Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kina 11: az isten hata mogott

Ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2006. március 24. péntek, 14:43 | 2 hozzászólás

kunmingBalzsamos 20 fok fel kilometerrel a Kekesteto felett, fullextras ketszintes lakoparki lakas, adsl, alkalmi kolcsonkocsi soforrel. Doljetek hatra, es elvezzetek, ahogy nehany pillanat alatt szilankokra torjuk a keserves kuzdelemben megszerzett hardcore hatizsakos imazsunkat.

Bar veletlenszeruen indultunk el ide, mar celzottan erkeztunk. Hazigazdank es legujabb kedves ismerosunk, Gyuri tudomasunk szerint az errefele elo egyetlen magyar. Krumplit termeszteni jott Kunmingba.

Krumplit termeszteni persze sokfelekeppen lehet. Gyuri nem kimondottan a spektrum haztaji vegen foglal helyet. Az altala vezetett ceg szovettenyesztessel allit elo tokeletesen virusmentes vetogumokat, amelyeket azutan Belso-Mongoliatol Indiaig irdatlan kiterjedesu farmokon termesztenek, az elkepzelheto hatekonysaggal.

kunming

Abbol a kenyelmes kornyezetbol itelve, amely a csalad masodik, ideiglenesen rendelkezesunkre bocsatott lakasaban korbevesz bennunket, a munkanak meg is van az eredmenye. kunmingEnnek mi modfelett orulunk; nemcsak azert, mert honfitarsunk sikere dagasztja buszke mellunket, hanem azert is, mert mekkora poen vonaton atkuzdott ejszakak utan a Szep lakasok magazin egyik mellekleteben lakni.

A vilag gyorsan es varatlanul valtozik. Uton idejovet meg arrol akartam irni nektek, hogy a kabinunkba beszallasolt kinai utasok milyen kreativ stafeta-horkolassal tettek lehetetlenne az ejszakankat. Foleg egy pufok srac teljesitmenye volt elviselhetetlen, akit kulseje alapjan Buddha Boynak neveztunk el.

kunming

kunmingIrni akartam azutan a korabbi nyirkos szobakrol, amelyek sunyi modon keseritik meg az utazo eletet. A nedvesseg miatt az ember teste a lepedohoz tapad, a parna mindig atizzadtnak tunik, pedig nem az, az ovatlanul bevizezett dolgok pedig sosem szaradnak meg. Del-kelet Azsiaban sosem tapasztaltam ilyet, de itt Kinaban pont annyival van most hidegebb, hogy ez gyakran eloforduljon.

Na de innen, Kunmingbol nezve mar kit erdekel mindez?

Draga olvasok, ne rostelljetek magatokat, amiert fogalmatok nincsen arrol, hogy mi fan terem es hol van ez a Kunming. En is az utvonal tervezese soran hallottam rola eloszor eletemben. A Vistaban a repjegy-opciok nezegetese soran alig talaltuk a foglalasi rendszerben, a jegyrendeles szoba se johetett.

A tanacstalansagunk tulajdonkeppen ertheto. Kunming vegul is csak egy harommillios varos, Kina egyik eldugott, Franciaorszag meretu tartomanyanak kozpontja. Talan, ha ot sztrada vezet be ide. Lassuk be, ez semmi ahhoz kepest, hogy az elmult 15 evben Kinaban 30 ezer kilometer autopalyat epitettek. (Nem volt alkalmunk ellenorizni az elkepeszto adat hitelesseget; ha valaki rakeres, ossza meg velunk az eredmenyt!)

kunming

A varos fejlodese meglehetosen visszafogott tempoban halad. A mi ket evvel ezelott keszult terkepunk meg ma is jol hasznalhato; mindossze annyiban avult el, hogy azota a varoskozponton atvezettek egy uj, irdatlan sugarutat, amelyet magasepuletekkel egybol vegig be is epitettek, tovabba a semmibol felhuztak nehany piszlicsare varosnegyedet.

Tegnap elhaladtunk egy designer-toronyhaz mellett, amelyet elsore az uj ENSZ-szekhaznak neztunk, de aztan kiderult, hogy mindossze a varos egyik keruleti onkormanyzatanak epulete. Pimf.

Az itteni egyetemek diaksaga es a lakossag szerencsesebb resze helyre kis elektromos robogokon suhan hangtalanul. A kavezokban uldogelo fiatalok olyan apro mobilszamitogepen jegyzetelgetnek, amilyenrol meg csak nem is hallottam korabban.

kunmingAz idojaras kellemetlen kihivasokat allit az itt elok ele. Sem sielesre, sem bananrohasztasra nincs lehetoseg, mert egesz evben 20-22 fok kozott mozog a rendkivul egyhangu homerseklet. Meg egy kenyelmes, meleg kabatja sem lehet az embernek! Jobb hijan az egyetlen jellegzetes helyi divatkellek a holgyek altal utcara viselt muanyag hegesztoszemuveg.

Az evszakvaltas amugy a tropusi mintat koveti, szaraz es esos periodus valtja egymast, am az 1600 meteres tengerszint feletti magassag miatt nincs hoseg. Hosszu tavon nyilvan mindannyian unnank ezt a lehetetlen helyzetet, de nehany napig azert igyekszunk ferfiasan elviselni a rovidnadrag-polo-szandal viseletet.

Kunming Junnan allamban talalhato, ami Kina egyik legerdekesebb terulete. A kulonfele nemzetisegeket meg szamon tartani is nehez. Kozel a tibeti, a burmai, a vietnami es a laoszi hatar is, delen pedig a thaiok tavolba szakadt rokonai elnek. De hallottunk szinorosz falurol, valamint olyan kisvarosrol is, amelyet Kublai kan 800 evvel ezelott letesitett tatar helyorsegenek utodai nepesitenek be, maig orizve mongol identitasukat.

A gazdag hagyomanyokkal rendelkezo atmeno kereskedelem reven nagy vagyonok halmozodtak fel itt, aminek gyonyoru nyomai maradtak az utokorra. Amde jon a csavar: ennek a kincsnek a nagy resze egyelore gyakorlatilag elerhetetlen a kulfoldiek szamara.

Nagyon kevesen beszelnek angolul, es a kisebb helyekrol semmilyen nyugaton kaphato utikonyv nem tesz emlitest. Gyuri belga felesege nehany helyi kiadasu konyvet tett elenk, amelyekben az ezeregyejszaka csodai elevenednek meg - es a mi utikonyvunk, az amugy nagyon jo szolgalatot tevo Rough Guide, ami az elozetes vizsgalodasunk szerint alaposan elveri a Lonely Planet Kina-kiadasat, meg csak nem is hallott ezekrol a helyekrol.

kunming

Ha tehat valaki melyebbre akar asni, akkor kenytelen megtanulni valamennyire kinaiul. Vendeglatoinknal minden csaladtag beszeli a nyelvet, a ket kisgyerek is. Cserebe olyan helyekre jutnak el, hogy mi csak csovaltuk a fejunket, amikor a torteneteiket hallgattuk.

A kinaiak egyebkent nem szorulnak ra a kulfoldi turistakra, mivel maris rengeteg a belfoldi utazo. Az egyik hires hely, Dali varoskaja tobb millio latogatot vonz evente, ebbol nehany tizezer a kulfoldi. A turizmusra epulo szolgaltaoiparnak tehat nem leterdeke, hogy a kulfoldiek kiszolgalasara rendezkedjen be, ennek megfeleloen nem is tori magat kulonosebben, a legtobb helyen meglehetosen erdektelenek irantunk, bar itt eszrevehetoen tobben mosolyognak, mint keletebbre.

Kunming ujat hozott utazasunk gasztronomiai vonalan is. Roviden ugy is fogalmazhatok, hogy itt vegre tudnak fozni, bar ez a megallapitas foleg az en beszukult erdeklodesemet leplezi le. Valahogy nem tudok kibekulni a kinai konyha izetlen-feher-gombocok-usznak-a-zavaros-vizben iranyzataval. Gabor a sajat oteves tapasztalata birtokaban sokkal jobban veszi az effele akadalyokat.

kunming

Viszont Junnanban ismerik a fuszereket! Olyan remekbe szabott, csipos sult herkentyuket es zoldsegeket kostoltunk, ami a thai es indiai opuszok mellett sem maradnak el. Meg a vizben uszo kategoriaban inditott helyi palyamu is sokkal szerencsesebb, mint mashol: az igen eredeti, "atkeles a hidon" nevet viselo eros levesben mindenfele dolog uszkal, de feher gomboc szerencsere nincs kozottuk.

Az utcan frissen hamozott ananaszt is arulnak; itt nem vagjak falatokra, mint Thaifoldon, hanem csak felbe, es palcikara tuzik. Egy juanba, azaz 27 forintba kerul. Hasonlo aron van friss eper, dinnye es szeder is.

Az elmondottak fenyeben minden bizonnyal ertheto, hogy alig eszreveheto modositast hajtottunk vegre elozetes terveinken. Nemes egyszeruseggel hagytuk a fenebe a meg hatralevo ket, egesz ejszakas buszutat, helyette Gyuriekkal igyekszunk kozos programokat szervezni, valamint a varosban es a kornyeken barangolunk. Latnivalo akad boven, szoval azert annyira ne sajnaljatok, valahogy majd kibirjuk. A het vegeig idozunk itt; akkor Gabor hazarepul Hong Kongba, en pedig roviddel kesobb nekivagok Laosznak.

Olvass még! Az út összes tudósítása:

KÁCIÓ | AKÁCIÓ | One night in Bangkok... | Bangkok 2: a helyzet nem enyhul | Bangkok 3: anti nyamuk | Bangkok 4: a kutyuk birodalma | Bangkok-Hongkong 5: 184-55-13 | Hongkong 6: high-tech szilikozis | Hongkong 7: irany Kina! | Kina 8: behatolunk | Kina 9: cukorsuveghegyek | Kina 10: oszman tusz | Kina 11: az isten hata mogott | Kina 12: pu-erh | Kina 13: bucsu, kepben es hangban és filmen | Kina 14: mennek en, de nem ereszt | Laosz 15: most nyugi van | Laosz 16: ria, ria, malaria? | Laosz 17: pillanatkepek Luang Prabangbol es Vientianebol | Thaifold 18: hogy hivjak ezt a viragot? | Thaifold 19: lirai viasz | Thaiföld 20: Ayutthaya, az önmúzeum | Thaifold 21: boldog uj esztendot! | Thaifold 22: a gitart pedig magaddal ne vidd | Thaifold 23: exit strategy

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

eszpee, 2006. március 24. péntek, 15:36 (#)

Valahol a cikk közepén olyan érzésem volt, mintha egy nyugateurópáról írt beszámolót olvasnék a hetvenes évekből. Furcsa lehet ezt pont Kínában megélni.

2

Prof, 2006. március 24. péntek, 16:33 (#)

Az imidzs oda, az biztos, bár élhettél volna a bevett fogással, hogy viszontagságaid jutalmául, kompenzációként emlegeted a keleti kényelmet. Mert most én is sárga vagyok, pedig nem is vagyok kínai ;-).

A WC tábla meg ütős: nincs foglalás amíg stabilizálódik. Ezek szerint ez egy multifunkciós helység, teleportációs fülke + wc.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork