Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Laosz 17: pillanatkepek Luang Prabangbol es Vientianebol

Ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2006. április 7. péntek, 16:43 | 17 hozzászólás

Kedves olvasoink, az eredetileg kozzetett musortervtol elteroen most nem a reszletes eszak- es del-laoszi dokumentumprogramunk kerul adasba, hanem a szerzo betegsege miatt a Laosz Lite cimu osszefoglalonkat kozvetitjuk. Szives megertesuket kerjuk, es jo szorakozast kivanunk!

Luang Prabang

Luang Prabang valaha onallo kiralysag volt; azt mondjak, ma is szellemi kozpontja az orszagnak. Az egy lakosra juto sztupak es watok szamat tekintve is minden bizonnyal toplistas.

Amennyire en meg tudtam itelni, a templomok itt nem annyira szerves reszei az emberek mindennapi eletenek, mint mondjuk Indiaban. Hajnalonta a szerzetesek korbejarnak es begyujtik az adomanyokat a lakossagtol, aztan az unnepeket leszamitva elvannak odabenn magukban. Mas kerdes, hogy unnepbol viszont van boven, es azok altalaban egy hetig is eltartanak. E tekintetbentehat lenne mit tanulnunk toluk.

Luang Prabangnak ugy sikerult egy az egyben atallnia a turistaiparra, hogy kozben - ezidaig - meguszta a teljes kommercializalodast. Nyugis, lassu tempoju varoska. A turistakat a nekik nyujtott szolgaltatasokkal eszrevetlenul egy kozponti gettoba terelik, azon kivul meg zajlik a normalis elet. Ez mindenkinek jo: az utazok mindent megkapnak egy helyen, cserebe javareszt beken hagyjak a szerepelni nem kivano bennszulotteket.

Aki jart mar Bali szigeten es sikerult kiszabadulnia a rettenetes Kuta Beach teruleterol, az valoszinuleg jart mar egy ehhez Luang Prabanghoz hasonlo kisvarosban: Ubudban. Itt is, ott is viszonylag nyugis az elet, a nalunk ujabban politikai tenyezove valo, technorajongo szinglihordak tobbnyire tavol maradnak, klassz kis muveszeti boltocskakat talalni a mellekutcakban.

Emlekeim szerint Ubud talan baratsagosabb egy-ket fokkal, viszont amiben meg Luang Prabang erosebb, az a konyha. Egy sor specialitasuk van, az eros-keresu gyokerlevestol (erdekes...) a sult folyami moszatig (finom!), amelyek meg az eleve erdekes laoszi konyhan belul is egyedinek szamitanak. A fuszernovenyek kozott pedig talaltam egyet, ami teljesen ugy nez ki, mint az otthoni diszsoveny levele, viszont sokkal finomabb!

Idonkent belesek abba a hibaba, hogy azt gondolom: tobb mint 10 ev kalandozas utan mar alapvetoen ismerem a delkelet-azsiai konyhat - am ilyenkor jonnek az ilyen meglepetesek, es visszarangatnak a valosag talajara.

Kirakodovasar

Az esti kirakodovasar latvanynak nem rossz, de kozben az motoszkal a fejemben, hogy en ugyan nem vennek semmit, amig nem latom a valodi szinet. Mar-mar szora valtanam a gondolatot, amikor lemerevedek: az egyik etteremben a vendeglatos banda Akost bazseval. Igaz, nem allnak ossze a mondatok, mert lao nyelven kuzdenek, de a dallam egy az egyben ugyanaz. Lehet, hogy szolni kene nekik: nemsokara kezdodik a kampanycsend.

Erotikus utazas

A varos ejszakai elete meglehetosen innovativ. Az otletesebb szolgaltatok igyekeznek tullepni a jardaszeli tuktuk-soforok szinvonalan ("Lady, mister? Something tonight? Boum-boum?"). Itt van peldaul ez az uttoro kezdemenyezes. Nem teljesen ertem, hogy mi lehet, de nem tunt draganak, es totalisan ujszeru, annyi bizonyos.

A kitartas jutalma

Ismert diaklegenda, hogy a karakan hallgato beirja dolgozata kozepebe az alabbi mondatot: "Tanar ur, ha valoban eljutott idaig, akkor gratulalaok, es vendegem egy korso sorre!" Nos, tekintsuk meg az etlap 94. tetelet. Ha valaki hajlando csak egy sorral tovabb olvasni, akkor olcsobban kapja meg ugyanazt az etelt! A latszolagos trukk feloldasa valoszinuleg az eltero hosszusagu lao nyelvu sormintakban rejlik, mar persze ha ertenenk oket.

(eszpee közbeszól: valószínűleg szerzőnkön itt már elhatalmasodhatott betegsége, hogy nem tűnt föl neki az angol nyelv első leckéi közt szereplő "and" illetve "or" szavak finom jelentésbeli különbsége. Nézzük el neki!)

Amelyik kutya ugat

Ez a kedvenc amator reklamom. Meggyozodesem, hogy ez a hangvetel egyszeruen nem lehet sikertelen! En is rogvest fogtam magam, es felkerestem a helyet. A kerites masik oldalan viszont csak egy fenyegetesre teljesseggel alkalmatlan meretu szorpamacsot talaltam, aki raadasul annyira aludt, hogy nem lehetett felebreszteni se.

Interju

- Miota vagy itt?
- Harom honapja.
- Meddig maradsz?
- Ot evig.
- Es hogy erzed magad?
- Most nagyon faradt vagyok. Az elobb imadkoztunk fel orat.

Vientiane

Luang Prabangbol Vientianeba indulva egy konnyed, negy oras renszarvasteszttel nyit a busz. A hegyek koze erve talan egyetlen szakasz nincsen, ahol 100 meternel hosszabb egyenes ut talalhato. Igaz, valahogy csak at kell jutni azokon a franya karsztokon. Es legalabb most mar aszfaltozott az ut. Ennek is koszonheto, hogy ezuttal csak ket, frissen szakadekba zuhant teherauto mellett mentunk el; a kornyekbeliek mar mindkettonel mentettek a piackepes maradvanyokat. Itt jegyzem meg, hogy a grandiozusan "VIP busznak" hirdetett jarmuvunk szanalmas felroncsnak bizonyult. A VIP betuszo helyes feloldasa ebben az esetben: Vehicle In Pain.

220 wat

Vientianeban (ha meg nem mondtam volna, a varos nevenek helyes ejtese Vieng Csan, csak a franciak szokas szerint elbenaztak az atirast), szoval itt kapott le teljesen a labamrol a betegseg. De legalabb ennek urugyen behodolhattam a kialakulo templomcsomornek, es tobb helyet nem latogattam meg. Ahogy Bright vendegmunkasunk is irta anno: "So wat?"

Megint kaja

Luang Prabang utan a fovaros gasztronomiaja egyertelmuen kolonialisnak hatott. A ket legismertebb helyi nevezetesseg a pastetomos baguette es a grillcsirke. Az egyik kavezo etlapjan negyfele mochat talaltam, de nem tudtak elmagyarazni a kulonbseget. Remek volt viszont gyumolcsfelhozatal: 200 forint alatt mertek az utcan a gigantikus vegyes gyumolcssalata-hegyet, a tucatnyi osszetevonek a harmadat nem is tudtam meghatarozni.

Orosz banantorta

A fovaros informalis kozpontja a Nam Phu: egy nagyobbacska, kor alaku viragagyas. Mellette a helyileg hires skandinav pekseg es etterem, amelynek sefje ottjartamkor autentikus orosz banantortat ajanlott a nagyerdemu figyelmebe. Az meg jobb lehet, mint a magyar narancs!

Viszont a kombinacio eklektikajat nagyra ertekeltem; majdnem odtt van, ahol a sesblog radio. De csak majdnem.

Diadaliv

Ime, az itteni diadaliv, amely nem egyszeruen majmolja a parizsit - bar mondjuk diadal, amelynek apropojan felallithattak volna, Laoszban nem nagyon tortent -, hanem meg ra is ver kerek ket luknyit, ugyanis ennek negy van. A tortenete is megkapo: a bombazasokert bunbano amerikaiak eredetileg az uj repter epitesere adtak a betont, aztan mire eszbekaptak, a derek laok felepitettek belole - ezt.

Muveszet

Az orszag elso szamu szimboluma, a That Luang, templomnak hangulattalan; raadasul a kerengojeben Khamsouk Keomingmuang "senior painter" allitja ki borzaszto fercmuveit. A reklamplakat tanusaga szerint K.K. mester oly mertekben szenior, hogy mar oda se kell neznie a vaszonra festes kozben.

Nyelvi tipp

Ha egy lao azt valaszolja egy angolul feltett kerdesre, hogy "I don't know" - akkor az az esetek tobbsegeben azt jelenti, hogy "I don't know enough English to tell you". Ilyenkor altalaban eleg, ha vegletesen leegyszerusitve ujra feltesszuk a kerdest. Felejtsuk el a nyelvtant! A "What time bus go?" ugyan nem fog lingvisztikai kitunteteseket szerezni a mellunkre, viszont a minimalangolos helyi erok is megertik. Ezzel szemben a "Would you be so kind as to tell me when this bus leaves?" verziohoz sok sikert kivanok a kuzdo tipusoknak.

Kes, villa, ollo

Az ismert maximabol a helyiek csak a villara vonatkozo reszt tartjak be. Ellenben a kes es az ollo, tovabba az acelnyars, a machete, a husvago bard, a szekerce es a balta egyarant elfogadott gyermekjateknak minosul, ezeket mind lattam is akcio kozben. Meg sehol nem volt alkalmam a nyilt szinen megfigyelni olyan mennyisegu szuro- es vagofegyvert, mint amennyivel az itteni apro buddhistak hadonasznak bekesen az utcan.

- - -

Ennyi volt a betegseg miatt a szandekoltnal rovidebbre sikerult Laosz Lite. Idokozben ujra Thaifoldon vagyok es meg mindig eletben, tehat kovetkezik az utazas masfel hetes hajraja. Maradjatok a kepernyok elott!

Olvass még! Az út összes tudósítása:

KÁCIÓ | AKÁCIÓ | One night in Bangkok... | Bangkok 2: a helyzet nem enyhul | Bangkok 3: anti nyamuk | Bangkok 4: a kutyuk birodalma | Bangkok-Hongkong 5: 184-55-13 | Hongkong 6: high-tech szilikozis | Hongkong 7: irany Kina! | Kina 8: behatolunk | Kina 9: cukorsuveghegyek | Kina 10: oszman tusz | Kina 11: az isten hata mogott | Kina 12: pu-erh | Kina 13: bucsu, kepben es hangban és filmen | Kina 14: mennek en, de nem ereszt | Laosz 15: most nyugi van | Laosz 16: ria, ria, malaria? | Laosz 17: pillanatkepek Luang Prabangbol es Vientianebol | Thaifold 18: hogy hivjak ezt a viragot? | Thaifold 19: lirai viasz | Thaiföld 20: Ayutthaya, az önmúzeum | Thaifold 21: boldog uj esztendot! | Thaifold 22: a gitart pedig magaddal ne vidd | Thaifold 23: exit strategy

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

ferenc, 2006. április 7. péntek, 20:17 (#)

ujra felfedezni pidgin english

2

Prof, 2006. április 7. péntek, 23:22 (#)

Jobbulást!

3

Adi, 2006. április 8. szombat, 01:34 (#)

Nem lehetne a post elején szereplő vízeséses képről a hölgyet kinagyítani? :)

4

tekatana, 2006. április 8. szombat, 02:01 (#)

na azért csak megérte kivárni a felgyógyulást...:)

5

BaBe, 2006. április 8. szombat, 02:07 (#)

Én pedig alulról a második képen, a jobb szélen, a fehér autó mellett haladó motorost szeretném életnagyságúban, háromdimenziósra nagyíttatni.

:D

6

ses, 2006. április 8. szombat, 05:16 (#)

BaBe, a valoban poenos feminista riposzt ritka, mint a feher hollo, ugyhogy gratula a tiedhez, amelyik sikerult! :)

7

BaBe, 2006. április 8. szombat, 23:31 (#)

#6: Hát, ...zéé..., oh, huh, ööö... köszi... :)
(nem direktbe, szél ellen mentem, csak ez már kb. a harmadik ilyen beírás volt, naná, hogy feltűnik. Különösen, ha az említett képen szereplő hölgy cakli-pakli kb. 8 mm - lehet, hogy mozgókép? :D)

8

NagyGa1, 2006. április 9. vasárnap, 03:20 (#)

Érdemes a kirakodóvásáros képen feltűnő német turista u.n. "brontoszaurus rex" alkatú barátnőjére is vetni egy pillantást.
Mostanában jellegzetesen ilyenek hirdetik errefelé a fehér ember nagyságát.

(Korán reggel lévén felmentést kaptam PCből :))

Más: a sesblog rádió két hete a felirat szerint csak az 'undefined' dalt játsza. Ráklittyenteni nem volt lelkierőm, lehet hogy megy mögötte valami.

9

BaBe, 2006. április 9. vasárnap, 07:10 (#)

#8: sesblog rádió >> a hiba az Ön készülékében van - nálam pl. teljesen rendben levőnek tűnik.

brontosaurus >> miért, nézd meg a képet, hát nem nagy a fehér asszony? /tréfa off: most akkor én pici vagyok, mert nagy vagyok? :)

10

spityu zu, 2006. április 9. vasárnap, 11:46 (#)

Na, itt van a tavdoktor diagnozisa.
"Az SMS-det csak most kaptam meg, mert lassan 1 honapja be sem kapcsoltam a
telefonom (Myanmarban nincs halozat). Talan mostanra mar megoldodott Ervin
problemaja, az en tippem arcureggyulladas vagy/es felso leguti fertozes lenne.
Tuneti kezeles (ibuprofen/paracetamol) mellett antibiotikum sem hulyeseg:
Augmentin v. Cirobay+Klion (az utobbi kombinacio jobb, ha egyuttal hasmenese isvan, mert az jo amoba, giardia, verhas ellen is)."

11

ses, 2006. április 9. vasárnap, 13:43 (#)

spityu zu, koszonom domenek, en is szakasztott ilyesmire tippeltem volna, ha ertenek hozza. :)

12

k.sarah, 2006. április 9. vasárnap, 14:42 (#)

csak csöndben jegyzem meg a Kitartás jutalmával kapcsolatban a második variációban az angol nyelvben is van egy kis eltérés: ham and / or hotdog.

13

ugyanaz, 2006. április 9. vasárnap, 14:44 (#)

boccs türelmetlen reakció volt.

14

Pepito, 2006. április 9. vasárnap, 16:37 (#)

Az itteni szimpla megfázásoknak az szokott lenni a következménye, hogy az egyébként kicsit legyengült szervezetet megtámadja valami baktérium, ami leginkább idült - ha lenne olyan - arcüreg gyulladáshoz vezet. Mert ugye a meghülés gyógyszerei nem hatna rájuk. Szóval minden megfázásos tünet elmúlik, kivéve az orrnyálkahártya duzzanatát és a sűrű zöld taknyot. Ezek a tünetek nem múlnak el maguktól, idővel esetleg enyhülnek. Éppen ezért egyből a tylenol mellé antibiotikumot is kell szedni. Ez már szinte rutin kezelés. Szerencse, hogy itt nem kell orvossal feliratni.

A multkor volt lázam is, el is mentünk a dokihoz, aki felírt valami rettentő drága, ugyanakkor kíméletes antibiotikumot, amitől nem lettem jobban. Aztán saját hatáskörben vettem egy pénztárcakímélő, viszont hatásos bogyót. Rendszeresen a "*micin", "*cilin" vagy "*acin" családból valami megbízhatóan dokumentáltat. Működik.

15

NagyGa1, 2006. április 9. vasárnap, 16:44 (#)

Ses, pont ezt mondta Dr Nagy is feljebb... :)

16

Zuzu, 2006. április 9. vasárnap, 17:53 (#)

Jobban vagy Ervin?

17

ses, 2006. április 10. hétfő, 13:37 (#)

Zuzu, igen, koszonom a kerdesedet.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork