Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Marokkó 10: Meknés, Casablanca

eszpee cikke a Hátizsák rovatból, 2006. június 13. kedd, 13:00 | 1 hozzászólás

Mint azt a kommentekből, postból, ékezetekből, egyéb jelekből kitalálhattátok: megjöttünk. A hátizsákom ugyan csak körülbelül 36 órás késéssel, de legalább az is egy darabban. Tartozom viszont még, mert legutóbb Fésben hagytam el a fonalat, hát onnan fejezem be most.

Kimaradt, hogy kipróbáltunk pár Lonely Planet-ben ajánlott éttermet, de a népszerű utikönyv elég alulteljesített: konkrétan a fési tippük, a Kasbah de Fés a lehúzó helyek mintapéldánya lehetne. Eleve a könyv által ajánlott "négyfogásos menü, teával és süteménnyel" legjóindulatúbb interpretálása is csak három fogást tartalmazhat (két kategóriát a szemfüles vendéglátósok összevontak, mondván, hogy ha mindkettőből választana a kedves vendég, ahogy azt az étlap sugallja, az biztos sok lenne neki), amiből egy a kötelezően választható tea volt.

Ez még elviselhető lett volna, de a pincér olyan szinten volt paraszt, hogy már csak röhögni lehetett rajta: kezdte azzal, hogy rendelés felvétele közben elsétált, folytatta a másik asztalon otthagyott üveg víz teátrális kiivásával, folyamatosan ordítva kommunikált a munkatársaival, végül a megeröltető munka után leheveredett egy üresen álló asztal melletti pamlagra. Ennyit Fésről, és a LP éttermeiről - egy pozitív kivétel a következő bekezdésben.

Meknés Marokkó Balkánja. Nem tudom konkrétumokkal megmagyarázni, miért, de pontosan úgy éreztem, mintha mondjuk egy román városban járkálnánk - érvekkel így nem is próbálnám alátámasztani a benyomást. Ezzel együtt azért vannak jó helyek, de nekem Meknés volt a legkevésbé szimpatikus így utólag. Azért az egyik legjobb éttermünk itt volt, kivételesen bejött a Lonely Planet ajánlása, az Oumnia étterem nagyon klassz házias szalonokkal, rengeteg mozaikkal, kedves pincérekkel, jó kajákkal és isteni sütikkel nagyon megérte.

Jó még a helyi piac: egyáltalán nem turistákra kihegyezett, bár ez azzal is jár, hogy többet kell keresgélni jópofább dolgokhoz. Tanulságos volt egy papucsboltban eltöltött uszkve negyven perc: a végén az árus már vigyorogva mondta magyarul a lábméreteket. Ennél egy fokkal szórakoztatóbb a királyi ménes, ingyen megtekinthető gyönyörű arab, berber és keverék lovak, még nekem is tetszett, pedig engem az utolsó napra Casablancaba tervezett naplementés tengerparti lovaglás se hozott lázba. Volt még a rengeteg film hátteréül is szolgáló Moulla Ismail 16-ik századi lovasistálója (12.000 ló hűlt helyével), a királyi légierő fejünk fölött gyakorlatozó vadászgépei, de örültem, amikor felszálltunk a vonatra Casablanca felé.

Itt zártuk a marokkói kört, vissza az első nap letesztelt szállásra. Most látszik igazán a hely tökéletessége: ami akkor lepukkant, de vállalható helynek tűnt, az most luxus. Idefele szoktat, elfele kényeztet, zseniális. Ráadásul a Lonely Planetben sincs benne, így nem kell tartani hátizsákos világmegváltó amatőr éjszakai zenészektől sem - annyira nem, hogy az egyik taxis elmondása szerint 11 éve dolgozik Casablancaban, de még soha nem vitt utast erre a címre.

Utolsó napokban brutális henyélés volt, tengerpart, fürdés, naplementében felverődő vízben lovaglás, grillcsirkézés és kebabozás, kulturális élmények közt csak a Hassan II mecset megtekintése sorolható fel - szép nagy, belülről nem láttuk, a 100 (más források szerint 120) dirhamos belépő és a szűk látogatási idők elkedvetlenítettek. Plusz muszáj megemlítenem, hogy szintén csakis kulturális indíttatásokból, de kipróbáltunk egy arab McDonald's-ot is: választék majdnem ugyanaz (a malacos szendvics persze hiányzik), a McArabia-val lőnek a helyi piacra: pitában két húspogácsa, római kömény, vállalható, de bármelyik sarki kebabos több kört ver rá. Menük 50-60 dirham körül, a krumplihoz automatikusan jár ketchup és (dijoni) mustár.

Ennyi volt Marokkó most, ami még hátra van, az a rengeteg fotó kiválogatása, feldolgozása, publikálása - hamarosan azzal is jelentkezünk. Köszi a türelmet, követést, kommenteket!

Olvass még! Az út összes tudósítása:

Marokko 1: Casablanca | Marokko 2: Marrakes | Marokko 3: Meg mindig Marrakes | Marokko 4: Ouzoud | Marokkó 5: SMS a sivatagból | Marokko 6: A Rozsak volgye | Marokko 7: Szurdokok es Szahara | Marokko 8: Ejszakai utazas | Marokko 9: Fes | Marokkó 10: Meknés, Casablanca

Marokkói zenék | Marokkói fotók

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

nightw, 2006. június 13. kedd, 14:48 (#)

Mi köszönjük a kimerítő közvetítést. Ezzel is gazdagabbak lettünk, még így távolról is.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork