Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Marokko 9: Fes

eszpee cikke a Hátizsák rovatból, 2006. június 7. szerda, 20:03 | 4 hozzászólás

Megerkeztunk Fesbe, mint azt irtam is tegnap este, pedig valojaban ma Meknesbe erkeztunk meg, de igy jar az ember, ha negy napot offline tolt, a hatralevokben sose eri utol magat. Azert most megprobalom.

Miutan hajnalban betaxiztunk a kozpontba, felkeltettuk a kinezett szallo portasat (annyira nem orult nekunk, hogy adott ket negyagyas szobat, csak hagyjuk mar beken), spityu zu azonnal atment vizszintesbe, mi viszont meg leugrottunk egy friss narancslere. A kavezo teraszan az Al Jazeera idojarasjelenteseben 45 fok volt a rekord, ezen akkor puloverekben jot mosolyogtunk.

Mit tudtuk mi akkor. Miutan rovid setat kovetoen mi is lefekudtunk par orat aludni, es egy korul kimasztunk a szobabol, erzodott, hogy homersekletben Fes sem panaszkodhat. Az a tipusu forrosag volt, amikor a szaraz levego is szinte eget, az aszfaltbol sugarzik felfele a ho, es masodperceken belul folyik a viz az emberrol - mindez persze arnyekban, a napon nem lehet megmaradni. Viszont akarmilyen durvan is hangzik, valahogy elveztem, passzolt a helyhez a vagy 40 fok.

Lazulas volt csak betervezve erre a ket ejszaka kore folyo kozel harom napra. A medina nekem itt volt a legszimpatikusabb: nem annyira lepukkant, csak helyieknek szolo nyomornegyed, mint Casablancaban, de nem is annyira egyertelmuen turistalatvanyossag, mint Marrakesben. Persze, vannak leszolitasok, probalkozasok, de ezektol egy mosoly melle elsutott "la, sukran"-nal ("nem, koszonom") konnyen meg lehet szabadulni.

Ugyanakkor - bar viszonyitasi adatokat nem tudok - itt tunik a legnagyobbnak is a medina. 35 hektaron 9500 utca, korulbelul 350 ezer itt elo emberrel. Ebbol kovetkezik persze, hogy az utcak meg csak nem is europai ovaros szinten szukek ("nezd, elerem a kinyujtott karjaimmal a ket falat!"), hanem annyira, hogy nehany helyen szinte csak lapjaval fer el az ember.

A fenti impressziv adatokat Mohamedtol tudom, aki nem a profeta, hanem az egy delelottre fogadott guide-unk. Itt mar nem akartunk rizikozni, egy nagy szalloda recepciojan kertunk segitseget, majd hamarosan fel is bukkant egy kedves 50-es ing-nyakkendo ur, aki tokeletes angolsaggal kozolte, hogy ha szeretnenk, szivesen korbevezet a varosaban. 150 dirhamban maradtunk, utolag a vege fele shopingkorutba fordult reszeket nagyjabol leszamitva meg is erte, olyan eldugott helyeken voltak a kotelezo es a konyvekben nem emlitett latvanyossagok, hogy valoszinuleg nem hogy fel, de ket nap alatt se vegeztunk volna veluk. Azert lejaratta a labunkat rendesen, a tura utan a delutan nagy resze regeneralodassal telt...

Meg igazabol Fes nagy resze is. Azert par erdekes dolog is becsuszott, peldaul itt lattam eloszor ketkaru merlegen kimert palacsintat arusito helyet, ahol a mar megszokott nagy teglalap alaku (akkor lazan lemarokkoizott, azota ez persze illene a masik otfelere is) palacsintan kivul van mas is, kis kerek, nagy kerek, pirosasbarnas es pacal allagu peldaul. Majdnem mindet megkostoltuk, a korongok altalaban sosak, a kisebb kenyerszeru, a nagyobb omlosabb; a pacalnak becezett tenyleg szinte pont ugy nez ki, puha es feher, edes darab. Ezt es a teglalapost mezzel fogyasztjak, mi is igy tettunk egyik este a teraszon, amikor 8 dirhamert kozel egy kilonyit vittunk haza.

Hianyozni fog meg az egyik utcaban levest arulo ranezesre felig kinai, felig arab bacsi is, nagyon rendben volt a paradicsomos, csicseriborsos, tesztas, friss korianderes, citromos anyaga 2 dirhamert... Az utcan arulast szo szerint kell erteni egyebkent, a leveses bacsi egy bezart uzlet ele tolja ki minden este a konderos kocsijat, kisgyerekek fot tojasokkal szaladgalnak (1dh, de kihagytuk), dinnyesek, narancslevesek, sutemenyesek szinte minden sarkon vannak.

Hasonloan tele vannak az utcak meg cicakkal is. Meglepo modon bar eleg koszlottnak tunnek elso ranezesre, azert egeszseges sulyban vannak, a helyiek is nagyon szeretik oket - meg gondolom a gyengebbek nem huzzak sokaig, termeszetes szelekcio in action.

Fontos meg igy a vege fele megemlitenem, hogy a kozel ket het alatt egy csaloka, idealizalt kepet kaptatok Marokkorol, mivel mi is ezt lattuk vegig. Nem ez lett volna a helyzet, ha mind nok vagyunk.

Azalatt a ket ora alatt, amig magukra hagytuk a lanyokat, megha persze nem is tortent semmi, azt azert megereztek, hogy egy egeszen mas ut lenne ez nokent egyedul. A feher no raadasul, ha nem ferfival van, izgalmas predanak tunik a legtobb helyi ferfi szemeben - plusz meg el se kell venni utana. Ennek koszonhetoen hiaba a kihivonak tekintheto oltozet kerulese, a vallra teritett kendo, folyamatosak a beszolasok, futtyogesek, ismerkedesi kiserletek, "ferjnel vagy?" kerdesek - a legdurvabb talan az lehetett, amikor ezt egy egyenruhas rendor kerdezte meg. Raadas, hogy no egyedul nem megy kavezoba - felteve, hogy nem ott dolgozik, barmilyen ertelemben - szoval, bar konkret attrocitasoktol allitolag nem kell tartani, azert nem lehet egy leanyalom egy maganyos marokkoi ut.

Olvass még! Az út összes tudósítása:

Marokko 1: Casablanca | Marokko 2: Marrakes | Marokko 3: Meg mindig Marrakes | Marokko 4: Ouzoud | Marokkó 5: SMS a sivatagból | Marokko 6: A Rozsak volgye | Marokko 7: Szurdokok es Szahara | Marokko 8: Ejszakai utazas | Marokko 9: Fes | Marokkó 10: Meknés, Casablanca

Marokkói zenék | Marokkói fotók

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

zuzu, 2006. június 11. vasárnap, 13:39 (#)

Hol vannak eszpee-ék?

2

ses, 2006. június 11. vasárnap, 14:46 (#)

Nem tudjuk. A közkeletű feltételezés szerint Marokkóban.

3

spityu zu, 2006. június 12. hétfő, 01:46 (#)

lassan harom oraja itthon
folyt. kov.

4

eszpee, 2006. június 12. hétfő, 09:53 (#)

tényleg itthon, csomagok egy része még milánóban, most catching up, lesz még 1-2 rész.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork