Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Portugália – első nap

eszpee cikke a Hátizsák rovatból, 2006. szeptember 23. szombat, 16:59 | 9 hozzászólás

Reggel nyolc körül Ferihegy 2, ervin késik, megveszem a szokásos, általában csak utazáskor olvasott lapokat (Hócipő, Economist, gondban lenne, ha valaki ez alapján próbálna belőni), méregdrága szendvics, fájdalommentes check-in, megint utazunk, ezúttal Portugáliába – és ezúttal a két SonyEricsson telefon jóvoltából.

A frankfurti átszálláskor már összeszedünk egy vagy félórás késést, ez csak a lisszaboni reptérre rendelt bérelt autó miatt érdekes, de még nem aggódunk. Akkor már igen, amikor leszállás után a nagynehezen megtalált bőröndszállító szalagnál 4-5 csomag után csak üres körök, végül a monitoron egy „Last Bag” felirat tudatja, hogy ennyi volt. Német turisták közt verekedünk át az információhoz (azok a híres magyar sorbanállási készségek, na azok jól jön ilyenkor!), rögtön tépek is egy sorszámot, és fejben már ütemezzük is át a tervezett menetrendet, amely szerint azonnal megyünk északra, és Lisszabont csak az utolsó napokban érintjük.

Szerencsére nincs nagy gond, a reptéri srác némi kérdezősködés után mosolyogva kijelenti, hogy jönnek a csomagok, nem kell aggódni, a „Last Bag” felirat „csak ott van”. És lőn, kocsival sincs gond, bár a remélt Smart helyett egy kis Daihatsut kapunk. Ami azért nem ugyanaz. Sebaj, kivergődünk a lisszaboni csúcsból, és irány Sintra, ahol az éjszakát töltjük. A szállás hamar megvan, jó stratégia, hogy a Lonely Planetből kinézett, megtelt helyen érdeklődünk közeli szállások felől.

Egy program maradt még az első estére: Európa legnyugatibb pontja, Cabo da Roca. A térkép alapján bagatell az egész, max tucatnyi kilométer. Az életben ennél egy pár fokkal durvább volt, bár rásegített az is, hogy eltévesztettük a kinézett útvonalat, és egy alsóbbrendű, a kölcsönzőtől kapott térképünkön nem is jelölt darabon sikerült végigmenni.

Arra tehát valamennyire számítottunk, hogy szűk, esetleg meredek utak lesznek, de arra nem, hogy ennyire. Amikor vagy harminc fokban emelkedik a szűken kanyargó út, mindkét oldalán házfalakkal, de úgy, hogy bármelyik oldalt kitartott kézzel el lehetne érni, és megjelenik egy teherautó velünk szemben, na az stresszhelyzet volt. Azért a legutóbbi szélesebb helyre való visszatolatással nekünk sikerült karcolás nélkül megúszni – ami sajnos a kocsiról nem mondható el, de egyébként is minek használ az ember jobboldali tükröt kisvárosban?! Mindegy, a leadásnál nem szóltak miatta.

naplemente

Cabo da Roca viszont megért minden kavarást. Romantikusan hatalmas sziklák, folyamatos szél, lent dübörgő tenger, még giccsnek is túl jó lenne. Az egész egy kilátó, a közepén egy nagyobb emelvénnyel (szokás szerint kereszttel tag-elve), rajta Luís de Camões, a nagy portugál költő egy idézete, amit olvasván egyre kevésbé érzem magam kínosnak, hogy itt hallom először az úriember nevét. Szabad fordításban:

Itt, ahol a föld véget ér
és a tenger elkezdődik...

Hm. A visszautat már nem tévesztjük el, csak a vacsorahelyszín kiválasztása okoz több felesleges kört, bár itt lőjük egyébként a „portunglish” egész úton tapasztalt legszebb példáját:

étlapfelirat

Végül persze kiderül, hogy el se kellett volna kezdeni kavarni, a szállásunktól egy köpésre „az alagúthoz” címzett helyen (tényleg ott van) tökéletes kiszolgálás, tényleg nem ingyenes, de nagyon jó előétel-falatkák, zseniális kaja, és angolul irodalmi szinten kommunikáló pincér, meg van véve a hely.

Más nincs is hátra az első napból, a következőt pedig ervin írja, utána meg majd megint én, ezzel mintegy feltalálva a pingpongtudósítás fogalmát is.

Következik: Portugália - második nap

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (9)

1

ari, 2006. szeptember 23. szombat, 18:03 (#)

Fotókat is kérünk, sokat - sokat :)

2

anti, 2006. szeptember 23. szombat, 18:51 (#)

Ilyen ismeretlen helyekre miért nem visztek magatokkal gps-t? Vagy izgalmasabb eltévelyedni?

3

Ali, 2006. szeptember 24. vasárnap, 16:13 (#)

"Arra tehát valamennyire számítottunk, hogy szűk, esetleg meredek utak lesznek, de arra nem, hogy ennyire. Amikor vagy harminc fokban emelkedik a szűken kanyargó út, mindkét oldalán házfalakkal, de úgy, hogy bármelyik oldalt kitartott kézzel el lehetne érni, és megjelenik egy teherautó velünk szemben, na az stresszhelyzet volt."

És ezért elmentetek Portugáliába. :) Bükkszentlászlóig kellett volna csak menni. :D

4

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 24. vasárnap, 16:41 (#)

Ali, jártam Bükkszentlászlón, semmi ehhez képest. :)

5

Ali, 2006. szeptember 24. vasárnap, 17:19 (#)

Nem vártad meg a 68-as buszt. Láttam én már libát is a patakba vetődni ott, mert nem fért el. :D

6

tmnk, 2006. szeptember 27. szerda, 16:01 (#)

Köszi!
Annyira tetszik a beszámolósorozatotok, hogy nosztalgikus könnyeket nyelve elgondolkodtam azon, hogy van-e digitális formátumban - nem túl minőségi - képem a 99 november derekán végrehajtott expedíciómról, erre mit találtam? Egy mixcédém első (külső és belső), és hátsó belső, ill. egy másik mixcédém hátsó belső borítóját (+ egy félig + egy teljesen teleírt külsőt), bátorkodom megosztani Veletek az előbbi négyet, ha nem gond:
http://tilos.hu/musorok/bossabomdia/nostalgia99.jpg
(A képekhez röviden-hosszan (jobbról balra és lefelé):
1: (Pat Metheny Group: Imaginary Day-es) fehér pólós hülyegyerek Cabo de Rocán, még a parthoz (a legrövidebb (és legnehezebb) úton) való lemászás, majd partotérés utáni visszamászás előtt.
2: napozó cica a sintrai kastélynál
3: tükörben magát bámuló zsiráfszobor az Expo területén, a rendezvény után egy évvel
4: szintén Cabo de Roca és a világítótorony, de már egy könnyebb útról fényképezve)
:)

7

tmnk, 2006. szeptember 27. szerda, 16:02 (#)

((balról jobbra, ehh, bocs))

8

tmnk, 2006. szeptember 27. szerda, 16:04 (#)

((no meg Cabo da Roca, aúúú, sorry még 1x))

9

Author Profile Page ervin, 2006. szeptember 27. szerda, 18:04 (#)

nem baj, a lényeg, hogy ott voltál :D


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork