Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Portugália – ötödik nap

eszpee cikke a Hátizsák rovatból, 2006. szeptember 27. szerda, 09:29 | 1 hozzászólás

Az előző nap lazulásához mérten megdöbbentően korán keltünk, hogy mielőbb Lisszabonban lehessünk. A reggeli furcsa ködben a szálloda tragikus kávéjától kóvályogva sétáltunk be a központi állomásra, hogy onnan a tetszőleges vonattal egy megállóra levő külsőn átszállhassunk a Lisszaboni IC-re.

Előzmény: Portugália - negyedik nap

cafe trianonMég volt egy kis időnk gyorsan körülnézni kint is, a csatolt kép tanulsága szerint megérte – valószínűleg a pesti események hatására látta jobbnak a kávézó, ha a feldühödött diaszpórától félve inkább ki sem nyit. De persze mit tudtunk mi még akkor a pesti eseményekről… mindenesetre a vonatút jobbára eseménytelenül telt – azt leszámítva persze, hogy szénné aláztam útitársamat a K800i teniszes játékával, amit majd ő nyilván a zárócikkben azzal a feltételezéssel próbál majd elsimítani, hogy én biztos előre gyakoroltam, pedig egyáltalán nem.

Lisszabonba befutva inkább a fáradtság volt az úr, nem nagyon akartunk sokat trükközni, irány az első kinézett szálloda. Ez volt a leggyengébb az egész úton, vagy hat négyzetméter, emeletes ágy, de abban maradtunk, hogy egynek jó lesz, úgysem fogunk sok időt tölteni benne. És tényleg nem, lepakolás után rögtön indultunk is valami ebédet nézni.

A Velho Marcedoba jutottunk be, ahol az útikönyv szerint „simple food cooked to perfection”-nel szolgálnak, és ez pont úgy nézett ki, mint amire nekünk szükségünk volt. Nem voltunk egyedül ezzel, a bárpultnál kellett kivárni, mire az előttünk érkező úriemberek is asztalt kapnak, de viszonylag hamar sorra kerültünk. A hely nem cáfolt rá a hírére, egyrészt csak helyiek voltak körülöttünk, másrészt az ételek (tinta- és kardhal) is nagyon rendben voltak. (Mondjuk kívülről nézve ugyanilyen kis családias jellegű helyekből vagy nyolc mellett elmentünk, de azok biztos sokkal rosszabbak.)

Tele hassal már nem siet az ember, laza séta a környéken, bevásárlás, majd egy kávézó, ahol is az asztalnál üldögélve váratlanul szembejött velünk a nap dilemmája: egy bő fél napunk van Lisszabonban, a gép holnap korán reggel indul, egyikünk sem járt még itt, mit tegyünk most?

persze, villamosKavarjunk fel a várba, ahonnan príma panorámában gyönyörködhetünk, keressük meg a Praça do Comérciot, nézzük meg a Mercado da Ribeirat, múzeumozzunk, fotózzunk, villamosozzunk, hajózzunk, felvonózzunk, Igreja de São Roque, Jardim Botânico, Casa dos Bicos, … az Arco da Victóriáról nem is beszélve, mivelhogy épp mellette ülünk.

Vagy akár maradhatunk itt is. Süt a nap, szépek az emberek, nem rohannak sehova, mi miért tennénk? Egészen felszabadulunk a gondolattól, hogy nem kell semmit kihúzni a listáról, hiszen nincs is lista, majd megyünk, ha kedvünk tartja, oda, ahol éppen érdekesnek tűnik, majd, most még egy kör portóit inkább. (Ervin persze már csak sört.)

Jócskán a délután vége felé járunk, amikor felvitetjük magunkat azért egy városnéző villamossal (28-as járat) a várba, ahol valami belépti díjtól elrettenve inkább egy szép nagy teraszt választunk, alattunk a város, mellettünk kissrácok gördeszkáznak a téren, ez már ilyen nap lesz, még egy kör sör. Visszafele laza séta, csak komótosan, rendesen jön az este is, ideje hát vacsora után nézni – be is dőlünk a kirakatba helyezett grillsütő primér marketingfogásának, de nem bánjuk meg.

Éjszakára át a Bairro Altoba, madeirát inni, és nézni tovább az embereket, akik továbbra is szórakoztatóak és továbbra sem sietnek sehova, lesz is vagy fél kettő, mire ágyba kerülünk. Szinte semmit nem láttunk Lisszabonból, de nagyon megérte.

Következik: Portugália - hatodik nap

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (1)

1

Ali, 2006. szeptember 27. szerda, 11:25 (#)

Megúsztátok a fatwát. :)
Ha egyszer életemben eljutok még oda (és akkor még lesz villamos), én bejárom a várost vele...


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork