Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Rendszerváltás Thaiföldön

Bangkok Charlie cikke a Hátizsák rovatból, 2006. szeptember 24. vasárnap, 17:35 | 7 hozzászólás

Katonai diktatúrában még nem éltem. Úgy tűnik, egyszer mindent ki kell próbálni. Nincs még hosszú tapasztalatom, mindenesetre a szocalizmus és a demokrácia után most egy új rendszert nézegethetek belülről. Tudom, hogy a Kispad politikamentes övezet, többek között ezért szeretek itt ücsörögni én is. De valamit azért illik írni a helyzetről.

Elnézést a néhány nap hallgatásért, de kicsit felfordult mostanság Bangkok Charlie élete, mintegy 65 millió thai és pár százezer itt élő expattal egyetemben. Thaiföld miniszterelnökét egy hete még Thaksin Shinawatrának hívták, aki két demokratikus választást megnyerve vezette az országot, jelen pillanatban pedig rendőr és katona tábornokokból álló, önmagát Demokratikus Reform Tanácsának nevező alakulat áll az ország élén. Hétfőn vértelen és puskalövés nélküli puccsot hajtott végre a katonaság és a rendőrség, az ország ideiglenes miniszterelnöke a hadsereg főparancsnoka Sonthi Boonyarataglin tábornok lett. Én pedig próbálom kitalálni, hogy mi is a martial law lényege, mert iskolás tanulmányaimból rémlik a statárium kifejezés, ami valami rögtönítélés, főbelövés vagy akasztás szinonimája volt, de ennek most szerencsére Bangkokban nyoma nincs.

Katonai puccsokból ezen a vidéken nincs hiány, ha minden igaz, jubilál az ország, az 1930-as fordulat, az alkotmányos királyságra való váltás óta ez a 20. államcsíny. Hozzá is teszik az elemzők gyorsan, minden idők legbékésebb és legsimább puccsáról van szó. Elég hosszú idő eltelt az utolsó óta, 15 évet ültek nyugodtan a katonák, bár akkor elég rossz vége volt az egésznek, utcai tüntetések és harcok miatt vált hírhedtté a világban. Most azzal győzködik egymást az elemzők, hogy Sonthi tábornok alapvetően különbözik a korábbi cezaromániával és hatalmas egóval megáldott katonai vagy rendőr diktátoroktól. A jelenlegi tábornok halkszavú, megfontolt, nem rendelkezik zavaros múlttal, egyáltalán nincsenek politikai ambíciói, azt ígérte, mintegy két héten belül átadják a hatalmat egy általuk kiválasztott civil kormánynak – független, gazdasághoz értő és király szerető jelöltet keresnek -, egy éven belül pedig új alkotmánnyal valódi választások lesznek. A királyi jóváhagyást már megkapták a tábornokok, jelzik ezt a fontosabb kereszteződésekben álldogáló katonák is, akik sárga szalagot viselnek a zubbonyokon (a király színe a sárga, a megfejtés egyszerű: minden napnak megvan a színe, a hétfőé a sárga, a király pedig hétfőn született).

kispad2.jpgMezei expatként Bangkok utcáin téblábolva csak a béke és a nyugalom jeleit láthatom, hozzáteszem, a fővárosban nem örvendett nagy népszerűségnek a korrupciós vádak özönével illetett Thaksin miniszterelnök. A hadsereg főhadiszállása most az események központja, itt készült a bal oldali kép. Jönnek-mennek a katonatisztek autói, van ugyan némi katonai őrség, de csak formális. Az emberek két oldalt állnak és tapsolnak, köszönjük, köszönjük, mondogatják. Elképzelem, hogy néz ki egy katonai főhadiszállás, mondjuk egy fejlett demokráciában, gondolom kordonok, védőtávolság, mogorva őrök. Itt ha két másodperc szünet van, az emberek állna be az őrök mellé egy-egy fotóra.

Kicsit feljebb a Royal Plaza előtt tíz tank parkol, hétfőn este többtucatnyi jelent meg belőlük a középületek előtt. Mára gyermeknapi kellékként álldogálnak, az emberek rózsákat visznek a katonáknak, hatalmas fényképezkedés zajlik, thaiok, turisták vegyesen. S ha már Thailand a Land of Smiles, akkor a katonáknak is mosolyogniuk kell, ezt ugyanis napi parancsba kapták az új vezető testülettől.

kispad1.jpgNehéz ugye függetlennek és objektívnek lenni, ha az ember egy katonai diktatúra kellős közepébe csökken – tegyük hozzá, önhibáján kívül. Olvasom a világszerte megjelenő elítélő nyilatkozatokat, melyek követelik vissza a demokráciát, most rögtön, de azonnal. Bár nem végeztem reprezentatív közvéleménykutatást, de azt látom, az utcákon béke van, néhányan sajnálják a milliárdos miniszterelnököt, de az élet nagyon is normálisan folyik tovább, mindenki végzi a dolgát. Tegyük hozzá, az országban egy elég abszurd politikai válság zajlott az év eleje óta, nyugodtan nevezhetem a demokrácia megcsúfolásának, ami itt volt. Még a hétköznapi életben is sokszor elhangzik a külföldiek között a mondás, ne próbáld megérteni, mert ez thai módra van. Nagyon is igaz. Valami hasonlót érzek és a demokrácia és a puccs kapcsolatában is. Figyelek inkább, nem okoskodok, vagy ítélkezek.

Azt azért hozzáteszem, remélem, minden megmarad a békés mederben. Néhány érdekes jelet ugyanis azért látok. A statárium jegyében betiltották a politikai megmozdulásokat, tüntetéseket, ha valahol 5 főnél több megjelenik ilyen céllal, az bizony már bűncselekmény. Márpedig az egyetemeken megindult a szervezkedés a demokrácia védelmében, néhány kisebb figyelemfelhívó akciót már tartottak, s tervezik a következőket, az egyik egy beszélgetésnek álcázott összejövetel a Thammasat University-n, pontosan egy héttel a puccs után. Érdemes megjegyzeni, az 1970-es évek óta mindig erről az egyetemről indultak el a diktárorokkal szembeni diáklázadások.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

Author Profile Page eszpee, 2006. szeptember 24. vasárnap, 18:28 (#)

Köszi szépen a beszámolót, már vártuk. :)

Csak egy félmondattal utalsz rá, de engem bővebben is érdekelne, hogy mik lehettek a kiváltó okok, amire a hadsereg azt mondta, hogy na jó, elég ebből, új leosztást kérünk?

2

bede, 2006. szeptember 24. vasárnap, 18:42 (#)

Jaj, eszpee, a hulye is atlat a szitan. Hol is voltatok ti par napig kulfoldon? Ezt a Portugaliat senki sem hiszi el. Nem ma jottunk le a falvedorol. Beszerveztetek ezt a vendegmunkast, majd kiugrottatok ebbe a bekes azsiai orszagba zavart kelteni. Mit nektek 65 millio thai jovoje, ha nehany plusz pi-t szerezhettek :-(
A thai tortenelem iteloszeke elott felelni fogtok.

3

Ali, 2006. szeptember 24. vasárnap, 19:31 (#)

Olvasom a blogodban, Charlie, az eseményeket és egy picit a mi taxis-blokádunk jut eszembe. Akkor abból sokkal nagyobb baj is lehetett volna, de meglepve környezetünket, puskalövés nélkül kijutottunk belőle. Igaz, a mosolyok itt nem voltak őszinték, ha voltak. Amilyen nyiltakozatokat viszont ma és itthon hallok, arról 1988 ősze jut eszembe. :( Lehet, hogy mégis jobban jártam volna, ha sikerül a thai egyetemi karrier...

4

Bkk Charlie, 2006. szeptember 24. vasárnap, 21:30 (#)

#1 Hűha, van egy rövid és egy hosszú válasz, most maradnék csak az előbbinél. A rövid a tábornok magyarázata: a Thaksin kormány bűne volt az ország soha nem látott megosztottsága és a mindent átszövő óriási korrupció. Ennek kellett most véget vetni.

Az igazi balhé ugye akkor robbant ki, amikor tavasszal a miniszterelnök eladta a cégét egy szingapúri állami befektetőcégnek közel 2 milliárd dollárért úgy, hogy egy cent adót sem fizetett a tranzakció után. Közben sok furcsaságot művelt még Thaksin az idén, a gyufát akkor húzta ki a katonáknál, amikor néhány hete egy elég átlátszó álmerénylet kísérletet a tábornokok nyakába akart varrni. Akik erre annyit mondtak: mi profik vagyunk, ha meg akarnánk ölni a miniszterelnököt, már halott lenne...

A hírek szerint a hadsereg főparancsnoka most csak túljárt Thaksin eszén, ugyanis a volt miniszterelnök szintén puccsra készült, csak néhány nappal később.

5

Bkk Charlie, 2006. szeptember 24. vasárnap, 21:32 (#)

#3 Megvárnám azért még ennek a puccsnak a végét, én egy kicsit tartok attól, mi lesz az egyetemekkel. Ma már újra az volt a téma a tévében, hogy gyülekezési tilalom van, kéretik betartatni.

6

Author Profile Page ervin, 2006. szeptember 24. vasárnap, 22:19 (#)

Charlie, köszi, és akkor most már alhatsz is egy kicsit, ha jól számolom, lassan hajnalodik már felétek. :)

7

Ali, 2006. szeptember 26. kedd, 11:57 (#)

Charlie, azonnal gyere vissza Shanghaiból!! :D
http://index.hu/politika/kulfold/sngh0926/


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork