Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Thai egyetemi toplista

Bangkok Charlie cikke a Hátizsák rovatból, 2006. szeptember 4. hétfő, 06:52 | 2 hozzászólás

Az összes thai televízió állandó esti programja közé tartozik a királyi híradó, amikor bemutatják, hogy mit tett ma az uralkodó és családja a népéért. Mert a thai király, illetve ma már jobbára a herceg és a hercegnők folyamatosan dolgoznak, járják az országot, jótékonykodnak, intézményeket avatnak, útmutatásokkal látják el a dolgozókat, természeti katasztrófák után bölcs tanácsokat adnak a mentést irányító tábornokoknak, illetve új projekteket találnak ki, mint például a királyi esőcsináló intézet. Az egyik legfáradtságosabb királyi munka azonban szerintem a diploma átadó, merthogy a végzős egyetemisták királyi kézből kapják a becses okmányt.

Több ezer diák a teremben, a pult mögött a herceg, vagy valamelyik hercegnő. Hátulról egy segéd, berogyasztott térdekkel egy arany kupa tetejére helyezve nyújtja az okmányt a királyi fenség felé – mezei alattvaló nem érintheti meg és a feje nem lehet magasabban! -, majd jön a diák, térdrogyasztás, lehajtott fő és átveszi a diplomát. Az egész aktus nem tart tovább 10 másodpercnél. Utána másik diák, másik diploma, mondom, több ezren állnak a teremben, igazi futószalag effektus. A családok számára azonban az esemény nagyon fontos, több thai lakásban jártam már, ahol a diplomaosztón készült fotó fő helyen szerepel, általában valahol a házioltár körül, nem messze a Buddha-szobortól és a királyi pár óriási fényképétől.

chulaaud.jpgDe hogy mit ér a thai diploma, azon mostanában elég sokat tanakodnak a diákok. Elkészült ugyanis minden idők első thai egyetemi toplistája, amit a Bangkok Post múlt pénteki száma közölt. Az oktatási minisztérium illetékes hivatala által végzett felmérés már az első pillanatoktól kezdve a támadások kereszttüzébe került, a hitelességét sokan megkérdőjelezik , az egyik legtekintélyesebb egyetem, a Thammasat University rektora közölte, nem ért egyet a felmérésben szereplő indikátorokkal, ezért köszönik szépen, kimaradnak. Más egyetemeket pedig maga a minisztérium hagyott ki, mert nem bírták az általuk kitalált rendszert ráhúzni az intézményre. Ez is jellemző azért. Végül a 138 állami és magán egyetemből 49-et értékeltek, két rangsor született, egy a kutatási eredményeket és feltételeket vette figyelembe, a másik az oktatási körülményeket. Nem meglepetés, de mindkettőt a Chulalongkorn University vezeti (kép fent az auditoriumról), mindkét listán az első négy helyen ott szerepel még a Chiang Mai és a Mahidol University is. Mondhatnám, hogy ezek a top egyetemek, de hát ugye sokan kimaradtak most a szaknévsorból. A diákok természetesen aggódnak, mert a minisztérium célja is az volt, hogy az amerikai mintáknak megfelelően felállított toplistával értéket adjanak a diplomának, s a munkaadók e szerint válasszanak a leendő dolgozók közül.

A híreket olvasva engem meghökkentett az egyetemek száma. Jó, tudom, 10 milliós országból érkezve egy 66 milliós országba, az ember folyamatosan meglepődik a statisztikákon, de azért 138 egyetem szerintem nem kevés. Főiskolákkal együtt 155. Nosza elügettem a hazai Oktatási Minisztérium honlapjára, ahol jött a másik meglepetés. Magyarországon jelenleg 25 egyetem van. Ez is kicsit magas, de még talán rendjén való. Viszont ha az összes állami és magán felsőoktatási intézményt összeszámolom, az már 72, tehát mondhatnók arányait tekintve jobbak vagyunk a thaioknál. Ugye milyen csalóka a statisztika?

Ha a saját szigorúan nem reprezentatív felmérésemet veszem figyelembe, akkor a thai diploma sem ér többet a mindennapi életben a magyarnál. Elhelyezkedni diplomával sem olyan könnyű, mindenesetre a környékbeli piacon jókat szoktam diskurálni a makrogazdasági viszonyokról a tanár úrral és hasonlóan diplomás feleségével, akik multicégeknél betöltött állások helyett pólókat és nadrágokat árulnak. A kettő standdal mellettük tanyázó napszemüvegekben utazó profi pedig valódi diplomás festőművész, de hát művésznek lenni a világ egyetlen szegletében sem könnyű kenyérkereset.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

nyelv-ész, 2006. szeptember 4. hétfő, 11:15 (#)

Nálunk nincs királyság, mégis mennyi bölcs megmondóemberünk van, aki útmutatással látja el a népet... Mégiscsak vissza kéne állítani a királyságot, akkor legalább ezek száma csökkenne.

2

Author Profile Page rudywaltz, 2006. szeptember 4. hétfő, 13:49 (#)

megint egy egy jó vendégmunkás! -remélem sok érdekes téma lesz még!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork