Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Ghana 7: Munka es igazsagszolgaltatas

ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2006. december 1. péntek, 12:40 | 5 hozzászólás

Korabban mar emlitettuk, hogy a sirigui fazekasszovetseget, amelynek vendeghazaban egyebkent megszalltunk, a helyi asszonyok alapitottak. Ez az informacio a mostani mondandonk szempontjabol egyenesen illuasztracios erteku. Ghanaban ugyanis csak a nok dolgoznak.

Előzmény: Ghana 6: A latrina-projekt

Rogton az elejen szogezzuk le: eddig minden rendu es rangu jarmuvet, amelyben ultunk, ferfi vezetett, es hebe-hoba a piacokon is talalkoztunk az erosebbik nem oriasi kocsikat tolo kepviseloivel. Az osszkepet tekintve azonban ezek az esetek csak kivetelek, amelyek megerositik a teljesen egyertelmu altalanos szabalyt.

Ghánai képek

Ha az eddigi elmenyeink alapjan magunk el kell kepzelnunk a tipikus afrikai not, akkor a kovetkezo kep jelenik meg lelki szemeink elott: szines ruhaba oltozott asszony, a gyereke a hatara kotve, a fejen irtozatos sulyu terhet cipel es eppen megy valahoiva, hogy ott valami nehez munkat vegezzen.

Ezzel szemben a tipikus afrikai ferfi az ut menten, egy fa arnyekaba helyezett, rozzant takolmany tetejen elnyulva szunyal.

Komolyan, elkepeszto, hogy ezek az arcok mennyire nem csinalnak semmit. Egy ismerosom tortenete jutott az eszembe, aki megjarta a hires tengizi magyar epitkezest, es ott azt latta, hogy a helyi parasztasszonyok a foldeken gornyedve kuzdottek a napi munkaval, mig a ferjeik a vetemeny vegeben guggolva egesz allo nap vidam beszelgetessel toltottek az idot. Emberunk nem volt rest, szoba elegyedett a ferfiakkal es megtudakolta toluk e fura munkamegosztas okat.

- De hiszen mi dolgozunk: vedjuk a noket! - felelte meltatlankodva az egyik ferfiu, es a hatara mutatott, ahol, csakugy, mint a tobbieken, egy meretes jatagan csillogott. Igy dolgoztak a ferfiak egy kozep-azsiai sivatagi faluban, ahol egyebkent a tukorsima terepen barmely erkezo ellenseg felnapi jarofoldrol eszreveheto lett volna.

Ghanaban hasonlo a helyzet, csak az itteniek nem keresnek urugyeket. Tapasztaltabb utitarsaink szerint a jelenseg fekete-Afrika nagy reszere jellemzo. Tobbszor lattunk olyasmit, hogy egy asszony kivonszolt a kunyho ele egy Trabant meretu jutazsakot, amely ranezesre olommal vagy higanygolyokkal lehetett megtoltve, odakialtott az ernyekban kvaterkazo ferjenek, aki tarsaival egyutt kelletlenul foltapaszkodott, ketten-harman nagy nehezen az asszony fejere emeltek a cuccot, es mar heveredtek is vissza a fa ala, mikozben a no rogyadozo leptekkel, fel meter mely labnyomokat hagyva tavozott a szinrol. A gyerek, mint mindig, a hatara kotve.

Ghánai képek

Siriguba persze nem azert jottunk, hogy alaposabb vizsgalat targyava tegyuk a nemek kozotti egyenlotlenseg kerdeskoret, hanem az itteni hazak festett falaira voltunk kivancsiak. Haz helyett talan jobb, ha lakoparkot mondok, mivel az itteni nagycsaladok hagyomanyosan egy kozos fallal korulvett komplexumot epitenek agyagbol. Egy-egy ilyen epuletegyuttes tobb kunyhot is felolel es akar tobb tucat embernek ad otthont.

Ghánai képek

Az eszak-ghanai lakoparkok falait emberemlekezet ota egyszeru mintakkal festettek tele, a tortenelmi multban azonban fontosabb volt a vedelmi funkciojuk. Az innen delre lako ashanti torzs tagjai ugyanis rendszeresen portyaztak errefele, es a foglyul ejtett helyieket europai rabszolgakereskedoknek adtak el. A falusiak persze vedekeztek, ahogy tudtak. A fal epitesen tul a kunyhok bejaratat is ugy alakitottak ki, hogy csak fejjel elore, hason fekve lehetett a belsejukbe jutni. Ezzel a megoldassal allitolag meglehetos biztonsagot ertek el, hiszen az ashantik kozul senkinek sem volt kedve elsonek bekukkantani egy tok sotet kunyhoba, ahol adott esetben a a csaladtagok pisszenes nelkul, felemelt bunkoval vartak a kivancsiskodot.

Ghánai képek

Siriguban is talatunk egy Peace Corps onkentest. Jasonnak hivjak, 23 eves kansai srac, a helyi kozepiskolaban tanit. A faluba erkezesunkkor o jelentette a teljes tanerot, ugyanis az idei tanev tanitas helyett altalanos tanarsztrajkkal kezdodott, es bar annak nehany hete hivatalosan vege szakadt, a helyi tanarok ugy tettek, mintha nem hallottak volna errol, es tovabbra sem jartak be dolgozni.

Jason segitsegevel ujabb felfedezeseket tettunk. Megismerkedtunk peldaul a helyi tuzes vizek szeles valasztekaval, amelyek tobbsegenek izvilaga a Pitralon arcszesz es a Lady koromlakk-lemoso altal meghatarozott intervallumban mozgott, bar akadt koztuk egy olyan is, amelyet megfelelo nagyvonalusaggal a mi Unicumunk bator parafrazisakent is lehetett ertelmezni.

Meg dermesztobb volt, amit az igazsagszolgaltatas helyi onkentes formairol hallottunk. Kiderult, hogy a helyi lakossag igazsagerzete es jogerzeke rendkivul fejlett, hiszen az iteletek meghozatala es vegrehajtasa peldas gyorsasaggal tortenik, es ekozben meg csak nem is szorulnak ra a hivatalos jogorvoslati intezmenyrendszer hasznalatara. Ugyanakkor az alabbiakban ismertetendo peldak alapjan azt kell folteteleznunk, hogy a rendelkezesukre allo eszkoztar minden kreativitasa ellenere meglehetosen kiforratlan.

Jason azzal kezdte, hogy a kornyeken ismeretlen fogalom a lopas; pontosabban fogalomszinten ismert ugyan, de rendkivul ritkan fordul elo, mivel szocialis tabukent tekintenek ra, azon folul a kozosseg meglehetosen kezzel foghato szankciokat foganatosit az esetleges elkovetokkel szemben - mar amennyiben nem ernek oda idejeben a rendorok, hogy megvedjek a szerencsetlent.

A szomszedos Burkina Fasoban peldaul, amely ugyan mar egy masik orszag, de a hatar menten ugyanaz a nep lakja, mint Sirigut, ha valakinek szoget ut a fejebe mondjuk a csirkelopas gondolata, akkor a tettenerest kovetoen a falu nepe ugyanazt teszi vele. Tobb szazas szoget helyeznek el a koponyajaban, de csak olyan melyre verik oket, hogy utana meg kihajthassak a vetkest a kozeli bozotba lassu kinhalalt halni. Ghana mas reszein pedig az akasztashoz hasznalt hurkot vetnek a kozfelkialtassal elitelt tolvaj nyakaba, majd egy varatlan fordulattal nem akasztjak fel, hanem a kotelre benzint ontenek es meggyujtjak.

Hogy ezek a tortenetek nem legendak, azt nehany nappal kesobb egy masik forras is megerositette. A tamalei buszpalyaudvaron megvasaroltam az aznapi ujsagot, amelyben a kovetkezo hireket olvastam:

- Accra egyik kulvarosaban egy fiatal oltonyos uriember fenyes nappal utbaigazitast kert egy kislanytol. A kozelben tartozkodo helyi lakos ebbol azt a kovetkeztetest vonta le, hogy az illeto pedofil, es ezt a megfigyeleset tobbekkel megosztotta. Az onmagat felhergelo tomeg a ferfi utan indult, elkaptak, es ott helyben agyonvertek. Mint kiderult, egy teljesen artatlan es buntetlen eloeletu banki alkalmazott volt az illeto, aki egy szamara ismeretlen helyszinu megbeszelesre szeretett volna eljutni.

- Szinten a fovarosban tortent, hogy az emberek tetten ertek egy mobiltelefon-tolvajt. Eloszor annyira megvertek, hogy az utolagos vizsgalatok szerint gyakorlatilag nem maradt toretlen csontja, es ekozben savval is locsoltak a testet. Az ujsag megfogalmazasa szerint azonban "nem voltak elegedettek az eredmennyel", ezert a haldoklo fejebe burkinai stilusban szogeket vertek, majd annal fogva a helyi rendorors ele vonszoltak, ahol sorsara hagytak. Az eset hajnali negykor tortent. Vajon hany accrai lakos jarkalhat olyankor az utcan szogekkel es savval felfegyverkezve?

- Persze videken is pezseg az elet. Egy falusi piac forgatagaban egy koztiszteletben allo helyi lakos egyszer csak ramutatott egy idegenre, es kozolte: az ismeretlen az iment hozzaert, es neki abban a pillanatban eltunt a penisze! A tobbiek nem ketelkedtek a vad igazaban, azzal pedig vegkepp nem alazhattak meg a sajat falubelijuket, hogy bizonyitekot kernek tole. Ehelyett husangokat ragadtak - ugy latszik, itt mindenki azzal jar a piacra -, es ugy vertek halalra a tettest, hogy ne kelljen esetleg nekik is hozzaerni.

Ghánai képek

Dobbenetes, ahogy ez az orszag egyszerre el kulonbozo fejlodestorteneti korokban. Ahogy nehany faluban vegetalnak az emberek, vagy ahogy az ujszulottek arcaba helyenkent meg most is hatalmas, orokre ott marado sebeket vesnek, hogy a torzsi hovatartozas kerdeset egyszer s mindenkoora lerendezzek - nos, az tiszta oskozosseg. A gyakori onbiraskodas soran alkalmazott eszkozok az inkvizicio legdicsobb napjait idezik, az utcak allapota pedig sokszor el sem eri az akkori Europa szintjet. Ezzel egyutt pedig akar telefonrol is kuldhetnem a tudositasaimat, ha szeretnek mazochista modon gepelni, ugyanis a televizioban online bankolassal egybekotott mobil internetet hirdetnek.

El se tudom kepzelni, hogyan lehet ekkora szakadekot athidalni egy tarsadalmon, sot neha egyetlen emberen belul. Amennyire latom, a ghanaiaknak sincs ra tuti receptjuk.

Folytatás: Ghana 8: A vegere elegunk lesz?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

ny, 2006. december 1. péntek, 14:19 (#)

A fehér külföldiekkel is így bánnak?

2

Ali, 2006. december 1. péntek, 15:50 (#)

Az olaszliszkai esetre (is) emlékezve fel kell tennem a kérdést, vajon olyan nagyon egzotikus-e Ghana ebből a szempontból?

3

Boca, 2006. december 1. péntek, 22:59 (#)

Hasonló, önbíráskodásból elkövetett öldöklés naponta történik nálunk is, pedig az országban már jelentős az adsl-lefedettség.

4

Boca, 2006. december 1. péntek, 23:05 (#)

OFF: Ervin, arról nincs cikk véletlenül, hogy bánnak a helyiek a fülön csípett spammerekkel? Mert akkor remek példája lenne a modern technikai és a törzsi igazságszolgáltatás találkozásának.

5

halfprice, 2006. december 13. szerda, 12:32 (#)

Ez Indiában sincs másképp... Ott az építkezéseken a nők feladata az anyagmozgatás. Erre egy speciális műanyagsisakot viselnek, a tetején van egy kis perem, amire jól rá lehet állítani egy nagyobbacska edényt (kb. 60 cm átmérőjű).
A kis hercegnőnek öltözött hölgyikék teljes harcidíszben: orrbavaló, fülbevaló, bokaláncok, karkötők, gyűrűk kéz- és lábujjakon, két láb összetekerve a szárival, a fejükön a tégla és gyalog felhordják az összes építőanyagot az emeletre, ahol a megfáradt férfinép beszélget. Najó ők dolgoznak is, és valószínűleg csak a nők lassúsága miatt van idejük a beszélgetésre. Hiába, ideje lenne a szárit mackónadrágra cserélni.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork