Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A repülő Vucsidol

ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2007. április 1. vasárnap, 21:39 | 5 hozzászólás

20070401_szabadka.jpgSzerbiát bécsiek lakják, vagy legalábbis Bécsbe járnak autót venni, mert ennyi „W” betűvel kezdődő rendszámot még sose láttam csordában egyfelé vonulni. És mindegyikük olyan halált megvető bátorsággal előzget a keskeny utakon, mintha még legalább két élete lenne tartalékban. Mindezen veszélyek dacára sértetlenül eljutunk Szabadkára, és parkolóhelyet is sikerül találnunk a városháza mögött. A helyi önkormányzat rafinált parkolójegy-rendszerrel próbálja kivetni hálóját a gyanútlan autósokra, nekünk azonban rutinosan sikerül parkolójegyet venni az újságosnál, másodpercekkel azelőtt, hogy lecsapnának ránk.

Na igen, a városháza. Szabadka büszkesége, és ma már olyan régi az épület, hogy senki nem kérdőjelezi meg művészi értékét, pedig építése idején számos kritikusa akadt. A városháza-projekt a régió nagyobb települései között zajló ki-tud-nagyobb-középületet-építeni elnevezésű vidám vetélkedő része volt, és ha egyszer Kiskunhalason jártok, ott megtaláljátok a párját, valamivel szerényebb méretben. Ezen kívül még egy összedőlni készülő Nemzeti Színház, egy nagyon szép, de életveszélyes állapotú zsinagóga, és egy szépen helyreállított szecessziós villa került fel az „említésre méltó épületek” listánkra. A sétálóutcán álló poszt-szocreál áruházépület mellett inkább elfordítjuk a fejünket.

A sétálóutcát akármelyik magyar város megirigyelné, széles is, hosszú is, és amikor jön a jó idő, a kávéházak vendégeit kitelepítik a járdára, amitől az utcának egészen mediterrán hangulata lesz. A sok tétlenül lebzselő fiatalembertől pedig balkáni hangulata, s ezen sajnos a rossz idő sem változtat. Itt található minden, ami fontos, a város legjobb fagylaltja (Peliván, a városháza felőli végén), a kisgyerekes magyar anyák zarándokhelyeként funkcionáló gyerekruha boltok (Szerbia nagyhatalom a gyerekruha gyártásban, tudtátok?), a bankfiók, ahol a helybeliek ma már apránként felvehetik a kilencvenes években bennragadt pénzüket, és egy élelmiszerbolt, a szabadkai rizses csoki biztos lelőhelye. A nyolcvanas években a Napóleon konyak, és a vegeta ételízesítő mellett a rizses csoki alkotta az informális KGST-kereskedelem alapját.

Ebben a városban a kerékpározás és a repülés dominálja a köztéri szobrokat. Először egy rézbe öntött biciklis úrhölgyre bukkanunk, egy átjáróházban egy fantasztikus repülőgép lóg le a mennyezetről, és olyan szobor is van, amelyik merészen egyesíti a kettőt. Egy micisapkás gentleman bal kezével embernagyságú propellert egyensúlyoz, jobbjával pedig biciklit tol. Ez Iván Szárits, kerékpárbajnok és a repülés úttörője, akit mi csak azért ismerünk, mert Csáth Gézáék szerepeltetik az A repülő Vucsidol című szatirikus regényükben.

Amikor visszaérünk a városháza elé, a téren egy kempingasztalnál valakik épp aláírásokat gyűjtenek, hogy Szerbiában állítsák vissza a királyságot. Ez annyira groteszk, hogy ehhez képest a palicsi tavon vívott tengeri ütközet (jelenet a repülő Vucsidolból) unalmas hétköznapi eset. És még mondja valaki, hogy Emir Kusturicának vad a fantáziája! Ó nem, dehogyis. Csak azt filmezte le, amit az utcán látott. A világnak ebben a sarkában a valóság ilyen groteszk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

kfgyk, 2007. április 1. vasárnap, 22:19 (#)

+ a varoshaza es a korzo kozotti kerek teret ha jol megnezitek 12 reszre osztotta annak idejen a nagyot almodo tervezoje es a mai napig naporanak hivja a lelkes lakosag, annak dacara, hogy a torony soha nem veti arnyekat a megfelelo cikkelybe
+ az epiteszeti vetelkedes eredmenyekeppen epult meg a masodik szokokut szinjatszos Zsolnay porcelanbol, a szegediek nagy irigysegere (azota is 2:1 szokokutban az allas). ja, hogy minderre akkor volt sokmillio markaja a varosvezetesnek mikor a palicsi alltkerbe nem penzert hanem zacsko krumpliert vagy kukoricaert lehetett bemenni, a husevok meg a novenyevoket kaptak.
+ a gyonyoru zsinagoga eredetileg Szegedre lett tervezve de az ottani vezetesben keves volt a muveszeti vena igy kerult Szabadkara ahol azota omladozik szep csendben pedig mar sok evvel ezelott is volt kezdemenyezes a megmentesere, de hiaba, az uj dolgok epitese tobb pontot er
+ a szinhazat most probaljak rendeletileg elbontatni (najo csak felet) es a helyen sokkal jovedelmezobb beruhazast megvalositani. ez ellen is gyujtenek alairast, gondolom mas napon :)

mostanaban majus elsejen erdemes talan meg arra jarni, palicson ilyenkor nagy festa van, balettoznak az okrok, hengerben meg gombben motoroznak a kaszkadorok, tan meg a szakallas asszony is ott lesz, de a szogkihuzos biztosan.

2

lipilee, 2007. április 2. hétfő, 10:17 (#)

olyan 15 évvel ezelőtt még magyarországon is ment a királyosdi... valamint ha groteszk kell, akkor elég elmenned a Kossuth térre, vagy akármelyik tüntetésre. királyság? hah! állítsuk vissza a sámánizmust!

3

Penálen, 2007. április 2. hétfő, 13:36 (#)

"A nyolcvanas években a Napóleon konyak, és a vegeta ételízesítő mellett a rizses csoki alkotta az informális KGST-kereskedelem alapját."

Node, szerkesztő úr, a PEZ hol marad? :)

4

ant, 2007. április 2. hétfő, 16:51 (#)

...es az eurokrem! ;-)

5

Penálen, 2007. április 3. kedd, 07:57 (#)

Az a "csókakrém"? :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork