Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A többiek

ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2007. október 19. péntek, 14:33 | 10 hozzászólás

Amikor úton vagyok, akkor elsősorban a helyiekről szoktam írni, pedig az utazók és egyéb itt lévő idegenek között is vannak érdekes arcok. Íme, egy kis csokorra való az idei termésből.

Pierre

A neve inkább jelképes, mert nem emlékszem, hogy bemutatkozott-e egyáltalán, a rövid hátizsákos beszélgetésekben ez nem követelmény. Mindenesetre azt hiszem, hogy az első luxemburgi illetőségű ember, akivel életemben szót váltottam.

Pierre 45 évesen kényszerült rokkantnyugdíjba valami munkahelyi baleset vagy ártalom miatt, és amint az sejthető, a luxemburgi állam valamivel nagyvonalúbb a rokkantnyugdíjasaival, mint a miénk. Azért persze vagyonokat ott sem adnak; Pierre hamarosan rá is jött, hogy érdemesebb olcsóbb helyre költöznie, úgyhogy öt év otthoni másodrangú állampolgárkodás után pénzzé tette mindenét, és elindult.

Ez 15 esztendeje történt. Azóta Délkelet-Ázsia és Óceánia térségében utazik ide-oda. Nem siet. Némi gúnnyal elfekvőnek is hívhatnánk a megoldását, ha nem lenne szikár, napbarnította, és az általam nem ismert rokkantságát meghazudtolóan fittnek és egészségesnek látszó. Meg azért vannak még tervei: például Dél-Amerikára is szeretne rászánni egy-két évtizedet.

Beszél, beszél, beszél egyfolytában; úgy tűnik, mintha az évtizede változó társaságban igazából magányos lenne. De közel a segítség: már kifigyelte, hogy délután 2 körül jön meg a Bangkok Post aznapi száma a vendégházba, onnantól megint lesz néhány érdekes órája.


Klins

Épp most töltötte be a negyvenet. A hongkongi fehérgalléros munkaerő elismert tagja, szoftverrendszer-tervező. Volt. Aztán egyszer csak úgy gondolta, hogy a napi 12 órás munka, az állandó törtetés, meg az ottani lankadatlan ütem valahogy nem ad vissza neki eleget. Felmondott.

Arra gondolt, hogy Thaiföldön fog búvárbizniszt alapítani, ezért idejött, és próbából elkezdett dolgozni valaki másnál. Úgy találta, hogy nincs a boltban elég lehetőség. Ezért az összegyűjtött pénzét inkább a kínai tőzsdén fektette be, és maradt az állásában, amelyből ugyan nem él meg, de az árfolyamnyereséggel együtt azért nem panaszkodik, pláne, hogy a költségek itt össze sem hasonlíthatók az otthoniakkal.

Nincs sok ránc az arcán, de néha hiányzik neki az igazi dim sum. Sajnálja, hogy az itt szép számban élő kínaiak egyre inkább thaiok, és kínaiul már nem tudnak, se beszélni, se főzni. Az otthoni barátai viszont őt sajnálják, hogy itt szív a világ végén, de nem látogatják meg, mert - mondják viccnek álcázva - itt nincs se légkondi, se shopping.


László

A rastahaja szépen kivitelezett, itt-ott korrektül nemezesedik, ezért aztán meglep minket, ahogy anyanyelvű magyarsággal ránk köszön. Bár lehet, hogy csak a pulira kellett volna gondolnom. A dialektusát azért észreveszem; kiderül, hogy egy Dunaszerdahely melletti kis faluból való.

Még csak 25 éves, de már élt Ausztriában, Angliában, most meg itt. Ezt ennyi idősen általában diplomatagyerekként szokták elérni az érintettek, ő inkább a világcsavargó vonalat viszi. Most angolt tanít egy itteni két tannyelvű iskolában, jól elvan, köszöni szépen, csillog a szeme, ahogy ezt mondja. Már talált lakhelyet is, házikót bérel egy kis faluban, még apró kertje is van, ahol igyekszik chilit meg egyéb helyi növényeket termeszteni.

Úgy gondolja, hogy egyszer majd otthon fog letelepedni, de előbb még néhány év India jön, ha sikerül összegyűjtenie rá a pénzt. Azt tapasztalja, hogy bárhová megy, mindenhol tanul valami fontosat, és azt mondja, még sok tanulnivalója van.

A hó és a csend hiányzik neki a legjobban otthonról. A csendet néha itt is megtalálja: a dzsungelben sétálva néha előfordul, hogy hirtelen egyszerre elhallgat valamennyi élőlény, de még nem tudott rájönni, hogy azt mi okozza.

Az idei thaiföldi út összes tudósítása: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Gábor, 2007. október 19. péntek, 15:14 (#)

Nagyon jó, gratulálok. Remélem ezt a vonalat folytatni fogod. Mi lenne ha csinálnál egy képzelt interjút magatokkal is kissé tudathasadt módon?

2

Boca, 2007. október 19. péntek, 15:57 (#)

"előfordul, hogy hirtelen egyszerre elhallgat valamennyi élőlény, de még nem tudott rájönni, hogy azt mi okozza"

A véletlen + pozitív visszacsatolás.

3

nyelv-ész, 2007. október 19. péntek, 16:35 (#)

Szerintem meg a dzsungelben ólálkodó tigris okozza.

4

G Zoli, 2007. október 19. péntek, 16:57 (#)

Nagyon tetszett a bejegyzés, olvasmányos. Egyébként a teljes csendet egy ragadozó közeledése okozza :D

5

Author Profile Page KoS, 2007. október 19. péntek, 17:00 (#)

Koszi szepen ezt a kis beszamolot, nagyon elvezetes volt!!!
Johet me'g ilyen!! ;)

6

Penálen, 2007. október 19. péntek, 17:51 (#)

Volt az előző munkahelyemen egy kollegám, aki Lászlóhoz hasonló világcsavar volt. Ő mondta, hogy egy hátulütője van a nagy világlátásnak: minél több jó helyen élt már az ember, annál több dolog fog hiányozni, mikor hazatér, és annál többet fog azon gondolkodni, hogy vissza kéne menni.

Nekem ebben semmi tapasztalatom, de mi a tiétek?

7

ervin, 2007. október 20. szombat, 07:58 (#)

Penalen,

ami engem illet, en asszem a megnyugvas (=oregedes?) fele haladok (bar most is es meg kesobb is sokat szeretnek utazni). ezt ugy ertem, hogy ahelyett, hogy egyre tobb dolog hianyozna, inkabb megnyugvassal tolt el, hogy lattam ezt is, azt is, es az elmenyuk bennem marad.

8

Penálen, 2007. október 20. szombat, 11:46 (#)

Laikusként úgy látom, hogy tán ez a legjobb végkifejlet.

9

bede, 2007. október 20. szombat, 15:39 (#)

Mi van Ervin, temat lopsz? :D
http://kk.blog.hu/2007/10/12/nomad_s_home

(Mar gyulik az anyag egy ennel sokkal nagyobb ivu, minden utazotipust reszletesen kivesezo anyaghoz.)

10

tmnk, 2007. október 20. szombat, 18:41 (#)

:)
Amúgy mindkét postot élvezettel olvastam, köszi, no meg hajrá!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork