Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Nagy halakrol

ervin cikke a Hátizsák rovatból, 2007. október 8. hétfő, 12:23

2007108_kenuzas-01.jpg

Thaifold a "Kicsi a vilag!"-jellegu, varatlan es bizarr talalkozasok orszaga. Legalabbis velem mindig tortenik valami, ami errol gyoz meg. Tavaly a het evvel ezelotti malajziai szallasadommal talalkoztam a Chatuchak piacon, aminek az eselye olyan kicsi, hogy nem tudtok eleg nagy szenakazlat elkepzelni a kozmondasbeli tuhoz. Iden pedig egy magyar zenesszel futottam ossze, akit regen es tavolrol ismerek, es aki ezekben a hetekben vendegprofesszorkent a Kodaly-modszert tanitja Bangkokban - a varoskozpont egyik legpuccosabb plazajaban, mert ott foglaltak le termeket a kurzus szamara.

Mondom en, kicsi a vilag - ellenben a Kwai folyo nagyobb, mint gondoltam volna. Azota mar azt is tudom, hogy a mi oriasharcsainkhoz hasonlo meretu halak is elnek benne, mert ma reggel a helyi piacon szemtanuja voltam, amikor irtoztato meretu szablyakkal es bardokkal eppen szeletelni probaltak oket. Am ekkora elolenyekkel a Kwai meg mindig sehol nincs a kozeli Mekong folyohoz kepest, amelyben a vilag legnagyobb edesvizi halai laknak, amig hamarosan ki nem pusztitjak oket. Keressetek rajuk a weben, es garantalom, hogy a legtobben nem gondoltatok volna, hogy ekkora allatok is lakhatnak folyoban.

Szoval leertunk a Kwai folyohoz, es a turistak tobbseget ado azsiai utazokkal ellentetben, akik az igazan kismeretu es kevesse meggyozo, de hires tortenetu hidat keresik fol, mi a vizre vagytunk. Nemi konzuli segitseggel patinas fahajokat kaptunk, amelyek barmelyik romai parti csonakhazban megallnak a helyuket, majd felvittek minket forrasiranyba, ahonnan visszaeveztunk-csorogtunk a varosba. Esos evszak ide, elvileg borult egbolt oda, az atom ellen is vedo naptej mindenhova, megis csunyan leegtunk.

2007108_kenuzas-02.jpg

Egy turistacsapda kinezetu etteremben igyekeztunk vigasztalodni. Ket gyengeelmeju es egy csokkent ertelmu felszolgalo vett kezelesbe minket, ugyhogy a rendeles meglehetosen hamar vasari komediaba torkollott. Az italok felet elfelejtettek, a sort jegalapra ontottek ki a poharba, a literes kolat rendelo baratunk kereset pedig nem hittek el. Aztan mire az etelekhez ertunk, teljesen nyiltan feladtak a harcot, kozenk dobtak a gyeplot, es ettol kezdve ugy igyekeztek megdolgozni a fizetesukert, hogy idonkent teljesen veletlenszeru eteleket szolgaltak fol a rendelesunktol fuggetlenul, illetve amikor nem, akkor pedig abszolute folosleges teritekeket halmoztak az asztalra.

Az altalanos kaosz kozepette egyertelmuen Kinga erte el a legszebb talalatot, aki sult guramit rendelt voros curryvel. Gyanitom, hogy a gurami neve odahaza csak az akvarisztikai erdeklodessel biro olvasok fantaziajat fogja megmozgatni, raadasul az oveket is tevesen. A kek gurami, a gyongygurami es tarsaik ugyanis az akvariumok diszei, es szepsegukon kivul az otthoni szaporitasuk nehezsegerol ismertek. Nekem is volt anno egy par, es ha jol emlekszem, sose epitettek habfeszket.

Az en guramijaim is szep nagyok voltak, 6-8 centisek. Az itteni gurami viszont lelog a tanyerrol. En az otthoni peldanyokat sose kostoltam meg, amit most mar banok egy kicsit, mert az itteni nagytestveruk nagyon finom. Ha tehat vallalkozo kedvetek van, akkor celozzatok be egy diszhal-szakuzletet; a meretek ugyan szerenyebbek, de izre talan nem akkora a kulonbseg.

Az idei thaiföldi út összes tudósítása: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork