Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Mekkora London?

eszpee cikke a Hátizsák rovatból, 2008. április 17. csütörtök, 20:20 | 6 hozzászólás

Angliába költözött jóbarátunk, pblue friss blogjának rögtön második bejegyzése egy nagyon érdekes összehasonlítás. A Google Maps segítségével levadászott Budapest és London térképeket egymásra helyezte, és így néz arányokat - meglepő, mert bár többször jártam már Londonban, nekem valahogy sokkal kisebbnek tűnt, pedig sokat gyalogoltam. Azt hiszem megcsinálom Lyont, most már kiváncsi vagyok, mekkora például a Margitszigethez képest a park, ahol múltkor futottam.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

geri, 2008. április 18. péntek, 12:14 (#)

Nekem van egy amerikai egyetemi föciatlaszom (Goode's, asszem), abban van vagy 20 oldalnyi klafa térkép: a világ nagyvárosai, ugyanabban a méretarányban.

Budapest egy hatod oldal, London egy fél, Los Angeles egy egész. Amin meglepődtem, hogy Sydney is borzasztó nagy területen terül el, ehhez képest Tokyo nem is olyan vészes, az indiai megapoliszok meg kimondottan kicsik. (Persze az változó, hogy az agglomerációból mennyit mutat egy-egy térkép.) Jól látszik, hogy hol van pénz kertes házra, medencére, és hol laknak egymás hegyén-hátán a népek...

2

pblue, 2008. április 18. péntek, 13:19 (#)

Volt egy kiállítás egyszer a Tate Modernben ( http://www.tate.org.uk/modern/exhibitions/globalcities/density.shtm ), ahol építettek (esztergáltak valójában) olyan maketteket fából, melyeknek az alapja az adott város formája volt, a "domborzata" viszont az adott helyen mérhető népsűrűséget jelölte. Több méteres maketteket kell elképzelni. Érdekes volt, hogy Mexico City hatalmas kiterjedésű, de szinte teljesen lapos, és feltünően ilyen például London is. Az igazán megdöbbentőek, ahogy te is írod, az indiai városok voltak - Mumbai "density csúcsai" a Tate Modern egyel felsőbb emeletéig nyúltak, az alapterülete viszont a londoni töredéke volt.

Ja és az volt még érdekes, hogy London legeslegközepén tátongott egy gödör, amit hirtelen nem értett az ember, hogy az epicentrumban mit keres egy ekkora luk, de aztán persze leesett, hogy az a City.

3

Penálen, 2008. április 18. péntek, 13:34 (#)

Ez a kiállítás már látatlanban tetszik.

4

Author Profile Page eszpee, 2008. április 18. péntek, 13:39 (#)

oh ez tényleg jó lehetett.

5

Penálen, 2008. április 18. péntek, 13:40 (#)

Geri,

"Jól látszik, hogy hol van pénz kertes házra, medencére, és hol laknak egymás hegyén-hátán a népek..."

Ebben, persze, nem kevés az igazság, de itt sztemn többről is van szó, pölö arról, hogy kultúrafüggő az is, hol szeretnek egymáshoz közel lakni és hol nem. Az ázsiai, afrikai és arab városok mindig zsúfoltabbak lesznek, mert az ott élő népek általában jobban elviselik, sőt, néha szeretik egymás közelségét - és nem csak ismerősökét, rokonokét, bárkiét! - mint az európai kultúrában nevelt európai, amerikai, vagy ausztrál városok lakói.

6

geri, 2008. április 18. péntek, 14:59 (#)

pblue: Ez mekkora ötlet tényleg! Kár, hogy infografikonban nincs meg online.

Penálen: Persze, a kultúra is bejátszik, de ennél nyilván összetettebb okai vannak, és szerintem erőteljesebben hatnak rá a földrajzi és gazdasági adottságok, meg az ezekből adódó ingatlanárak. Megnézném azért, hogy az indiai yuppie-k hol és hogyan élnek/szeretnének élni. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork