Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A lyoni trabouleok

eszpee cikke a Hátizsák rovatból, 2009. április 3. péntek, 13:17 | 10 hozzászólás

exit from a trabouleA traboule a latin trans ambulare kifejezésből rövidült, jelentése "átmenni", és ennek megfelelően egy kis átjárót jelent két utca között. Bár van pár, ami még a római korból származik, a legtöbbet a XIX. században építették, hogy a selyemkészítők rossz idő esetén is biztonságban tudják hordozni az anyagaikat. (Lyoni takácsok, megvan? Aki '89 előtt tanult történelmet, az biztos emlékszik még az első munkásfelkelésekre, azóta nem tudom, mennyit tanítanak még belőle.)

Főleg az óvárosban, és a domboldalra épült Croix Rousse negyedben vannak trabouleok, néha egészen kalandos utakon, lépcsőházakon és belső udvarokon keresztül vezetnek át két teljesen különböző hangulatú utca között. A náci megszállás alatt képzelhetitek, mennyire jól jöttek ezek az átjárók az ellenállásnak, mostanára pedig Lyon egyik legjópofább nevezetessége lett belőlük. Lássuk!

Gyakorlatilag az összes traboule szerves része a városnak, nem kiállítási darabok, hanem rendeltetésszerűen használt épületek részei, így lakóházakon, éttermek hátsó konyhái mellett, lelakatolt biciklik közt kacskaringózunk felfedezés közben.

locked peugeot bike in a traboule

Ugyanis sokkal inkább felfedezés, mintsem városnézés a traboule-keresgélés. Vannak persze idegenvezetős túrák is, de azok csak a népszerűbb, kiglancolt átjárókat veszik sorra, és egyébként is sokkal királyabb érzés magunktól rátalálni egy-egy helyre.

entering a small couryard

A legtöbb traboule kívülről nem különbözik semmiben egy sima lakóház bejárati ajtajától. Ettől izgalmas az egész: viszonylag szabadon lehet próbálgatni benyitni kapukon, ha nem sikerül, nem néznek tolvajnak. Azért egy kis mosoly nem árt. Egy tipp: sok zárt ajtó megnyílik, ha egyszerűen megnyomjuk az intercom gombot a kaputelefonon.

inside an old traboule

Bent aztán egész változatos dolgokat találhatunk, a lepukkant, koszos folyosótól kezdve a hangulatos középkori udvarokon át a monumentális lépcsőházakig bármit.

la cour des voraces

Egyes részek bent el lehetnek zárva, hogy a lakókat azért mégse zavarjuk nagyon, de ez azzal jár, hogy ami nyitva van, oda általában be is lehet menni.

stairs in an old traboule

Érdemes a kis szűk udvarokon felfele is nézni, elég klassz a látvány.

small piece of sky in a courtyard

A felfedezésben segíthet a város által kiadott ingyenes traboule-térkép, amit információs pontoknál lehet felszedni, vagy egy lelkes rajongó gyűjtése az általam látott legtöbb traboule-lal: 61 számozott átjáróhoz ad utitervet, és vagy még kétszer ennyit listáz.

Ez csak elsőre tűnik erős számnak, valójában az utikönyvek 315 trabouleról beszélnek, összesen több, mint 50km hosszúságban. Gyakorlatilag egyes városrészek teljesen be vannak hálózva.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Author Profile Page stsmork, 2009. április 3. péntek, 14:21 (#)

Hmm, vajon miért gondoltam én eddig, hogy Lyon belvárosát csupa hatvanas években felhúzott rettenetes vasbeton épület alkotja? Klasszak a képek, egész kedvet kaptam rá, hogy meglátogassalak :) Velence belvárosának van ilyen hangulata, ott is jól el lehet keveredni ehhez hasonló sikátorokban.

2

Author Profile Page eszpee, 2009. április 3. péntek, 14:24 (#)

Elképzelni sem tudom, miért gondoltad ezt, a belvárosban egy ilyen ház sincs. Kifele vannak azért panelek rendesen, de az azért nem ugyanaz. Gyere! :)

3

nak, 2009. április 3. péntek, 15:08 (#)

oltári klassz és romantikus, irigyellek :)

4

ivan, 2009. április 3. péntek, 16:52 (#)

iszonyatosan adják az ívet ezek a rövidített utak. Bp belvárosában hány ilyet ismerünk?

5

methan, 2009. április 3. péntek, 17:36 (#)

az a lépcsőház brutális. semmiképp sem szeretném kihagyni.

6

Author Profile Page eszpee, 2009. április 3. péntek, 18:00 (#)

methan, nem fogod. annál a fotónál még külön gondoltam is rád. :)

elég híres egyébként helyi viszonylatban: http://fr.wikipedia.org/wiki/Cour_des_Voraces (bocs, francia)

7

Konrad, 2009. április 3. péntek, 21:03 (#)

Nekem ez távolról a soproni folyóra emlékeztet. Illetve patakra. Ami átfolyik a városon, de be van fedve, és csak néhány ház udvarán látszik - azt is csak felfedezni lehet :)
Nagyon hangulatos ez az egész, vannak mélységei...

8

csibu, 2009. április 4. szombat, 18:01 (#)

Hm, szuper lehet ezeket felfedezni!
Itt Leidenben a "hofje"-túra (a hofjék olyan házak, amik paplakok vagy apácazárdák voltak, ma hatalmas belső udvarról nyíló icipici lakások) meg a falra pingált vers-túra, ami elég helyi dolog.
ivan, nekem is a Gosdu udvar es hasonlók jutottak eszembe. ezt találtam a pesti hasonszőrűekről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_átjáróházak_listája

9

HAlga, 2009. április 5. vasárnap, 23:29 (#)

Konradhoz hasonlóan nekem is Sopron jutott az eszembe. A belvárosban ott is nagyon sok átjáró található, amiket ismerve jelentősen könnyebbé válik a gyalogos közlekedés.
Most rákerestem erre a neten, de így infót nem igazán leltem; emlékeim pedig egyrészt távoli múltba vesznek, másrészt átjárót nevesítve nem nagyon idéznek.

10

Kinga, 2009. április 14. kedd, 06:30 (#)

De szép képek! :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork