Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Saint-Pierre, Firminy

eszpee cikke a Hátizsák rovatból, 2009. augusztus 19. szerda, 20:47 | 12 hozzászólás

Saint-Pierre de Firminy

Le Corbusier utolsó jelentős munkája, a legérdekesebb templom, amiben valaha jártam.

Bevallom rögtön, nem tudok sokat Le Corbusierről. Mikolaj áprilisi postjáig ráadásul még annyit sem tudtam, mint most, arra viszont felhúztam kicsit a szemöldököm... Firminy, de hiszen ez itt van Lyon mellett! Mikolaj ráadásul itt járt júliusban, kapóra jött, megnéztük a templomot.

Eleve a templom kifejezés is kis csúsztatás. Az épület egyértelműen annak indult, de az egyház annyira máshova szerette volna építeni, hogy végül 1965 januárjában megvonták az építkezés felügyeletének engedélyét a helyszínváltoztatásnak makacsul ellenálló Le Corbusiertől - aki pár hónapra rá meg is halt. 1972-ben a saint-étiennei püspök be is jelentette, hogy elállnak inkább az egész templom dologtól. A már több, mint egy évtizede polgármester Eugène Claudius-Petit viszont nem hagyta annyiban, alapítványt gründolt, és 1973-ban csak elkezdik építeni a templomot. Két kisebb leállás, majd 1978-ban úgy tűnik, végleg elfogyott a pénz. 11 métert sikerült felhúzni.

Firminy

2004-ig ez így is marad, mire állami pénzekből sikerül folytatni, két év alatt el is készülnek vele. A franciák viszont elég komolyan veszik az egyház és az állam különválasztását: az elkészült épület nem templomként, hanem kulturális központként funkcionál, gyakorlatilag egy állandó Le Corbusier kiállítás van az alsó helységekben. (Mint megtudtuk, azért minden hónap első vasárnapján csak tartanak egy misét.)

Egy vasárnap reggel autóztunk le a városba, és hát az épület első ránézésre leginkább csak brutális volt. Eleve a teljesen szocreál környék durván determinálta, valószínűleg egy domb tetején, valami rét közepén biztos jobban nézett volna ki.

Surroundings

Azért lesétáltunk, ha már idáig eljöttünk. Jegyet persze csak fent, az ifjúsági és kulturális központban (szintén Le Corbusier épület) lehet kapni, nem baj, amíg Nathalie visszament, mi körbejártunk.

Around the church

Őszintén szólva egyszerűen nem értettem az egész épületet. Egyes formák, kivágások egyszerűen öncélúnak tűntek, nem volt már sok kedvem az egészhez. Bent azért kezdett megtetszeni a dolog, a vasbetonból szinte játékosan, nagyon szépen voltak részek kivágva ablaknak, ajtónak, gyertyatartónak.

L

Aztán kezdtek megjelenni a színek is, a plafonon leginkább, egész élénkek, nem is nagyon tudtam vele mit kezdeni, de tetszett.

Red green yellow

Mászkáltunk még egy picit, aztán egy szinte eldugott lépcső végén találtuk csak meg a templomi részbe vezető utat, két ajtó, szinte zsilip, benyitunk, és komolyan, katarzis.

Always changing lights

Hirtelen összeáll az egész kép. A homlokzaton látszólag véletlenszerűen elszórt fekete pöttyökből bentre egy csillagkép lesz, a lent összevissza színezett plafonból szórt világítás, a tetőből kiálló, öncélú művészkedésnek tűnő bigyókból gyönyörű reflektorok.

Lightsources

Tökéletes tervezői munka, az összes véletlenszerűnek tűnő apróság a helyére kerül. Semmi mesterséges megvilágítás nincs, mindent a különböző színezett üvegeken beszűrődő, vagy a lenti szintről szórt fény jár át. Nem tudunk betelni vele.

Inside

Mindehhez olyan akkusztika társul, hogy egy az oltár környékén eleresztett öblösebb hang hosszú másodpercekig visszhangzik. Felhős idő van ráadásul, így percenként változik az egész terem világítása, hangulata.

Ray of light

Nem tudom, mennyi időt töltöttünk bent, de én még nem élveztem ennyire templomot. Hazafele azért elég lehangoló volt a panelvalóság kontrasztja: fiatalok pár nappal látogatásunk előtt gyújtogattak autókat, üzleteket, amit értek. Le Corbusier azt hiszem nem így gondolta ezt az egészet.

(Archív fotó innen, a többi saját, itt van még.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Orosz Péter, 2009. augusztus 19. szerda, 22:21 (#)

Mindig is imádtam a sima betont, de ez egészen új dimenzió. Nem is kell ehhez természetfölötti lények imádata, úgy látom maga a természet is elég pöpec és áhitattal teli dolgokat produkál.

2

tallian.miklos, 2009. augusztus 19. szerda, 23:20 (#)

Igen, ez az, és akkor még basztatnak, ha azt mondom, a beton csodálatos dolog. Háhá.

3

Charlie Brown, 2009. augusztus 20. csütörtök, 11:40 (#)

Azt azért halkan hozzátenném, hogy a hosszú másodpercekig visszhangzás éppen nem a jó akusztika sajátja, ellenkezőleg.
Jól is néznénk ki, ha egy operaelőadáson vagy egy koncerten minden hang másodpercekig visszhangozna, és egy működő templomban azért szok lenni zene meg ének is jócskán.
Ha helytálló amit írsz, akkor a tervező ezt sajnos elkúrta.

4

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 20. csütörtök, 12:21 (#)

Rosszul fogalmaztam, az "olyan akkusztikát" nem a "jó" szinonímájaként értettem, csak egyszerűen leírtam, hogy milyenek a hangviszonyok.

Valóban, egy koncertteremben megbukott volna a terv, de a helyszínen eléggé hatásos volt. És kell-e ennél több egy templomban? :)

5

nyelv-ész, 2009. augusztus 20. csütörtök, 15:49 (#)

A képek alapján valóban apokaliptikus környezetben van a templom. Kár, hogy a varázslatos belső ilyen külsővel párosult.

Apropó, van benne orgona?

6

Charlie Brown, 2009. augusztus 20. csütörtök, 16:13 (#)

Azok a gyönyörűszép panelek nem a templom elkezdése után épültek oda? Mondjuk Korbüziének lehet hogy tetszene a környék...

Egy orgona igen drága dolog, szerintem nem valószínű, hogy építettek volna, mikor már tudták hogy nem fog templomként működni. (ilyen akusztikával pláne kidobott pénz :D )

7

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 20. csütörtök, 16:44 (#)

Én nem láttam benne orgonát.

A panelek szerintem abszolut Le Corbusier ínyére voltak, ő tervezte az egyiket.

http://en.lecorbusier.ville-firminy.fr/

8

igyli, 2009. augusztus 21. péntek, 13:59 (#)

Szerintem kívülről borzalmasan néz ki. Belülről viszont egy templomot rossz akusztikával "ellátni" elég érdekes, bár így hogy nem annak használják, kicsit jobban érthető. Aki a puszta betont bírja, jöhet ide svájcba is, azt itt is előszeretettel alkalmazzák. Egyénként pont ilyen vasbetonrengeteg-templom van a mi kis falunkban is (bár nem ilyen grandiózus-kupolás), csak a natúr beton le van festve picit fehérre és szürkére. Bevilágítókkal, meg mindenfélével, igaz itt van mesterséges világítás is, úgy láttam. Meg orgona is, és a mennyezet amolyan kazettás kialakítású (szintén betonból), szóval nem is szól rosszul - tegnap éppen gyakorolt az orgonista mikor bementünk, és kellemes volt. A hideg beton "meleg" fával feldobva nem rossz kombináció. Majd egyszer lefényképezem.

9

Author Profile Page ervin, 2009. augusztus 24. hétfő, 09:38 (#)

szvsz a "templom" ronda, mint a bűn, egészen egyértelműen nem méltó eszpee egyik-másik, róla készült képéhez. :)

10

Author Profile Page eszpee, 2009. augusztus 24. hétfő, 18:51 (#)

Szóval a fotóim alapján a templom sokkal rondább, mint a fotóim? Hm. :D

11

Author Profile Page ervin, 2009. augusztus 24. hétfő, 20:49 (#)

igen, nagyjából erre gondoltam! :)

12

laze, 2009. szeptember 3. csütörtök, 17:35 (#)

Szerintem a fotó is jó, a beszámoló is tetszik, és én is csatlakozom azok szerény táborához, akik szerint a natúr beton is csodálatosan fest. Ez a fényjáték benne meg döbbenetes!

(A flickr-en láttam először a fotódat, ott azt hittem ez valami planetárium lesz, alul van is egy göncöl-szerű alakzat a fényekben...)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork