Hozzászólások | Szólj hozzá! | Rovatok és keresés
eszpee cikke a Kvíz rovatból, 2008. április 22. kedd, 19:48 | 39 hozzászólás
Akár a Bilagitba is rakhattuk volna ezt, de mégis, kérdés, hát maradjon a helyén. Chew-s barátaink dobtak meg ezzel a képpel, és azzal a sztorival, hogy megmutatták vagy 5-6 ételrajongó magyarnak, és közülük egy se tudta megnevezni. Nem is beszélve a bónuszkérdésről, hogy hogyan fogyasztjuk, mert állítólag az is speciális. Sajnos a Kispad szerkesztőségének megkérdezett kétharmada is megbukott rajta, szóval a magyar gasztronómiai becsület megmentése áll rajtatok: hogy hívják ezt itt?
(#)
, 2008. április 22. kedd, 19:54Vajretek néven szoktam venni.
, 2008. április 22. kedd, 19:57 (#)
Ez - bár nem ismertem -, a küldő szerint nem a helyes megoldás. Ezentúl csak arra reagálok. :)
(#)
, 2008. április 22. kedd, 19:59Oké, ezek szerint engem több üzletben és több alkalommal átbasztak :)
, 2008. április 22. kedd, 20:02 (#)
...vagy csak tartották magukat a "vevőnek mindig igaza van" alapelvhez. ;)
(#)
, 2008. április 22. kedd, 20:16Meg se szólaltam, ki volt írva táblán.
(#)
, 2008. április 22. kedd, 20:24"Na majd beleírom a fájlnevébe mi"
Ezen olyat nevettem (:
Egyébként passzolok. Én is retekre gondoltam
(#)
, 2008. április 22. kedd, 20:24Amúgy vajrépa néven is fut. Kérem a nyereményt.
(#)
, 2008. április 22. kedd, 20:24Fehér retek. Helyesebben: Fehér gömbölyű téli retek
Raphanus sativus L. convar. niger provar. subrotundus albus DC.
"elkészítésében a fekete gömbölyű téli retekkel egyezik."
"A retket elsősorban nyersen, húsok, zsíros ételek mellé fogyasztjuk. Elkészíthetjük azonban számos módon, sőt asztaldíszítésre, étvágygerjesztőnek is kiváló.
• Reteksaláta. Vastagon meghámozott retket szeletekre vágunk, megsózzuk, egyórai állás után leöblítjük. Felforralt felöntőlébe (köménymag, cukor, babérlevél, ecet) helyezzük. Lehűlve fogyasztjuk. A túlságosan tömör retket félpuhára elő is főzhetjük.
• Savanyított hordós retek. Úgy készül, mint a savanyított hordós tarlórépa.
• Gyors reteksavanyítás. "
http://www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/retek.html
Mondjuk én nyersen szoktam enni, mint a pirosat.
---------------------
re: mami
A vajretek az a hagyományos piros kicsi retkek legfinomabb változata.
(#)
, 2008. április 22. kedd, 20:26Én is a vajretekre gondoltam, mert olvastam valamelyik gasztroblogban...
Itt is van: http://href.hu/x/5f5l
Vajrépa, vajretek. Mami a győztes!
(#)
, 2008. április 22. kedd, 20:29Én is retek címszó alatt szoktam venni és enni, pont ugyanolyan íze van.
, 2008. április 22. kedd, 20:40 (#)
A "hogyan fogyasszuk" bónuszrészt kilőtte Dr. Minorka az alapos sózással, szép találat - de a cucc általunk várt neve még nincs meg. Viszont lehet, hogy ha nagyon nyomultok, akkor egyszerűen elfogadjuk, hogy mindenki másképp hívja. :)
(#)
, 2008. április 22. kedd, 20:58Albino retek
, 2008. április 22. kedd, 21:50 (#)
közben csak további infóként, én is a fehér retekkel buktam meg.
(#)
, 2008. április 22. kedd, 21:59Sztem ez az, amit turnip néven emlegetnek angolul, amit a magyar nyelvtanárok nagy része fehérrépaként tanít, holott az nem igazán az (inkább tán a parsnip).
(#)
, 2008. április 22. kedd, 22:00Vajretek, sörretek, vajrépa vagy kerekrépa... Olyan, mint Ságvári Endre, 50 neve van...:)
Ld: http://nosalty.hu/?q=node/475
(#)
, 2008. április 22. kedd, 22:19De kikből áll a zsűri (nemzetiségi összetételét tekintve)? Expatok döntik el, hogy a bennszülöttek, hogyan hívják?:)
---------------
A turnipot szótár fehér répának fordítja, mások tarlórépának. De ami a képen van az biztosan nem az.
, 2008. április 22. kedd, 22:20 (#)
A sörreteket kerestük, állítólag jópár évtizede csak így hívták.
(#)
, 2008. április 22. kedd, 22:47A kereskedő szerint ez a sörretek:
http://www.apimex.hu/angol/SORRETEK.html
A Magyar Zöldség Gyümölcs Konzorcium szerint viszont: "a sörfogyasztásnak nélkülözhetetlen kísérője a bajor főváros nevét viselő, fehér színű és megnyúlt gömb alakú Müncheni sörretek."
http://www.gyumolcs-zoldseg.hu/cikkek/kis_retektan
Döntetlen:) Sok megoldás van.
(#)
, 2008. április 22. kedd, 22:49Jé, van olyan is, hogy őszi-téli retek. Az is így néz ki (" külsőleg fehér vagy fekete színű, hosszú, hengeres, vagy gömb, illetve lapított gömb alakú. ").
(#)
, 2008. április 23. szerda, 10:35Ez fehérretek, egyetem alatt éjszaka ezzel dobáltuk a tizedikről a macskákat :)
(#)
, 2008. április 23. szerda, 11:50#17 eszpee: pont olyan vagy, mint anno az angoltanárom, aki az amúgy gyakran iratott szódolgozatoknál nem fogadott el szinonimákat, csak azt az egy szót, amire ő éppen gondolt.
Mindegy, én akkor is győztesnek érzem magam ;)
, 2008. április 23. szerda, 11:53 (#)
mami, szíved joga! :)
(#)
, 2008. április 23. szerda, 13:43champignon retek
(#)
, 2008. április 23. szerda, 14:21karaj: ez kerteszeti egyetem volt? :D erdekes a schonherzben viszonylag kis mennyisegu volt atlagosan a dobaloretek mennyisege a szobakban :D bar abbol is palinkat foztek volna 10 perc alatt...
(#)
, 2008. április 23. szerda, 16:27az sch-ban hűtőt szoktak kidobálni az ablakon, nem retket.
(#)
, 2008. április 23. szerda, 18:01Fehérnek fehér, reteknek retek! Mégis, én a fehér retket más formájúnak szoktam látni.
Kvézi azt mondom: ez kérem fehér színű piros retek.::))
(#)
, 2008. április 23. szerda, 19:49OK, akkor a végeredmény: albínó retek bebaszáshoz.
Jöhet a kovetkező, nyugat-Rodesiában honos kecskekaja.
(#)
, 2008. április 23. szerda, 20:34A kecskék eszik, vagy kecskéből készült?
(#)
, 2008. április 23. szerda, 23:14hu de regen volt keddi kviz!
(#)
, 2008. április 24. csütörtök, 00:26Pláne szerdán :)
(#)
, 2008. április 24. csütörtök, 10:14http://kepfeltoltes.hu/080424/DSC00068_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#)
, 2008. április 24. csütörtök, 15:39Sörretek. Sörrel. Egyértelmű :)
(#)
, 2008. április 24. csütörtök, 17:05nessima,
azért megnézném találkozásodat a borsodóval :)
(#)
, 2008. április 25. péntek, 09:58Oh, ez érdekes. Én tarlórépaként vagy turnipként ismertem. :-O
Nyami! :)
(#)
, 2008. április 28. hétfő, 15:34ezt én sörreteknéven ismere, vajretekként a kis pirosat szokták nevezni.
És nagyon finom még magában is.
(#)
, 2008. április 29. kedd, 20:58
Japán zöldségféle neve "Kabu" kerek fehér retek.
(#)
, 2008. szeptember 19. péntek, 11:10BRASSICA RAPA.KAPOSZTA FÉLEKHEZ TARTOZIK!MAGYARUL. tARLORÉPA,KERÉKRÉPA,FEHÉRRÉPA .KÖSZÖNÖM
(#)
, 2008. november 16. vasárnap, 09:56VAJRÉPA
(#)
, 2008. december 1. hétfő, 19:55Én bármelyik zöldségesnél találkoztam vele, mindenhol vajretek néven futott, tehát gondolom, amit mindenki vajreteknek hív, azt hívhatjuk mi is annak. Különben is fehér, és egyértelműen retek íze van...
» Filmek
» Könyvek
» Éttermek - térképpel!
» Receptek
» Mobil videók
A Kispad-feednek most
olvasója van. Szeretnél közéjük tartozni? Ezen az oldalon mindent elmagyarázunk.
Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork