Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Alapok

eszpee cikke a Lakásmizéria rovatból, 2003. szeptember 16. kedd, 18:37 | 4 hozzászólás

Legelső, sőt, inkább nulladik fejezet, egy régóta izgató igény a végrehajtás irányába lép, felvázolódnak az indokok és az utak, fejben belevágok.

Gyors előzmények: jelenleg egy külvárosi panel lakás tulajdonosa vagyok (értéke kb. 9-10 Mft), a jövőben egy bel(sőbb)városi, nempanel lakás tulajdonosa szeretnék lenni (értéke bizonytalan). A két állapot közötti utat két célból szeretném dokumentálni:

1. Egészséges pesszimizmussal és a mostani lakás vásárlási tapasztalataival minimum rémálomra számítok, félek, 2 hónap múlva az előzmények már elmosódnának a blog hiányában; továbbá talán az egész rémálom végére összeáll egy dosszié, ami másnak is hasznos lehet, ha belevág egy ilyenbe.

2. Önző módon kihasználnám a műfaj interaktív jellegét, kérem a drága olvasókat, ha bármilyen beszólásuk lenne, amivel (remélhetőleg pozitív irányba) módosíthatják a folyamatot, ne fogják vissza magukat, kattintsanak, ezzel az utókornak is segítenek.

Térjünk át a megvalósításra, a következő forgatókönyveket fontolgatom:

- "A Terv": keresek egy vevőt a régi lakásra, (terminológia: régi lakás ahol most lakom, új, ahol majd fogok) kifizettetem vele a vételárat, nem költözök ki, hanem albérletbe veszem az új tulajtól a régi lakást, megkeresem az új (ugyanolyan árú) lakást, kifizetem, költözök.

- "B Terv": az eleje ugyanaz, keresek egy vevőt a régi lakásra, kifizettetem vele a vételárat, albérletbe veszem, megkeresem az új (drágább) lakást, lakáshitelt veszek fel rá, megkapom, kifizetem, költözök.

- "C Terv": (ez kicsit bonyolultabb) megkeresem az új (drágább) lakást, lakáshitelt veszek fel rá, fedezetként biztosítva az új, és a régi lakást is, a hitel teljes összegéből így ki tudom fizetni az új lakást, költözök, eladom a régi lakást, a bejött pénzből rögtön kifizetem a régi lakásra felvett hitelt és az újra felvett hitel egy részét, törlesztek 25 évig.

A "B" és "C" terv a legszimpatikusabb, mivel itt nagyobb értékű lakásom lesz a folyamat végén, a legjobbnak bonyolultsága ellenére a "C" tűnik, mivel nem kell a ketyegő albérlet damoklészi kardja alatt lakást keresnem.

Teendők: "C" ügyében banki érdeklődés.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Boca, 2003. szeptember 18. csütörtök, 10:18 (#)

C-hez:
Alap szabaly, hogy olyan lakast nem tudsz eladni, amire jelzalogot jegyez be bank. Marpedig ez lesz mind2 lakasoddal a C esetben.
Az u. elotorlesztes, amit te szeretnel (hirtelen jott penzmag gyors banknak adasa hitel mennyiseg/ido roviditese celjabol) pedig azert hatranyos, mert furcsa mod a bankok ezt szankcionaljak, minimum tobb100ezres eljarasi dij elleneben. Ettol meg nem biztos, hogy nem eri meg elotorleszteni adott szituban, csak ezzel szamolni kell.
(disc-lamer: lakast meg nem adtam/vettem, de bankban mar jartam :))

2

eszpee, 2003. szeptember 18. csütörtök, 10:48 (#)

Lehet, hogy nem írtam, az OTP tudomásom szerint az egyetlen bank, ahol büntetés nélkül fizethetsz vissza lejárati idő előtt.

Jelzálogos lakást el lehet adni, csak nehezebb :) megoldási lehetőségek:
- vevő kevesebbet fizet nekem, és átveszi a törlesztést
- vevő rögtön a banknak fizeti egy részét a vételárnak, akik törlik a jelzálogot

3

Boca, 2003. szeptember 18. csütörtök, 14:56 (#)

Sokkal nehezebb. A banknal kerdezz ra ezeknek a transzfer dolgoknak a sarc vonatkozasaira is az 1. esetben. Mintha a R***nnel ez eleg elonyos lenne.
A 2. eset feltelelezi a 10 milka megletet a tulaj zsebeben.

4

eszpee, 2003. szeptember 18. csütörtök, 15:12 (#)

Teoretikus az egész, mivel a hitelekhez történő eddigi szkeptikus hozzáállásom átfordul szép lassan egyértelműen negatívba.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork