Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


"C" terv kiesik

eszpee cikke a Lakásmizéria rovatból, 2003. szeptember 17. szerda, 13:24 | 7 hozzászólás

Kétlakásos fedezetről ennyit, nem baj, nem kell annyit gondolkozni, melyik úton menjek.

Gyors utánjárás, és beigazolódott, hogy tényleg a teljes hitelösszeget terheli rá a bank mindkét fedezet lakásra, ne menjünk most abba bele, hogy mennyire abszurd ez, ugorjunk.

Marad tehát az "A" és a "B" terv. De ha már így belejöttem, marad a hiteles verzió, tehát a "B" úton indulok el, ergo teendők:
1. vevő keresése a régi lakásra
2. vevővel egyeztetni, hogy fizetés után én még maradnék albérletben 1-2 hónapot (akár olyan kiegészítéssel is, hogy a vételárat majd ő fizeti közvetlenül az új lakásom eladójának)
3. új lakást megkeresni
4. új lakás ára és régi lakás ára közötti különbségre hitelt felvenni
5. fizetni, költözni

Szép. Kicsit zúg a fejem, azt még át kéne gondolni, hogy milyen következményekkel jár, ha a régi lakásom vevője is lakáshitellel tud csak fizetni...

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

ses, 2003. szeptember 17. szerda, 14:03 (#)

Azt ne is gondold át, majd csak akkor, ha ez derül ki az adott helyzetben. Feleslegesen minek szívatnád magad? :D

2

eszpee, 2003. szeptember 17. szerda, 14:28 (#)

hát azt hívják előre felkészülésnek :)

3

madbal, 2003. szeptember 17. szerda, 18:05 (#)

nyugi nyugi, teljesen szokvanyos, hogy a regi lako, a lakasszerzodes megkotese utan 2 honapig meg ott lakik. ebben az esetben ezt rogziteni kell a szerzodesben. 2 honap alatt aki nem talal lakast, annak nem is kell. en a te helyedben nekilatnek mar most korulnezni a lakasok kozott, hirdeteseket bongeszni ill. _megbizhato: INGATLANIRODA ajanlatabol valasztani. kozben parhuzamosan meghirdeted. ha valakinek kell a tied, akkor 1-2 honapot var. (ez a noverem lakasa eseteben is igy volt) ha minden gaz van, nalam is lehet lakni :-)

4

mikolaj, 2003. szeptember 17. szerda, 18:06 (#)

és mit szólnál egy olyan D tervhez, hogy felveszel forrás hitelt (így hívják azt, amikor két lakásra bejegyzett jelzálog a fedezet és ezért nincs szükség önrészre), abból veszel egy új lakást, a régit pedig kiadod és ebből törleszted a hitelt? mondjuk a forráshitelnél érdemes úgy számolni, hogy kb olyan értékű lakást tudsz venni, mint amilyen a meglévő ingatlanod piaci ára. mégpedig azért, mert az ingatlan ún. menekülési értékének a 60%-ig lehet jelzálogot bejegyezni. ez a menekülési érték általában a piaci ár 80-90%-a, és ugye 0.85x0.6=0.51, azaz a lakásod pont a hitel felére elég, a másik felét fedezi az új pecó.

jobban végiggondolva, én a te helyedben, ezekkel a körülményekkel valóban a B terv mellett döntenék, főleg egyszerűsége miatt. azon nem érdemes szerintem parázni, hogy mi van ha a vevőd hitelből veszi meg a lakásod. egyszerűen csak ügyesen kell megkötni a szerződést (ahogy mondtam: okulj az én példámból! :)). és különben is, a te hiteledet is kb. 4 hónapig fogják intézni.

ja, és tegyél félre pénzt a felújitásra is. én már ebben a szakaszban vagyok, és ez legalább annyira stresszes mint a vásárlás. viszont nagyon nagy eséllyel elkerülhetetlen.

5

mikolaj, 2003. szeptember 17. szerda, 18:08 (#)

ja, a legfontosabb érvet a D terv mellett elfelejtettem leírni: 20-25 év múlva nem egy, hanem két ingatlan lesz a birtokodban. egyszer biztos lesznek gyerekeid, és ők ezt a körülményt valószínűleg nagyon is fogják értékelni.

(és persze ha vmi gáz lesz, természetesen jöhettek hozzám is:))

6

eszpee, 2003. szeptember 18. csütörtök, 09:19 (#)

A "D" terv ha jól látom a "C" terv olyan módosított változata, amiben nem adom el a régi lakást. Gondoltam egy röpke pillanat erejéig erre is, de aztán kiszámoltam, hogy így a törlesztés havi 50-60 ezer forint lenne legalább, és itt iktattam ezt a megoldást egy virtuális szemétkosárba. :)

Lakásfelajánlásokat köszönöm, reszkessetek, lehet, hogy élni fogunk vele! :)

7

Boca, 2003. szeptember 18. csütörtök, 10:40 (#)

Ha talalsz olyan vevot, aki befekteteskent akar lakast venni, meg hogy kiadja, akkor nyero lehetsz vele, mert neki nem lesz rosszabb (sot), ha csuszik az uj lakas hitelintezese es nem 2, hanem 6 honapig vagy alberlo a volt lakasodban. Ez igy tiszta ugy, mert a legorsszabb ami tortenhet, hogy a csuszott ido aranyaban tobb megy alberletre.
Azonban ha ilyen vevore nincs kilatas, jobb ha szamolsz azzal, hogy a vevod is hitelbol akar lakast venni, mert sztm akinek volna 10M-ja zsebben egy kulvarosi panelre, az inkabb szinten hitellel a 20M-os kategoriara palyazik.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork