Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kiesik "B" is?

eszpee cikke a Lakásmizéria rovatból, 2003. szeptember 18. csütörtök, 09:28 | 16 hozzászólás

Lehet, hogy az egyszerűség visz mindent?

Tegnap végül átrágtam magam azon a laza félkilós paksamétán, amit az OTP lökött ki nekem tájékoztatóul, majd a feltételek, teendők és bújtatott költségek (kedvencem a "kölcsön folyósítási díj", ezt gondoljátok át kérlek, és nevessetek velem) áttekintése után erős "kapjátok ti be a bal bokám" (© RatMan) állapotba kerültem.

Szóval a legvalószínűbb most a keresünk egy vevőt, majd az igért pénzből keresünk egy lakást felállás a legszimpatikusabb, nem egy életre költözünk egyébként se, és a mostani áron kapott lakásból pár év múlva simán mozdulhatunk valami jobba. Azt momentán nem tudom bevállalni, hogy 25 évre előre eldöntsem, hogy fizetek rendszeresen, aki ismer, ezt beláthatja. :)

Ma piackutatás, felhívok és megnézünk pár árban levő lakást, és nyomok egy hirdetést a papír expresszbe is, az online már megvolt tegnap. Köszönöm, hogy velem vagytok, touch the screen!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

Boca, 2003. szeptember 18. csütörtök, 10:31 (#)

OTP:
En csak rosszat hallottam roluk, allitolag mindennen geciznek, szaroznak (Bocs, remelem nem olvassa 9 ora elott kiskoru).
Nezd meg a R***n bankot (sarga alapon fekete nemet nev), itt tobben ott kotottek szerzodest hosszabb piackutatas utan, alligolag rugalmasak. Egyebkent beszelgetes szintjen en is naluk jartam.
Azt nem ertem, miert gond a C terved, meg mindig. Azok ugyanis, akik 0 Ft-bol vesznek lakast ugy, hogy a szulok is beszallnak sajat keroval a jelzalogba, akkor ok hogy csinaljak? Nyilvan nem terhelik ra a hitelt mind2 lakasra. Az meg nem lehet hatrany, hogy mind2 lakas a tied. Ennek esetleg nezz utana jobban, hatha az OTP fenti parametereirol van csak szo, es van olyan bank, aki megertett vmit az eletbol.
Az alberletrol: ilyenben en is gondolkoztam, hogy lakast venni hitelbol, kiadni. Ahogy a lakas ara es a keresleti alberleti dijak is ugyanugy osszefuggnek, mint a lakas ar es hitel, az jon ki, h adott lakashitel havi torlesztoreszlete csak reszben fedezheto a kiadasabol szarmazo jvedelemmel. De termeszetesen csokkenti azt, tehat lehet, hogy ez a legjobb verzio.

2

eszpee, 2003. szeptember 18. csütörtök, 13:13 (#)

"Nyilvan nem terhelik ra a hitelt mind2 lakasra. " - hát ráterhelik, és állítólag a földhivatal szarozik, nem a bank, bár ezt nehezen hiszem, ha a bank külön szerződésben külön hitellel kezelné a két lakást, akkor megoldható lenne a földhivatal megkerülése - kiváncsian várom az infókat, van-e olyan banki aki ezt megteszi.

3

mikolaj, 2003. szeptember 18. csütörtök, 13:34 (#)

én úgy vettem a lakásom 0 saját forintból, hogy a szüleim pecójára is jegyeztek be jelzálogot. ez utóbbi piaci értéke kb 8 milla, az enyémet 6.8ért vettem. holnapra pontosan megnézem a földhivatali papírokat, hogy melyiken mennyi a jelzálog.

amúgy Boca-nak ellentmondanék: szerintem a lakáskiadásból befolyó bevétel jellemzően inkább bőven fedezi a törlesztőrészletet. illetve a konkrét esetben nem értem eszpee érveit, hogy ha 50-60k-ra jön ki a törlesztőrészlet, akkor egy 9-10 millás lakótelepi lakást miért ne lehetne ennyiért kiadni? és megmarad mindkét lakás, ami szerintem a nagyon bonyolult és ráadásul ráfizetéssel járó (mert előtörlesztés, azaz nagyobb törlesztőösszeg egyszerre történő kifizetése esetén, előtörlesztési díjat kell fizetni, ami %ban van megadva, és nem kevés) C tervvel szemben egy óriási előny.

a B tervet sem vetném el ilyen irracionális alapon. valóban magasak a költségei egy lakáshitel-felvételnek (meg általában egy lakásvásárlásnak), de cserébe elég kedvező kamatokat kap az ember (bár pont a mai napon döntöttek arról, hogy a lakáshiteltörlesztés adókedvezményét 120k-ban maximalizálják, és ráadásul használt lakásra felvett hitel esetén csak 8 milliós hitel alatt jár). amúgy a következő költségekkel kell számolni (hitel esetén):
ügyvéd: vételár 1%-a
ingatlanbecslés: lakásonként 23k (tehát a c tervnél 56)
közjegyző (a hitelszerződés aláírásához kell): a hitel 1%-a
hitelfolyósítási díj: a hitel 1%-a
plussz az apróságok, mint földhivatali ügyintézés és egyebek, illetve a rengeteg utánajárás (kell tulajdoni lap - c terv esetén mindket ingatlanról - a földhivataltól, jövedelemigazolás a munkáltatótól vagy az apehtól, ún. 'nullás' igazolás az apehtól, és a többi nem jut eszembe:)) ideje (jellemzően munkából kiesett idő, mert mindent munkaidőben kell intezni), plusz a stressz.

arra is figyelj oda (nálam ezzel volt súlyosbítva az amúgy is durva mizéria), hogy a megvásárolt lakás ne kiskorú nevén legyen, mert akkor a gyámhivatali engedély intézése +1 hónap, és ez is pénzbe kerül.

4

mikolaj, 2003. szeptember 18. csütörtök, 13:37 (#)

ja (mindig elfelejtek valamit leírni), egy érv az A tervvel szemben: több ismerősöm is állítja, hogy mostanában borzasztó nehéz panellakásokat eladni. a 9-10 milliós tipp min alapul?

5

eszpee, 2003. szeptember 18. csütörtök, 14:02 (#)

fele-fele részben optimizmus és expressz. :)

de ha a panelt nem tudom eladni, akkor nincs költözés, kétlakásos módszert elvetettem elég hamar.

6

eszpee, 2003. szeptember 18. csütörtök, 14:05 (#)

most olvasom a hosszú írásodat is, köszi a tanácsokat. a 8 milliós hitelmaximummal akkor végleg ugrott a kétlakásos megoldás, pedig már kezdtél egy kicsit meggyőzni :)

elmagyarázná nekem valaki, hogy milyen alapon kérnek hitelfolyósítási díjat? milyen plusz szolgáltatás költségeit fedezi ez az összeg? gizike kisujjának 3mm-es elmozdulását, amivel leüti az entert?! már elnézést.

7

Boca, 2003. szeptember 18. csütörtök, 14:53 (#)

Milyen alapon letezik az Illetekhivatal?? A 100x leadozott netto jovedelmedbol ha vagy akkora mazlista, hogy lakasra futja, akkor meg elcsaklizzak annak is sok %-at. Sarc es kesz :(

A 2 lakasos jelzalog kerdes erdekes, kivancsi vagyok, mi a torveny, mert eddig ellentmondasosak az ertesuleseitek.

8

mikolaj, 2003. szeptember 19. péntek, 00:18 (#)

nézem a hitelszerződésemet, meg a földhivatali papírokat, de csak nem tudom kihámozni, hogy mennyi jelzálogot jegyeztek be összesen. 6.3 millió hitelt vettem fel. az biztos, hogy a megvett lakásra bejegyezték mint a 6.3at. a szüleim lakásának tulajdoni lapját most nem találom :( a hitelszerződés viszont nem fogalmaz egyértelműen, mert először felsorolja mindkét ingatlant, majd azt írja, hogy kérik az ezekre történő jelzálog bejegyzést 6.3 millió kölcsöntőkére, ennek ügyleti kamatára, kezelési költségére, rendelkezésre tartási jutalékára, késedelmi kamatára és jogérvényesítési költségbiztosítékára. (ezaflessgecivágod!:)) viszont nagyon nagy eséllyel nem jegyzik be mindkét ingatlanra a teljes hitelösszegnek megfelelő jelzálogot, mert nálam az egyik lakás 'hitelbiztosítéki értéke' 6.3m, a másiké 4.5m, ami összesen nincs 2x6.3. inkább arról van szó, hogy nem csak a kölcsöntőkének megfelelő összeget jegyzik be, hanem rászámolják az összes várható kamatot, kezelési költséget, meg azt a sok kutyafaszát, amit az előbb felsoroltam.

9

mikolaj, 2003. szeptember 19. péntek, 00:25 (#)

kicsit még próbállak győzködni a két lakásos megoldásról. azt írtad, hogy 50-60 ezres törlesztőrészletre számítasz (egyébként ezt betelefonálva a bankba villámgyorsan megmondják neked, bár te is ki tudod pontosan számítani), amibe ha jól sejtem nem kalkuláltad bele az esetlegesen várható erre vonatkozó adókedvezményt. viszont nagy rá az esély, hogy ennyiért kiadod a lakást (próbaképpen hirdesd meg, és figyeld, hogy hányan jelentkeznek!). szóval ebből a szempontból neked most tök mindegy, hogy megkapod-e azt az adókedvezményt vagy sem. (amúgy ha úgy döntesz, hogy rögtön eladod a lakást és pluszba veszel fel hozzá hitelt - b-terv, ha jól követem -, akkor az gondolom biztosan 8m alatt lesz, így még a 30%os, max 120k-s kedvezményt is megkapod.)

10

zsoltl, 2003. szeptember 19. péntek, 08:15 (#)

Szerintem érdemes egy kicsit körülnézni a takarékszövetkezetek oltárán is. Én (mi) 2 éve játszottuk el ezt a mizériát és az összes nagy (OTP, etc..) eléggé rendesen keresztbe akart tenni nekünk. Aztán jóbaráti tanácsra beestünk egy takarékszövetkezetbe ahol a nagyokkal azonos kondíciókkal, de tized annyi szivatással kb 2 hét alatt elintézték a hitelünket. És azóta boldog tulaja vagyok egy családi háznak !

11

eszpee, 2003. szeptember 19. péntek, 09:46 (#)

mikolaj, őszintén érdekelne a másik lakás tulajdoni lapja, én rosszat sejtek.

12

mikolaj, 2003. szeptember 19. péntek, 12:46 (#)

este előbányászom, nem tudom hová tűnt...

13

eszpee, 2003. szeptember 19. péntek, 13:49 (#)

hajrá, de az biztos, h a friss verzió, már bejegyzett jelzáloggal? mindegy, estére kiderül. :)

14

mikolaj, 2003. szeptember 19. péntek, 16:26 (#)

az biztos, mert megküldte a földhivatal az egész intézkedés után a határozatokat, hogy milyen módosítások voltak a tulajdoni lapokon.

15

mikolaj, 2003. szeptember 20. szombat, 12:19 (#)

egyszerűen nem találom sehol a másik lakásról szóló földhivatali határozatot. de mindegy, mert még ha nem is újból a teljes hitelösszeget terhelték rá, akkor is valszeg egy azt megközelítő nagy összeget.

16

eszpee, 2003. szeptember 20. szombat, 12:21 (#)

úgy tudom otps vagy, három otps belső forrásból is azt hallottam, hogy a teljeset ráterhelik mindkét fedezet ingatlanra. :(


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork