Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tapogatózás

eszpee cikke a Lakásmizéria rovatból, 2003. szeptember 17. szerda, 11:06 | 4 hozzászólás

Első banki vizit, "C" terv tovább bonyolódik.

Reggel irány az OTP, információim szerint ez az egyetlen bank, ahol minden büntetés nélkül a törlesztési idő lejárta előtt visszafizethetem a hátralevő pénzt, ez elengedhetetlen a régi lakásra felvett hiteltől való megszabadulás miatt.

Laza fél órás ücsörgés (pedig cédulán: "várakozók száma: 01"), majd végre infók. Első körben az ügyintéző ellenáll, olyat nem lehet, h a régi lakás is fedezet, de aztán leesik neki, hogy miért is ne lehetne. A nehézség a földhivatalban van, ugyanis nem osztják a hitelt, a felvett teljes összeget ráterhelik jelzálogként mindkét lakásra, így mondjuk egy 14 milliós új lakás esetén, 60%nyi hitelösszeggel számolva a régi 10 milliós lakáson is egy 14,4 milliós jelzálog lenne, ajjaj.

Annyi mentőövet dob az ügyintéző, hogy ha eladom a régi lakást, és a bejött pénzzel csökkentem a hitelt, akkor egy újbóli értékbecslés és szerződéskötés után, ha az új lakás elegendő fedezetet nyújt a hitelhez (nyilván elegendőt fog, hiszen itt már csak a példa szerint 4 Mft-ot hitelez a bank egy 14 milliós lakást fedezetként elfogadva), szóval ekkor mindent újraírunk, és leszedik a jelzálogot a régi lakásról.

Csakhogy ehhez előbb nekem kell a régi lakás ára, hogy vissza tudjam fizetni a hitel ezen részét, ergo olyan vevőt kéne találjak, aki elhiszi, hogy nem átverésből akarok eladni neki egy 10 milliós lakást 14.4 Mft jelzáloggal terhelve... vicces.

Kaptam azért egy körülbelül 50 oldalas csomagot, amiben elvileg MINDEN benne van, még nem mertem belenézni, úgyhogy nem adom még fel a "C"-t, próbálok infókat gyűjteni, hogy tényleg lehet-e az, h egy x ft-os kölcsönre a bank gyakorlatilag egy 2x ft-nyi hitelhez szükséges biztosítékot kap, a dupla jelzálogbejegyzés miatt. Nekem gyanús a dolog.

A párhuzamosítás jegyében vettem egy Expresszt is.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Midaga Ritten, 2003. szeptember 17. szerda, 12:31 (#)

Nem kapcsolódik szorosan a kérdéshez, csak a sírás kedvéért: szoros határidőket ne nagyon vállalj a két ügylet közé. Nekem pont egy éve sikerült négy hónapos átfutással felvennem hasonló OTP hitelt, egy teljesen egyszerű, bökkenőtlen ügyletben. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy akármit is mondanak, a hitelbírálattal csak akkor kezdenek egyáltalán érdemben foglalkozni, amikor a szerződés szerinti vételárból már csak az OTP része hiányzik- így ha a te vevőd is OTP hitelből akar fizetni, akkor meg pláne érdemes beleírni a vételi szerződésedbe, hogy a fizetési határidő az OTP ügyintézéstől függ.

2

eszpee, 2003. szeptember 17. szerda, 12:45 (#)

Köszi, mástól is hallottam már rémtörténeteket erről, mindenképpen szerződésbe akarom venni a fentieket, hogy a bank késése ne lehessen ok a foglaló bukására.

3

mikolaj, 2003. szeptember 17. szerda, 17:56 (#)

asszem az én sztorimat elég jól ismered, okulj belőle! (majd ha lesz több időm és energiam, megosztom a többiekkel is itt)

4

Boca, 2003. szeptember 18. csütörtök, 10:45 (#)

Elotorleszteshez:
Szerintem ha van akkora penzmagod, amivel visszafizethetned elobb a hitel egy reszet, akkor inkabb ne bukd el az eljarasi dijat, hanem inkabb fektetsd masba a zset, mert igy valoszinuleg osszessegeben jobban jarsz (a lecsokkent havi torlesztes nem lesz annyival kevesebb, mint amennyit az uj befektetes hozna). Vegezz szamitasokat, hogy X Ft elotorlesztes hany Ft megtakaritast jelent, X Ft befektetes pedig hany Ft kamatot.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork