Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A Jangcétól délre

Pepito cikke a Lakásmizéria rovatból, 2005. március 28. hétfő, 07:18 | 12 hozzászólás

Az a pletyka járja, hogy valamikor a hatalomátvétel után, az ötvenes évek elején egy bölcs tanácsadó azt javasolta a mégbölcsebb Mao elnöknek, hogy a Jangcétól északra a tél nagyon kemény, míg délre mindig nyár van. Vagy ha nem is nyár, de ki lehet bírni.

Hogy ennek a vélekedésnek az elfogadását valójában semmilyen vizsgálat nem előzte meg, abban teljesen bizonyosak lehetünk. Akkoriban már csak így ment errefelé.
Hagyjuk meg nekik, hogy a tanácsadó leginkább az északon élő emberek közérzetének jobbítását célozta, mintegy szabadon hagyva a lehetőségeket délen élők számára. Sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy akkoriban igen szabadon és elvágólag értelmeztek mindent, amit az Elnök sugallt, mintegy megtöltve tartalommal a félmondatokat.

Az eredmény, ha nem is katasztrófális, de felettébb kellemetlen. Hogy mi történt északon, azt olvassátok el itt. Hogy mi történt délen, azt máris mesélem.

Shanghai közvetlenül délre van a folyótól, legészakabbra a déli országfélen. Amint várható, az időjárás nem olyan elvágólag működik, mint ahogy a nagy ideákat aprópénzre váltó csinovnyikok gondolták. November közepétől február végéig éjszakára lemegy a hőmérséklet nulla és öt fok közé. Minden évben van egy-két hét, amikor tartósan fagy, éjjel-nappal. Ezzel egyidőben a levegő párás, olyan csontig hatoló köd ül a városon hónapokig. Ha a hőmérséklet 10 fokig emelkedik, a szél és a pára miatt a hőérzet akkor is nulla körüli.
Ezzel szemben június közepétől szeptember végéig 35 fölött van a hőm. A páratartalom szinte mindig 90% fölött van. Gyakran már nem is izzadunk. Vagy ha igen, akkor tényleg nagyon.

Hogy mi volt a megoldás egészen a kilencvenes évek közepéig, nem tudom. Gyanítom, a népek szenvedtek télen. Felöltöztek bélelt pizsamáikba nagyon és várták a tél végét, de nagyon.

Központifütés, ahogy valamikor Guczóval összeszámoltuk, kevesebb, mint öt épületben van, ezek még a század elején épültek. Utána már nemhogy központifűtés, de egyéni fűtési rendszerek sem épültek, a házaknak kéménye sincs. A falak vékonyak, az üvegtáblák szimplák. A nyílászárók szigetelése tragikus, úgy chabuduo illeszkednek az elemek, rések "alig" vannak.

A kilencvenes évektől kezdve, ahogy a népeknek jobban telt rá, egyre többen megengedhették maguknak, hogy légkondit vegyenek. Az itteni légkondik konstrukciója olyan, hogy inverz módban is nagy hatékonysággal működnek, télen használhatóak fűtésre is. Ami persze nem olyan, mintha rendesen fűtenénk, de jó lesz az....
Az ablakok továbbra is huzatosak, szimpla az üveg, vékonyak a falak. Sajnos sem a hideg, sem a meleg levegő nem tudja, hogy éppen mit kellene csinálnia, ezért tanácstalanul járkál ki-be a réseken. Télen a meleg szökik, nyáron a hideg.

A realitás (számomra, másképpen saját tapasztalat) az, hogy a lakásom a téli időszakban 10-12 fokra hül le, mikor este hazaérek, és 17-18 fokra melegszik fel, mikor eljövök reggel. A ház, ahol lakom az ötvenes években épült. Guczóék lakása már a modern Kína terméke. A helyzet csak annyival jobb, hogy nagyobb teljesítményű a légkondijuk.

Az utóbbi néhány évben a népeknek még több pénze van. Egyre több külföldi építkezik, akik elég nagy ívben tesznek Mao örökségére (r és k felcserélhető szabadon), és irdatlan pénzekért telepíttetnek maguknak nyugati értelemben vett fűtési rendszereket.

Vállalkozók, szabad a pálya!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

mr m, 2005. március 28. hétfő, 20:35 (#)

ezt nem tudtam

2

peter, 2005. március 29. kedd, 06:22 (#)

sou - hosszú élet

3

monika, 2005. március 29. kedd, 11:41 (#)

Most már értem, miért fagytam meg a szállodai szobámban Shanghaiban. Mert ugye az nem elég, hogy fűteni csak a légkondival lehetett, de áram csak akkor volt a szobában, amikor a kulcsot beraktam a főkapcsolóba, azaz csak este kezdhettem el fűteni.

4

Guczó, 2005. március 29. kedd, 13:35 (#)

Erre van a névjegy :)

5

NagyGa1, 2005. március 31. csütörtök, 08:36 (#)

A 10-12 fok hőmérséklet nálam is hasonló a lakásban, pedig csak 3 éves épület...
És a légkondim nem is tud fűteni.

Nem is tudom hogy vészeltem át a telet.

(Vettem egy radiátort ami ha melléülsz akkor jó. A lakást akár csak fél fokkal is felfűteni teljesen reménytelen, a nyílászárók már említett hibája miatt - a legkisebb szellő is átfúj mindenen, ráadásul az öbölre néznek az ablakok, az ötvenötödik emeleten...)

6

kereszt, 2005. március 31. csütörtök, 10:13 (#)

feltehetnél egy képet a kilátásról valahova!

7

Pepito, 2005. március 31. csütörtök, 10:14 (#)

De legalább szép a kilátás...

8

eszpee, 2005. március 31. csütörtök, 14:18 (#)

NagyGa1 küldött pár képet, csak nem tudta feltenni, mert a sok commentspam miatt szűrjük a dinamikus dns-es otthoni gépeket, mindegy, csöndben maradok, ezek magukért beszélnek... :)

http://sesblog.hu/nagyga1/kilatas1.jpg
http://sesblog.hu/nagyga1/kilatas2.jpg
http://sesblog.hu/nagyga1/kilatas3.jpg

9

Steve, 2005. április 8. péntek, 18:11 (#)

Sziasztok!
Ti meg nem jartatok Canadaban ,nem is tudjatok mi a hideg.En eltem nehany honapot Reginaban,megtanultam tisztelni a meleget!
Sok udvozlet most epp otthonrol!!
Steve

10

sando, 2005. szeptember 20. kedd, 18:43 (#)

Szeretném megtudni,hogy milyen időjárásra számítsak oktober közepén Sanghaiban?milyen ruházat ájánlott?

11

Gr0, 2005. szeptember 20. kedd, 19:05 (#)

Sárga?

12

ses, 2005. szeptember 20. kedd, 19:07 (#)

sando, ballagj el az ázsia.net-re, a mi kínaiaink is onnan vannak, tuti kapsz választ. :) és jó utat!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork