Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53891 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Norman Károly

Ervin cikke a Művház rovatból, 2003. augusztus 19. kedd, 07:04 | 2 hozzászólás

Norman Károly a teraszon üldögél és ír. Sokat ír.

Háromszámjegyű művét publikálta a web e kicsiny szegletén, sokoldalú képet kínálva magáról a jelenlegi és eljövendő olvasógenerációknak. A változatosság gyönyörködtet: képvers, filozófiai meglátás, számítástechnikai elemzés és természettudományos miniértekezés egyaránt megtalálható a repertoárban.

Eltekintve attól, hogy nem található meg.

A szóban forgó weboldal érdekessége ugyanis, hogy az ott összegyűjtött írásművek gyakorlatilag nem elérhetők. Töprengésre okot adó ellentmondás, hogy amíg saját bevallása szerint Norman Károly az élet számos területén - de legalább az állathatározást illetően - rendszerteremtésre törekszik, addig az internetes publikáció kategóriájában látványosan fittyet hány a vonatkozó szabványokra. Elannyira, hogy oldalai még a de facto standard Internet Explorer legújabb verziójában is szétesnek. Az elénk táruló kép mindössze sejtetni engedi, hogy gazdag tartalom bújik meg a rendhagyó designelemek mögött. A rafináltabb olvasóknak ennyi persze elég is ahhoz, hogy a menü oldalról kézivezérléssel bárhová eljussanak. Az általunk favorizált Opera azonban már a kezdőoldallal sem tud információt közvetítő módon megbirkózni. A többi böngészőprogramot nem állt módunkban és kedvünkben kipróbálni. Ugyanakkor sekélyes netes szakértelmem birtokban nem merném kizárni, hogy elvileg fejleszthető olyan brózer, amely képes a Norman-munkásság jelenlegi struktúrájának tetszetős közzétételére.

Erős a gyanúm, hogy indokolatlan lenne mindezért az írót hibáztatnunk. Sokkal inkább a neki és másoknak is helyet adó Teraszt terheli a felelősség, amely felett láthatóan eljárt az idő, webes megoldások tekintetében feltétlenül. Nehezen védhető helyzet, hogy a minden további nélkül publikálható, automata dummyblogok korszakában egy személyes oldalon gyakorlatilag csak a site map alapján lehet tájékozódni, akárha egy multi brutális portálján lennénk.

Az ilyeténképpen izgalmas kalanddá előlépő navigációs kísérletezést Norman Károly szájtján - hogy anglicizmussal tetézzem az angolos mondatszerkezetet - az olvasóra hagyom. A kitartókra az erőfeszítés nagyságával arányos nyeremények várnak. Recensióm végén személyes kedvencemet, az Állataim című rovatot szeretném röviden méltatni. Tök jó! A kullancsról meg az elnyomhatatlan légyről írott alapvetéseket szolidan be is linkeltem privát stílustankönyvem emulációs fejezetébe.

Norman Károly régi ismerősöm, bár a sesblogot olvasva ő valószínűleg csak véletlenül döbbenhetne rá erre a tényre. Jótékony hatása e sorok írójának szakmai fejlődésére több ponton tetten érhető. A látszólag tényszerű névnemegyezések dacára azok közé tartozik, akik az előző évezred végén, zöldfülű korszakomban objektíven pozitív kiszerkesztések útján, atyai jóbarátként egyengették csírázó médiakapcsolataimat. Máig szívemben őrzöm azért is, mert ő tanította meg nekem az rtf-konvertálás trükkjét, amely nélkülözhetetlen volt az akkori, vérzivataros időkben elektronikus úton kommunikálni igyekvők számára. Összességében elmondható tehát, hogy elfogult vagyok iránta.

Norman Károly a teraszon üldögél és ír. Olvassátok őt.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

normanka, 2003. augusztus 19. kedd, 11:21 (#)

Ne okoljátok a Teraszt, a technika teljesen az én lelkemen szárad, a Terasz csak a főoldali dizájnt adta, illetve hosztolja a webhelyemet. Az utolsó karakterig magam ködoltam, még a csetet-fórumot és az Állattár kiterjeszthető fanézetét is. Igaz: csak Internet Exploreren (5.0, 6.0) szoktam nézni, és abban fejlesztek, de láttam már MOzillán feketében...:( Sajna ez újabb technikai erőfeszítésekre ösztökél, az irodalom rovására.

2

Balage Spánish, 2003. augusztus 20. szerda, 18:01 (#)

A látszólag tényszerű névnemegyezés szerintem a hazai sajtó egyik rejtélye. :-) Világunk egyik fantasztikus figurája.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork