Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Banditák

Ervin cikke a Művház rovatból, 2003. szeptember 21. vasárnap, 14:34 | 7 hozzászólás

Tegye fel a kezét, aki nemhogy látta, de egyáltalán hallott a Banditák című filmről! Ahogy gondoltam, alig néhány jelentkező. Ez alátámasztja a tézisemet, miszerint egy tipikusan alulértékelt vígjátékról van szó.

Nem értem ezt a világot, komolyan. A Banditák csendben elslisszolt az érzékelési küszöbünk alatt, miközben tódul a nép a moziba, hogy megtekintse mondjuk Jim Carrey aktuális vicces filmjét, aminek akármi legyen is a címe, lényegében a Gumigrimasz sorozat huszonvalahanyadik folytatásáról van szó.

Ezzel kapcsolatban ideje felvetni a magyar reklámozók felelősségét. Nem a filmreklámozókét, hanem úgy általában. Ha megfigyeltétek, a "fiataloknak" szóló reklámok nagy része egyre erőltetettebben jókedvű embereket mutat be. A műfaj papírkoronázatlan királyai közé tartozik például egy vezető mobilszolgáltató, amelyik egy ízben azt is megkockáztatta, hogy a tinikre becélzott kártyás átverőcsomagját a plakátok alapján egyértelműen elmefogyatékos fiatalokkal reklámozza. Biztosan emlékeztek a fiúra és a lányra, akik dülledt szemmel, szétfeszített szájjal vigyorogtak az óriásplakáton, úgy, mint amikor a Muppet Showban a beugró segédbábos eltúlozta Topi mackó mimikáját. De hasonlóan debil fiatalember segédkezett egy koreai gyártó mp3-lejátszókra vonatkozó eladási stratégiájának megvalósításában is.

Mindezt csak azért említem fel, mert köze lehet ahhoz, hogy a magyar mozinéző mit tart jó vígjátéknak. Pedig a Banditák az. A vezető színésztriót egy megasztár (Bruce Willis), egy megatehetség (Cate Blanchett) és egy megajoker (Billy Bob Thornton) alkotják. (Éljen a visszafogott kritikai hangvétel!) A film új köntösbe öltözteti a vidám-bankrablós műfajt. Jól meg van írva. A szinkron is jól meg van írva! Utóbbi azért fontos szempont, mert a film már csak videón feltalálható, és nem mindenkinek esik kézre a két budapesti angol videotéka. A dialógusok és jelenetek mentesek a pisi-kaki humortól, ugyanakkor gátlástalanul elmennek hatásvadászba ott, ahol ez jó ötletnek tűnik.

Billy Bob Thorntont szeretném még külön is a figyelmetekbe ajánlani. Róla olyasmiket tudni, hogy egy ideig Angelina Jolie férje volt és hogy egyik szerepében igencsak autentikus szexjelentet forgatott Halle Berryvel, ami ugye két, önmagában is elegendő ok arra, hogy utálatos mázlistának tartsuk. Ám tessék megfigyelési közelségbe kerülni néhány filmjével, és máris levonható a tanulság, hogy BBT a gyengeelméjűtől a fekete-fehér fodrászon, a kiégett börtönőrön és a hipochonder bankrablón át a vagány indián légiirányítóig mindent el tud játszani, ráadásul úgy, hogy az eltérő szerepekben néha fel sem ismerhető ugyanaz az ember.

Ítélet: többedszerre is poén volt, a madárpörköléses jeleneten nevetni fogtok.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

eszpee, 2003. szeptember 21. vasárnap, 16:08 (#)

angelina jolie vonalhoz, egy kapcsolat vége:

http://www.ananova.com/entertainment/story/sm_753944.html

2

BiBi, 2003. szeptember 21. vasárnap, 17:09 (#)

és honnan lehet letölteni a filmet, hogy fel tudjuk értékelni?:)

3

ses, 2003. szeptember 21. vasárnap, 18:24 (#)

eszpee, itt a híred másik fele, szerintem az ananovánál külön tetkófigyelő brigád dolgozik:
http://www.ananova.com/entertainment/story/sm_816482.html?menu=

BiBi, nem letölteni, kivenni videón! :D

4

dmiki, 2003. szeptember 21. vasárnap, 22:02 (#)

Én is csak ajánlani tudom. Mind a filmet, mind BBT-t.

5

stsmork, 2003. szeptember 21. vasárnap, 22:46 (#)

Egy darab kéz feltéve. Látni sajnos nem láttam, nekem is ajánlotta valaki, többek között Cate Blanchett miatt. Őt egyébként a Veronica Guerin újságírónő életéről készült filmben lehetett látni legutóbb:

http://www.imdb.com/title/tt0312549/

A filmet főleg a címszerepet alakító színésznő kivételes tehetsége tornázza fel a könnyen felejthető kategóriába, amit nagyon szomorú, mert szegény Cate Blanchett így megint nem fog Oscar díjat kapni :-(

6

Julett, 2006. április 19. szerda, 19:57 (#)

Szerintem is jó film volt,állati jó poénokkal,de egy kritikát kell írjak róla:(,ami viszont már nem olyan király.

7

ses, 2006. április 19. szerda, 20:35 (#)

ne küzdj, inkább linkelj be minket. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork