Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Magdalene Sisters

stsmork cikke a Művház rovatból, 2003. szeptember 5. péntek, 00:05 | 3 hozzászólás

Éppen tíz éve, hogy egy temetkezési vállalkozó megbízást kapott egy észak-dublini temető sírjainak exhumálására; a telket ugyanis megvette egy ingatlan-befektető, aki lakásokat akart építeni a temető helyén. A szerződésben szereplő százharminchárom sírt rendben fel is bontották, de a csontvázak sehogyan sem akartak elfogyni. Végül huszonkettővel több került elő, mint amennyire eredetileg számítottak. Bizarr.

A telek addig a „Sisters of Our Lady of Charity” karitatív szervezet tulajdonában volt, és száz éven át ide temették az általuk működtetett intézet halottait. A nővérek mégis mindössze hetvenöt darab halotti bizonyítványt tudtak bemutatni, annak ellenére, hogy a halálozás bejelentésének elmulasztása bűncselekménynek számít. Sok sírkövön még a halott neve sem volt feltüntetve, csak a név, ahogyan az illetőt az intézetben hívták. Egyszerűen elkaparták őket, mint a kimúlt háziállatot szokás. Ijesztő.

A temető a szomszédos „Magdalene home” egykori lakói földi maradványainak volt nyughelye, és az eset kapcsán kezdett el az ír sajtó foglalkozni a közelmúlt eme szégyenletes intézményeivel. Ezek az „otthonok” gyakorlatilag női börtönként üzemeltek, ide varrták be azokat a szerencsétleneket, akikről a rendőrség, a helyi pap, vagy a család úgy gondolta, hogy erkölcseik veszélyben forognak. Házasságon kívül teherbe ejtett lányok, szellemi fogyatékosok, kallódó árvák, nehezen fegyelmezhető gyerekek könnyen itt találhatták magukat. Sokan közülük egész életüket a falak mögött töltötték, az intézeti mosodában végzett munkával keresve meg szállásuk és ellátásuk költségeit.

A Magdolna-otthonoknak nem voltak férfi megfelelőik. Ezek szerint ír férfiak erkölcsei nem forogtak veszélyben.

Egy ilyen intézet mindennapjairól szól a Magdalene Sisters című film, amelyet szeptember 18-tól kezdenek vetíteni Budapesten. Mélyen megrázó film, rémisztő látni, hogy (nem is olyan rég!) milyen középkori állapotok uralkodtak ebben az országban. Azzal jöttem ki a moziból, hogy ha másnap azt olvasnám az újságban, hogy az ötvenes évek közepén Kerry megyében boszorkánypereket tartottak, ezek után már azon sem lepődném meg. De nem csak a történet miatt érdemes megnézni a filmet, hanem a színészi alakítások miatt is: mind a három főszereplő (szinte teljesen ismeretlen színészek) egészen jól játszik. Nem csoda, hogy a film Velencében Arany oroszlán díjat kapott.

Nehéz erről a témáról úgy írni, hogy annak ne legyen antiklerikális kicsengése, pedig nem erről van itt szó; nem istennel van a baj, hanem földi szolgáival. Ha egy szervezet nem áll független ellenőrzés alatt, és tagjai között elenyésző számban ugyan, de akad egy-két szadista vagy pedofil, akkor semmi sem vethet gátat vágyaiknak, ez szomorú tapasztalat. Sajnálatos, hogy a katolikus egyház ezt máig nem ismerte fel, és ehelyett körömszakadtáig védi a mundér becsületét.

A napokban derült fény rá, hogy bár a pedofil papoknak még a létezését is tagadták egészen a kilencvenes évek közepéig, ennek ellenére titokban már 1987-ben biztosítást kötöttek, amely állja az ilyen ügyekből eredő perekben megítélt kártérítések költségeit. Kinyílik a bicska az ember zsebében ekkora sumákság hallatán. Addig, amíg az egyház azt üzeni szolgáinak, hogy „bűnözni ugyan nem szép dolog, de ha már megtörtént, akkor mindent megteszünk, hogy elsimítsuk a dolgot” addig az ilyen filmek óhatatlanul rombolni fogják az egyház tekintélyét, ami ugyan sajnálatos, de – magukra vessenek.

Ítélet: lélegzetelállító (szó szerint)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

mic414, 2003. október 10. péntek, 08:19 (#)

Tegnap mi is megnéztük a filmet, tényleg nagyon jó. Ami tetszett (a filmen magán kívül :) ):
- valóban nagyon jók a színészek, mindenki, nem csak a 3 főszerepelő. Ír filöm rulez! :)
- Manapság a filmekben már nem nagyon lehet új eredeti ötletet látni. Ez a film azonban nekem két nagyon egyszerű de nagyon hatátos filmművészeti fogást is mutatott. Az első az a film elején a lakodalom alatti szó nélküli "párbeszéd". Megtörténik a baj a lánnyal, a hír futótűzként terjed, de a nagy zajban a beszédet nem halljuk, csak az emberek arcjátékát. A másik egy vizuális remekmű: megszégyenített, levágott hajú, véres szemű lány szemére fókuszál a kamera. Eközben a nővér igazságtalan és álszent ledorongolását halljuk. Ahogy egyre jobban fókuszál a kamera a szemre, a pupillában feltűnik a lány arcába közelről vicsorgó görnyedt arc...
- az elején az a dal, az valami csodálatos, akárcsak az előadó pap beleélése. stsmork, ha van infód róla, pls share it.

Ami nem volt teljesen jó (nem a film hibája).
- a feliratozás során valahogy elcsúszott itt-ott a hang és a szájmozgás szinkronja (az angolra).
- Az Oonagh-t a feliratban úgy írták, hogy Una :) Lehet, hogy Uma Thurman járt az eszükben :)

Ehhez kapcsolódó... az egyház nem sok jelét mutatja a javulásnak. Nemrég megjelent egy hír, amiben a bécsi püspök az nyilatkozta, hogy sajnos mindenki látja, hogy a pápa egyre közelebb kerül a halálhoz, és ezen el kell gondolkodnunk. Egyrészt ez egy teljesen triviális igazság, mindannyian egyre közelebb kerülünk a halálhoz minden nappal (bár a mi esetünkben inkább jobb nem gondolkodni rajta). Meg is örültem, hogy végre egy egyházi vezető kimondta a nyilvánvalót. Aztán a következő hír az volt, hogy nem is így nyilatkozott a püspök, félreértették, a pápa nem is haldoklik, nagyon megbánta amit mondott (akkor most melyik is igaz?) és sírt a püspök, mikor megtudta, hogy hogy elferdítették a szavait. Szánalmas, hogy egy teljesen természetes és nyilvánvaló dologról még ma sem mer az egyház beszélni.

2

stsmork, 2003. október 10. péntek, 13:52 (#)

Ezt találtam: "Peter Mullan's Magdalene Sisters kicks off with a priest beating the bodhran and chanting The Well Below the Valley at a wedding scene in rural Ireland in 1964". Itt a dal szövege is:

http://mysongbook.de/msb/songs/w/wellbelo.html

3

dmiki, 2003. október 13. hétfő, 23:16 (#)

Ez találó - "Rot in Hell Now - Find Sins Later"

Btw BMiki: Mary Murray .... Una

A témára érzékenyeknek szerettem volna ajánlani még egy filmet, de sajnos hosszas nyomozás után sem sikerült kiderítenem a címét. Egy pakisztáni kisfiúról (Iqbal Masih) szól, akit szülei négy évesen egy kölcsön (20 USD) fejében eladtak szőnyeget csomózni. Jópár évvel később miután megszökött, aktivista lett belőle, de egyes források szerint a szőnyegmaffia kivégeztette. Ilyen címlehetőségeket sikerült előbányásznom, és talán a legutolsó a legvalószínűbb, ugyan én nem dokumentumfimre emlékszem:

A Bullet can't Kill a Dream
Death of the Slaveboy
The Carpet, a documentary film by Magnus Bergmar


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork