Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Spun

eszpee cikke a Művház rovatból, 2003. szeptember 19. péntek, 14:35 | 10 hozzászólás

Pörgés, leginkább, ha muszáj lenne lefordítani a címet, de nem muszáj, itt csak kritikát írni muszáj, mert ses már hetek óta inzultál, hogy írjak már vmit a filmekről, amiket látok. Hát jó, kezdjem, Spun.

Szeretek minden előzetes ismeret nélkül filmeket nézni (ezt lassan sikerül az extremitás határára vinni, ha minden igaz, vasárnap egy olyan filmet fogok látni, aminek előre még a címét se tudom, mindegy, ez nem tartozik szorosan ide), ezt is így sikerült, csak egy megbízható ajánlás volt mellette, miszerint nézzem meg.

Megnéztem, aztán persze utána- is, hogy tudjak itt kicsit okoskodni. Már az elején ismerős volt a rendező, Jonas Åkerlund neve, de akkor még nem tudtam, honnan, azóta megvan, Mobynak és Madonnának rendezett klippeket. Így már érthető az agresszíven gyors vágás, sőt, több rész is határozottan megállná a helyét klippként, mondjuk a zsaruk ház-lerohanása (fetrengtem a röhögéstől egyébként, tökéletes 60-as-70es évek rendőr-filmsorozat paródia!), vagy Amy bevonulása a parkban, freeze-elt járókelőkkel.

Az eszköztár tehát rendben van, lássuk a sztorit, viszonylag átlagosnak mondható drogtörténetnek indul, majd durvul kicsit (bár a rekviem óta nincs nagyon hova), és úgy is marad, szerencsére nem feltétlenül a drogklisék mentén (ismét csak a rekviemet tudom felhozni...).

Ami még említésre méltó, az a szinészi munka, ahol a magas átlagból is fényesen kiemelkedik Mickey Rourke, a legnagyobb király, akinek minden mondata szállóige lesz, aki a legnagyobb szarban is előre néz, a hős, férfiak bálványa és nők védelmezője, ráadásul a film végére is odateszi a pontot.

Értékelés: ötből négy és fél mikiegeres eki tabletta

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

Boca, 2003. szeptember 19. péntek, 23:43 (#)

Mickey R. tenyleg jo, de azert nem kiemelkedo. A tobbi fiatal szineszpalanta viszont jo, nemelyik van olyan jo, mint MR.
A vagasok nekem bejottek, hatasos, de nem tul eroltetett. Pl. amikor a kocsival megall a srac es megallitja a motort (ez sokszor megtortenik, mert a tortenet szalat vegigkiseri fohosunk soforkodese), 1 mp-re bevagnak egy kepet a motorterbol, pl. ahogy epp megall a vizpumpahajto ekszij :)
Sajatos szeparalo megoldas, nekem tetszett.
A tortenet nem volt tul nagy dobas. OK-OK, a drogos sracok elete ezekben a filmekben rendre laposnak van feltuntetve, de azert a korrekt vagasok mellett a sztoriban is elkelt volna nehany hasonloan egyedi motivum.

2

Kasarov, 2004. április 12. hétfő, 12:33 (#)

Hol láttátok?????

3

eszpee, 2005. február 24. csütörtök, 15:18 (#)

Csak behozták végül, "A Por" címmel.

4

madbal, 2005. február 24. csütörtök, 17:17 (#)

Kár, hogy klipkliséit agyonyúzva sem tudott semmit mondani alkotásával Jónás.

5

eszpee, 2005. február 24. csütörtök, 17:35 (#)

Én szeretek néha egyszerűen kikapcsolódva filmet nézni, nem mindig a Nagy Komoly Gondolatot vadászni, de ez van, különbözőek vagyunk.

A klisék meg, persze, rá lehet fogni, hogy minden vágást láttál már valahol, de ezeknek egy része azért ezzel a szándékkal is készült, gondolok például a klasszikus zsarus lerohanós jelenetre. Neked ezek szerint úgy ugrott be róla mondjuk a San Francisco utcái, hogy nna, innen nyúlt a faszi; nekem úgy, hogy mekkora stílusgyakorlat már! Fetrengtem.

És egy utolsó gondolat: volt szerencsém veled megnézni a filmet, ezért nem értem a "kár" szavad: az első perctől fogva úgy álltál hozzá, hogy mi ez a szar, így meglep, hogy sajnálod, hogy neked nem is lett ennél több belőle.

6

becherpig, 2005. március 2. szerda, 05:24 (#)

hááát. én biztosan más filmet láttam, de ez nagyon nem.

7

meska, 2006. március 7. kedd, 14:00 (#)

Hy!
A hozzáértőknek azért feltünhetne a részletesség, a filmből semmi nem maradt ki, és véleményem szerint meglepő realitással dolgozta fel a témát. A vágások és a rendező egyéb effektjei előtt szerintem le a kalappal,és ha már itt taratunk a történet is sokkal sablonmentesebb és életközelibb,mint pl. a Requiem esetében. Szerintem 5-ből 4-et simán visz a film.

8

eszpee, 2006. március 7. kedd, 14:04 (#)

meska, majdnem ugyanazt írtuk két és fél év különbséggel. :)

9

meska, 2006. március 7. kedd, 14:12 (#)

eszpee
Legalább tudom hogy valaki érti....

10

Penálen, 2007. szeptember 4. kedd, 14:47 (#)

Hú, most jöttem rá, ez melyik film... Erről konkrétan kijöttünk az asszonnyal úgy fél óra tájékán, pedig ez életemben összesen egyszer fordult elő ezen kívül (Anglia alkonya) - még a Bellville Randevút is végigültük becsülettel, elég, ha ennyit mondok...

Ízlések és pofonok, tudom, nekünk ez special a pofon volt - mit pofon, gyomros. Nézhetetlen, 0-7-es skálán valahol a mínusz 10 környékén, mázli, hogy én nem pontozhatok :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork