Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Kill Bill, Vol. 1.

Ervin cikke a Művház rovatból, 2003. október 11. szombat, 10:24 | 7 hozzászólás

Jó dolog ez a Titanic filmfesztivál! Összeadva, eszpeevel ketten egy talicskányi pénzt elköltöttünk ugyan mozijegyekre, de mit számít ez, ha végre mi verhetünk rá egy kört stsmork kollégára, aki Dublinban kuksolva rendszerint fél évvel előbb elnézi előlünk az összes filmet!

Ez persze egyáltalán nem biztos, hogy így van, de végsősoron mindegy, mert úgysem erről kell írnom.

Tegnap este premier előtt megtekintettük a Tarantino-munkásság legújabb darabját. Kultuszrendezőről lévén szó, óvatosan kell fogalmaznom, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy valamennyi olvasónál kevésbé vagyok járatos a mester életművében és művészetében. Azt azonban nagy biztonsággal állítom, hogy a legújabb műve valójában nem is a legújabb: az, bár elkészült, még dobozban pihen, és majd a tegnapi film második részeként mutatják be jövőre.

Első részről van tehát szó csupán. Ezt a tényt nem árt a terembe lépés előtt tisztázni, különben úgy járunk, mint tegnapi nézőtársam, aki ezen információ hiányában a záró képsorok után kétségbeesetten próbálta értelmezni a szerinte teljes film végét úgy, mintha nem következne utána semmi.

A recenzió megírását némileg nehezíti, hogy tulajdonképpen nem vagyok biztos benne, hogy mit gondolok a filmről. Érdekes volt, jó volt, nem unatkoztam, nem bántam meg, de olyan nagyon nem tudok lelkesedni érte. Azt hiszem, maradok az érdekességeknél, nekem ezek a legemlékezetesebbek. Poén például, hogy T. össze-vissza szórakozik a műfajokkal és filmes eszközökkel. Szupergyors jelenetek és elnyújtott várakozás, rajzfilm és fekete-fehér paródia, eredeti snittek váltanak überközhelyeket. A híres tarantinoi dialógusokat ezúttal nem vettem észre: a nyitópárbeszéd meg szerintem egyenesen direkt van harmatgyengére véve, hogy utána erősebb legyen a kontraszt.

Maga a rendező nyilatkozta, hogy a film címének ismeretében már nehéz lenne megőrizni a sztori titkait, és igaza van. Ez a film nem történetvezetési csavarosságával kíván aratni, bár az érdeklődés fenntartására szolgáló slusszpoén meglepett és meghaladta tanácstalan várakozásaimat.

Talán még annyit, hogy a jó nőkkel jobb vigyázni: Tarantinot is megfertőzte a divat, hogy valamennyi gonosz hölgyszereplőt modellmegjelenésű szereplők alakítják. És megint van Lucy Liu, a múltkor e rovatban már megénekelt, kedvenc sárga angyal.

Ítélet: a film mindenféleképpen jobb, mint a kritika. Jöhet a második rész.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (7)

1

eszpee, 2003. október 11. szombat, 11:52 (#)

hát csak elvitte előlem ses a kill bill posztot, és lehet, hogy jobban is jártatok vele, mert én valószínűleg csak ennyit írtam volna: COOL. pedig utálok nagybetűkkel írni.

minden másodpercét imádtam, és ez nagyon ritka, általában a jóba is beleunok előbb-utóbb. de itt nem, ez minden lopás ellenére (vagy pont azért! - kiált a közhely) zseniális kombinációja a brutalitásnak, humornak és ... hát a coolságnak, erre nincs jó magyar szó. és látszik rendesen az aprólékos pepecselős munka, hogy ne vegyem el a felfedezés örömét, csak egy példa a reggeli zabpelyhes doboz "kaboooom" márkaneve, amire rá is szolgál fél perc múlva.

és végig ott van az önirónia, a cool filmek legnagyobb ritkasága, hogy az egész dupla idézőjelben van, és egyéb ilyen esztéta baromságokat írhatnék még ide, de mi a francnak, húzzatok moziba, és nézzétek meg, imádni fogjátok, kis perverzek. :)

2

dmiki, 2003. október 11. szombat, 14:14 (#)

Szilánkok:

Akkor nem hiába ugrott be a 'Volt egyszer egy vadnyugat'. Zene: Ennio Morricone

Nagyon klassz volt az utolsó(?) párbajjelenet közben a flamenco.

Ez tetszett (az életrajzból): "Much of the violence ... is offscreen in Tarantino's films."

De mitől ez a negyedik filmje? (Milyen minőségében az? Még a rendező áll legközelebb.) http://us.imdb.com/name/nm0000233/

David Carradine (Bill) a (talán itthon is vetített?) Kung Fu TV-filmsorozatok főszereplője volt.

Azt persze még nem tudjuk, miért akarták kinyírni Uma Thurman-t eredetileg... (Hacsak nem: "Then one day, I decided to leave, settle down, and start a new life. But when I tried to get out, they did me in.")

Sonny Chiba (Hattori Hanzo) (http://i.imdb.com/Photos/Ss/0266697/SS-CN-071A-02.jpg illetve http://www.samuraiflix.com/index.16.jpg) ~100 nindzsa, jakuza, karate, szamuráj, stb. témájú filmben játszott
- 2nd-Dan Blackbelt in Jûdô
- 4th-Dan Blackbelt in Ninjutsu
- 1st-Dan Blackbelt in Kendô
- 1st-Dan Blackbelt in Shôrinji Kenpô

Ma reggel "Most Popular Yahoo Searches":
- Kill Bill
- Uma Thurman

"Anime was made for Tarantino." - Ezzel teljesen egyetértek.

- The Tokyo miniature sets were leftovers from the then most recent Godzilla film
- Uma Thurman's yellow track-suit is a direct homage to the one worn by Bruce Lee (Akkor most ki is a sárga angyal?)

A film nagggyon klassz (szerintem). Ja, és kétségbe nem voltam esve, csak a 'cliffhanger'-t nem tudtam hova tenni. ;-)

3

eszpee, 2003. október 11. szombat, 14:48 (#)

Zenében ott volt még Lars Ulrich és RZA is... bár a két fő hommage-nyúlás egyértelműen a spagettiwestern és a távolkelet.

4

wice, 2003. október 12. vasárnap, 14:34 (#)

ma mar az onironia is filmes kozhely, az idezetekrol nem is beszelve, de tarantino a legelcsepeltebb megoldasokat is olyan meggyozo frissesseggel talalja, mintha o talalta volna fel oket. a kill bill pl egyetlen hatalmas idezet (illetve nem, mert az a reservoir dogs, ami egy-az-egyben nyulasa egy - szinten tavolkeleti - filmnek, megis milyen fasza, ugye, ugye, ez inkabb sok-sok idezet egymas utan), megis, ahogy az imdb-n fogalmaz vki, "ilyet meg eletemben nem lattam".

tarantino a legnagyobb remixkiraly, siman. jovo februar kurva messze van.

5

ses, 2003. október 12. vasárnap, 15:20 (#)

Innen már tényleg csak egy ugrás, wice, és elérkezel a "korunk Shakespeareje" hasonlathoz. :)

6

dmiki, 2003. október 12. vasárnap, 21:24 (#)

Namármost. Lehet, hogy nem figyelek eléggé, de olybá tűnik, hogy elég nagy marketing felhajtást csinálnak a filmnek. Olyannyira, hogy hasonlóra nem nagyon emlékszek a közelmúltból. Plakátok, bannerek, PR-cikkek mindenhol. Szerintetek?

Ez azért jó: http://www.killbill.hu/

7

wice, 2003. október 13. hétfő, 16:22 (#)

korunk sekszpirje eminem, ezt mar az oviban is tuggyak.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork