Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Titanic: Angyal a jobb vállon

Ervin cikke a Művház rovatból, 2003. október 14. kedd, 00:02

Ez az! Máig kellett várnom, hogy végre találatom legyen a Titanicon. A népszínházi ihletésű tadzsik csináld-magad film végre korrektül hozta az általam megálmodott papírformát.

Gyakorlatilag dokumentumfilmet láttunk, hiszen Usmonov rendező - vagy inkább kisvállalkozó? - biztosra ment, az egész rokonságát kasztingolta. És csak őket. Egy poén erejéig névleg még önmagát is: "Usmonov doktornak mindig igaza van."

Eredeti volt a falu, eredetiek a lakosok, továbbá megkockáztatom, hogy a filmben felújított ház a valóságban is renoválásra szorult, és a forgatásra kapott pénzből sikerült is szépen rendbehozni.

Korábban sose találkoztam a tadzsik nyelvvel, amivel érezhetően nem álltam (ültem) egyedül a teremben. Nem hasonlít semmihez se, amit legalább hallomásból ismernék, de jól hangzik. Úgy tűnt, hogy a filmben gyakorlatilag mindenki magát alakította, és ennek megfelelően hiánytalan szerepátélést figyelhettünk meg.

A film költségvetése ránézésre úgy tizenötezer-háromszáz forint körül mozoghatott; a stáblista végén feltűnő szponzorok, tevékenységi körüket ismerve, valószínűleg a rendező külföldi filmfesztiválra szóló repülőjegyét és a gálán viselendő ruházatát adták a projekthez.

Jól éreztem magam. Ja, és a tetejébe ahogy ezek a derék tadzsikok alkudoznak, az a teátrális extrém kézrázás, hát az valami világszám!

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork