Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53890 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A világ első könyvei

Ervin cikke a Művház rovatból, 2003. december 11. csütörtök, 14:52

Miközben szakmányban azon fáradozunk itt a sesblogon, hogy siettessük a papíralapú publikációk avulását, ezzel is enyhítve az erdeinkre nehezedő nyomást, néha meg kell állnunk, fejet hajtani a hagyományok előtt. Mint például most.

Hölgyeim és uraim, a világ legrégibb könyvei megtekinthetők a Széchenyi könyvtárban!

Rezignáltan vettem tudomásul a számomra eleddig ismeretlen tényt, miszerint Guttenberg semmit se talált fel, legfeljebb újra. Gyakorlatilag minden máshoz hasonlóan a könyvnyomtatást is a kínaiak kezdték, röpke néhány száz évvel a honfoglalásunk előtt. Szerény, de magabiztos számadat.

A ritkaságok értékéből semmit nem von le az az apróság, hogy a webes bevezető szövegírója a többezer éves kínait a ma élő kultúrák doyenjének állítja be, ami errefelé tényleg jól hangzik, de az 50 ezer éve folytonos kultúrájukat élő ausztrál bennszülöttek jogosan mosolyognának rajta. (Egyik kedvenc íróm hasonlatával élve az ő hagyománygazdagságuk olyan, mintha a mai európaiak máig a saját kultúrájuk részeként, természetesen megértenék a barlangrajzokat.)

Na de a lényeg: a majd' ezeresztendős ősnyomtatványok ritkán hagyják el Kínát, de minket szeretnek az égiek. December 23-ig tart nyitva a kiállítás, rohanjatok!

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork