Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Petrosz bácsi titka

stsmork cikke a Művház rovatból, 2004. február 5. csütörtök, 10:45 | 4 hozzászólás

Ses akár fel is adhatná a jövő heti keddi kvízben ezt a feladatot: bizonyítsuk be, hogy minden ötnél nagyobb páros szám előállítható két prímszám összegeként! A helyes megfejtők között értékes jutalmakat osztunk szét.

Biztosra mennénk, a feladatot ugyanis Goldbach sejtés néven ismerik, bizonyításával kétszázötven éve sikertelenül próbálkozik egy sereg matematikus, többek között az Uncle Petros and Goldbach's Conjecture című regény főhőse is. Nem árulok el titkot ha elmondom, hogy ő sem jár sikerrel, a könyvet mégis élvezet olvasni, még annak is, aki középiskolában a pad alatt rendszeresen végigamőbázta a matekórákat.

A szerző maga is matematikus (...nak indult) , belülről ismeri a témát és amit leír, az összecseng azzal, amit Alan Turing életrajzából tudtam meg a huszadik század eleji matematikáról. (Egyébként maga Turing is felbukkan a regényben, amint épp futóedzést tart.)

Külön öröm, hogy a regény közérthetően van megírva. A szerző maga fordította angolra (az eredeti görögül van), és nagyon kellemes nyári olvasmány, kár hogy még csak február van, és milyen jó lenne, ha magyarul is megvolna, megvenném édesapámnak születésnapjára.

* * *

Szokásom, hogy mielőtt rákattintok a POST gombra, egy kicsit körbeguglizom a témát, nehogy kiderüljön, hogy valami nagy marhaságot írtam. Így akadtam ma rá a Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés-re, mert magyarul is megvan már, 2004-ben jelent meg, természetesen az Európa kiadó jóvoltából, akik előtt számos kalapot megemeltem már, most folytatom, íme:


$kiadok->{'Europa'}->{'megemelt_kalapok'} += 1;

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

Boca, 2004. február 5. csütörtök, 15:23 (#)

Boca-sejtes: Minden 3nal nagyobb paros szam eloallithato 2 primszam osszegekent.
2 + 2 = 4
=> 4re igaz. 6-tol nem tudom, kerdezzetek Goldbachot.

2

Boca, 2004. február 5. csütörtök, 16:36 (#)

Nos, hogy miert 5, es miert nem 3 az alapsejtes, kiderul innen:
http://www.sulinet.hu/ematek/html/goldbach_sejtes.html

3

kcsl, 2004. február 5. csütörtök, 17:15 (#)

A kossuthon felolvastak tavaly a magyar valtozatot. Nagyon tetszett, ezert fel is tettem cd-re. Ha kell, feltehetem valahova.

4

Ali, 2004. február 10. kedd, 14:32 (#)

Valoban, egyik kedvencem volt. Elegge el nem itelheto modon ugyanis, ha tehetem, radiot (is) hallgatok munka kozben. Amiota Andrew Wiles 1993-ban megtorte a Nagy Fermat Sejtest (ami igy tetel lett), lehet remenykedni abban, hogy me'g nem minden teruleten gyoztek le minket a szamitogepek. :) Igaz, Wiles is majdnem belebukott, mert az ellenorzes soran egy eleg komoly bugot fogtak a bizonyitasaban, de keserves munkaval vegul helyrehozta es 1995 majusaban publikalta. Nehez kenyer a matematikuse. :)

Ha elerheto a hanganyag, engem erdekel!


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork