Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Ott, ahol a Somogytúr

Combfix cikke a Művház rovatból, 2004. augusztus 27. péntek, 13:18

Rongyrázó álkékvér kezdőmondat lenne, ha leírnám, hogy a kicsit kiálló szemfogú, dússzakállú öreg kísértetiesen hasonlított Anya és Nagyi keresztapjára, egy sajókazai báróra, aki Tisza-leszármazott volt. Álkékvér azért, mert Nagyi apja csak kertész volt a bárónál, ő taníttatta ki a szegény családot, vérrokonságnak tehát nyoma sem volt, rongyrázó pedig azért, mert egy festőről lesz a továbbiakban szó, annak pedig köze sincs a külsődleges hasonlósághoz.
Inkább tegye föl a kezét az, aki hallott már valaha Kunffy Lajos nevű festőről.

Hm... jó képek - jegyezte meg nemes egyszerűséggel Luca, aki öt éve összes tapasztalatával, bölcsességével (és jónéhány szúnyogcsípésével) felvértezve tanulmányozta hol a képeket, hol a kúria szobáinak még működő cserépkályháit (hol pedig jónéhány szúnyogcsípését).
A képek egy része itt látható, a múzeum honlapján a festmények valamiért nem jönnek be.
A múzeum Balatonlellétől pár kilométerre, Kaposvár előtt nem sokkal, Somogytúron található, biciklivel könnyen megközelíthető. Hangulatos kis házacska hangulatos, pantheon-imitáló mini-műcsarnokkal külsőre, egyterű és klasszikus műterem-építménnyel belsőre. Pár hektár vakondtúrás, zöldecske gyep és itt-ott fejetlen szobrok a parkban.
Eklektikus, kísérletező, egyéni stílussal megáldott-megvert tehetség volt az Öreg, néhol Munkácsyt megszégyenítő klasszikus-mítikus monumentalitással és ecsetkezeléssel mázolt, néha ki-bekacsintgatóan impresszionista rajzokat készített, festett cigányai meg egyszerűen hangosképek. Úgy megszólalnak szinte. Hanyag dzsentri elegancia, szép feleség, szép aktok. (A kisfiát valami ismeretlen okból rendre kislánynak öltöztette és masnikat rakott az ondolált hosszú hajába.)
Én egyszerűen azon csodálkozom, hogy ennyire eldugták Kunffyt. Halála után lehet valakit okosan menedzselni? Nagyon ráférne.

Megosztások Facebookon


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork