Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Riddick 2.

Ervin cikke a Művház rovatból, 2004. augusztus 15. vasárnap, 17:21 | 12 hozzászólás

Annak idején, a magyarul kb. Tök sötét (Pitch black) című, zseniálisan elkeresztelt filmnél nem értettem, hogy miért csak micnek meg nekem tetszett a korrekt kis alternatív scifi. De sebaj, most adunk az emberiségnek egy újabb esélyt: itt van A sötétség krónikája.

riddick.jpg

Bemelegítésként mutassunk rá, hogy a magyar cím seggberúgást érdemlő fűzfafordítás, hiszen az eredetiben (The Chronicles of Riddick) szó nem esik sötétségről, ráadásul történetileg a filmben is alig. Igaz, a Pitch blacket meg "22 évente sötétség"-re amortizálta anno a kreatív önmegvalósítási kényszeréből kigyógyulni sem próbáló címfordító, ami nyelvileg ugyan még kevésbé rokon az eredetivel, viszont legalább a történet egyik poénját sikerült lelőni vele. Vajon miért nem lehetett a két film címe Tök sötét és Riddick krónikája?

Mindegy. Mindegy már csak azért is, mert az immáron kétrészessé szervesülő alkotást akkor közelítjük meg helyesen, ha nem figyelünk az efféle megfontolásokra. Ne próbáljunk a Riddickben szőrszálhasogató kritikus módjára logikus történetet keresni, netán a szereplők jellemfejlődésével kapcsolatos fejtegetésekbe bocsátkozni. Én magam nem emlékszem ilyesmikre, ahogy már a Pitch blackben sem a művészeti törekvések képezték a fő alkotói irányvonalat.

Az a film egy karakteres scifi-horror volt. A Riddick szakított ezzel a felfogással, és a stílus-scifi vonalon támad. Ennek megfelelően ULTRACOOL.

De elannyira, hogy szinte fáj. Ott van egyfelől a szöveg. Riddick olyan lehetetlenül keményeket szól be, hogy egy idő után már nevet rajta a mozi, de a karakter mégsem lesz tőle komolytalan. Ha emlékeztek, ez ugyanaz a trükk, amivel Arnold megmentette a Terminator 3. részét. Ha neadjisten népszerű lesz a film, akkor semmi nem menti meg attól, hogy az egysorosait boldog-boldogtalan idézgesse. Személyes kedvencem az oroszok által ellenőrzött, 700 fokos börtönbolygó, Krematória (haha!) parancsnokától származik. Az enigmatikus mondat, amely a film megtekintése nélkül nem értelmezhető, így szól:

Anatolij megérzi a veszélyt.

A film teremtett képi világa szintén zárja a szöget. Igazi színek gyakorlatilag nincsenek, mert mindent szépiában látunk, de ez nem árt az anyagnak, viszont stílust ad neki. Űrhajókat modellezni jószerivel már Pocket PC-n is lehet, azért tehát önmagában nem jár dicséret. De az emberi arcban végződő monolitjárgányokért, amelyek leszállás helyett beleállnak a földbe, azokért igen. A kütyük, hadiflották és főleg a városképek nagyon emlékeztetnek a régi Csillagok háborúja epizódok hangulatára. Azt is mondhatnók, hogy valahogy így lehetett volna megdizájnolni az új részeket, persze, ha a történet és látvány kigondolását nem a Ramóna könyvsorozat ötletembereire bízta volna Lucas mester.

Megjegyzendő egyébként, hogy a Mátrix borzasztó 2. és rettenetes 3. része szintúgy a stílus-scifi kategóriában indult, csak Wachowskiék ezt nem ismerték el, hanem tettettek, ami a filmtörténeti jelentőségű 1. rész után megengedhetetlen hibának bizonyult. A Riddicknek szerencsére nem kell egy gigantikus előd terhét cipelnie a vállán. Nemsokára már premier után is meg lehet nézni. Tegyétek azt.

Ítélet: könnyű, de igényes szórakozás, a Kitano Kúlságtani Középiskola legjobb nyugati tanítványaitól.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

skizo, 2004. augusztus 15. vasárnap, 17:32 (#)

az első rész zseniális volt!

2

Ade, 2004. augusztus 16. hétfő, 12:15 (#)

Nezd meg az atvezeto rajzfilmet is, ses, az is kiralysag! Dark Fury neven megy.

3

ses, 2004. augusztus 16. hétfő, 13:07 (#)

hm, erről nem is hallottam. utánanézek. köszi!

4

mic414, 2004. augusztus 16. hétfő, 18:18 (#)

Azért zseniális ez a film, mert két szinten szól a közönségnek. Ez akkor tűnt fel, mikor a film közepe felé már ráhangolódtunk az ultracool beszólásokra, és hangosan felkacagtunk rajta. Na persze a moziterem azért nem egy emberként nevetett fel... :) Voltak sokan akik komolyan vették. Ez a kijáratnál be is bizonyosodott, ahogy ez egyik nézőt méricskéltem hátulról, azt hittem maga Riddick jött el a premierre. :)


Már alig várom a Resident Evil 2-t, meg a Hellboyt :)

5

nemár, 2004. augusztus 16. hétfő, 21:00 (#)

NEM csak nektek tetszett annak idején!

6

spityu zu, 2004. augusztus 17. kedd, 16:32 (#)

a film rendezoje, David Twohy, tipikus kismesterember, nagyon ert a film meghatarozo elso tiz percehez, hogy utana a kepi vilagaval nyugozzon lefele, majd egy odakent, az elvartnal kevesbe frappans befejezessel kierdemelje azt a bizonyos kismesterember cimet
ha egyszer kijon dvden, ezt http://imdb.com/title/tt0276816/ is erdemes csekkolni, mert kb. ket hetig jatszottak a plazak, a bukasahoz en is hozzajarultam a magam modjan: az olcso napon valtottam ra jegyet :-)

7

balage, 2004. augusztus 21. szombat, 00:11 (#)

Na, most néztem meg a Hellboyt. Nem tudom... Nem annyira karakteres, mint Blade, de képileg rendben van (egy-két kivételtől eltekintve). Vannak benne jó pofa gagek, és fárasztó üresjáratok. Azért szórakoztató volt, lehet, hogy megnézném még egyszer (mondjuk, moziban).

8

dmiki, 2004. augusztus 23. hétfő, 20:52 (#)

"...Ne próbáljunk ... netán a szereplők jellemfejlődésével kapcsolatos fejtegetésekbe bocsátkozni..."

Pesti Est: "...Riddick ... mind a két epizódban váratlan jellemfejlődéssel lepi meg a film nézőit...", "...minél többet tárnak fel karakteréből, annál több kiismerhetetlen jellemvonást sejtetnek lelkének sötétjében..."

9

ses, 2004. augusztus 23. hétfő, 22:15 (#)

Király!! :D

10

pravda, 2004. szeptember 3. péntek, 11:11 (#)

tényleg jó volt az első rész

11

RiddicK, 2005. július 15. péntek, 23:04 (#)

Hali!
Én ezt a nevet használom a neten(games).Nagyon bejön a film is 1,2.De a főszereplő oltárian ki lett találva.
Egyik haverom tisztára úgy néz ki,mint Vin Diesel.Először nem győztem nézni annyira clón:)
Szóval a film oltári,remélem lesz 3!

12

Bob, 2007. július 18. szerda, 12:19 (#)

A Pitch black nagyon jó scfi-horror volt anno, olyan fordulatos végkifejlettel, hogy köpni-nyelni se tudtam.
8/10
Aztán jött a Riddick krónikája. Igen, ez a film Riddickről szól, nem értem, hogy néhányan miért akadtak fenn ezen. Míg a Pitch black-ben a film közepén kapcsolódik be, itt minden róla szól! Ez miért baj?
Kiválló scfi-akciófilmet kapunk, sajna a horrorelemek kimaradtak. De az akciójelenetek kárpótólnak érte. Vin Diesel tökéletes választás volt Riddick szerepére, mindenkinek bejönnek az antihősök.
A film látványos és szórakoztató, a cselekmény érthető és követhető, mi kell még. Az utóbbi évek legjobb folytatása, ami a horrorelemek kimaradása nélkül is jó.
7,5/10


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork