Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53891 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fikció és valóság: közöd?

Blumi cikke a Művház rovatból, 2004. december 20. hétfő, 18:54 | 16 hozzászólás

20041220_space1999.jpgA tegnapi stsmork cikkre (ti hogy miért nem úgy néz ki a síelő a reklámban, mint a valóéletben) sok mindent lehetne felhozni, de én nem mondok semmit, (na jó, egyet: miért nem pisilnek a filmekben soha?), viszont előszedtem egy régi históriát, ami erről eszembe jutott - végül is tombol az Orion-nosztalgia, jöhet akkor az Alfa holdbázis is.

Ment régen egy Alfa holdbázis című sorozat a magyar televízióban - egészen pontosan emlékszem, 1979-80-at írtunk - ez eredetileg Space 1999 (1975) néven futott, és meglehetősen kultikus sorozat volt, az interneten rajongói oldalak sokasága található. Volt ugyanakkor egy - szintén kultikus - sci-fi író, bizonyos Asimov, aki a New York Timesban publikált rendszeresen kis szösszeneteket. Amikor elkezdték sugározni a Space 1999-et, írt is róla egyet (1975. szeptember 28.), ebben azt a kérdést kezdte el boncolgatni, hogy a tudományos-fantasztikus filmekben található tudományos tévedések mennyire szükségszerűek. Három típust definiált:

  • dramaturgiai szükségszerűség
  • kereskedelmi szükségszerűség
  • tudatlanság

Az első típusba azok tartoznak a hibák, amik nélkül a film nézhetetlen lenne, vagy törne a cselekmény logikája. Ilyen pl. az, amikor az űrhajók sokszoros fénysebességgel mennek a filmekben - muszáj, hogy odaérjenek gyorsan a céljukhoz, különben az összes film arról szólna, hogy elindulnak, megöregednek, meghalnak, és még semmi sem történt a távoli bolygón. Ilyen dramaturgiai hiba a Space 1999-ben a kiinduló szcenárió, azaz az, hogy a hold sötét oldalán tárolt nukleáris szemét belobbanása löki ki a holdat a világűrbe az állomással együtt. (Ez egyébként több hiba egyben, az egyik az, hogy a hold sötét - azaz nappal szembeni - oldalán történt robbanás éppenséggel a nap felé, és nem attól elfele mozdítja az égitestet, a másik a hold tömegének alulbecslése, a harmadik az, hogy a nukleáris szemét nem alkalmas láncreakció beindítására - de ez a történethez kell, és végülis valamennyi tudományos alapja van.)

A kereskedelmi szükségszerűség típusú hibára jó példa az évszám, 1999. Ez tudományosan nyilván túl közel van, 1975-ben is lehetett tudni, hogy hasonló felszeréltségű, technológiájú állomás nem lesz a Holdon 1999-ben (utólag meg még inkább :-). Szükséges volt viszont az, hogy a nézők figyelmének fenntartása érdekében még az ő életükben, belátható időben játszódjon a történet.

Míg az előző két hiba Asimov szerint megengedhető egy sci-fiben, a harmadik kategóriát, az egyszerű tudatlanságból eredő tévedéseket üldözendőnek tartja - miért jó az, ha az amúgy is buta nézőben tévhitek maradnak meg tudományos tényekként? Ilyen pl. az, hogy a filmben következetesen a Hold sötét oldalának hívják azt a féltekét, ahol a nukleáris szemetet tárolták, holott a Holdnak nincs sötét oldala, azaz mindig változik, hogy melyik a sötét oldal (a Földről soha nem látható oldala az persze van, de az nem mindig sötét). Erre a tévedésre semmilyen indok nincs azon kívül, hogy a készítők sem tudták, hogy is van ez.

Bár a cikkben Asimov azt írta, hogy a Space 1999 aránylag kevés olyan tévedést tartalmaz, ami tudatlanságból ered, egy pár hónappal későbbi cikkében mégis elmarasztalja (közben több részt is látott :-), és a Start Trek kifinomult, pontos tudományos hátterét hozza fel pozitív ellenpéldának. (Amiben biztos igaza van, de az meg dögunalmas, jegyzem meg bután.)

(A legjobb Space 1999 site itt található, az idézett cikk is fent van.)

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (16)

1

likk, 2004. december 20. hétfő, 20:43 (#)

79-80 környékén még szép gondolat sem nagyon voltam szüleim fejében ugyhogy sajnos szóköz1999 kimaradt életemböl, ugyhogy inkább tudálékosan ahhoz szólok hozzá, ami a bevezetőben elhangzolt, mgépedig: "miért nem pisilnek a filmekben soha?"
Pedig NÉHA mégis! Pl. nézdd csak meg a Ken Parkot-vagy ha láttad volna,mégeccer:)-bár abban a filmben minden fontosat szükségletet totalban mutatnak....
sőt a The Rules of Attraction-ban még kábelt is fektet dószon barátunk, de ezek csak a kivételek, bár lehet, h az űrszekereket is feldobta volna 1-2 ilyen bevágás, lehet, h sok fannak szakadozott a szíve, hogy nem láthatott Vulcant vizelni:P

2

spam, 2004. december 21. kedd, 03:31 (#)

likk: végállomás las vegas

3

blumi, 2004. december 21. kedd, 11:34 (#)

Ok, nem úgy értettem, hanem arra gondolok, hogy a filmben általában esznek isznak alszanak, etc., tehát végeznek egy csomó köznapi műveletet, de pisilni csak akkor szoktak, ha annak a dramaturgiában kifejezett szerepe van (általad hozott példák ilyenek). De a lényeg persze az, hogy a film nem egyenlő valóság, bizonyos dolgokat felnagyít, másokat eltakar, és ez nyilván ugyanígy, csak még hangsúlyosabban működik egy reklámban.

4

angelday true, 2004. december 21. kedd, 15:49 (#)

ken parkot én is jó példának érzem a pisilés szempontjából (ott tök autentikusan brunyál a csávó), bár az a film elég beteg.

5

napos2600, 2004. december 21. kedd, 18:22 (#)

az st nem dogunalmas! ezt szemelyes sertesnek veszem!;)
bar a "neelix uj receptet talalt ki" reszektol nekem is borsodzik a hatam, de keves ilyen resz van...

6

blumi, 2004. december 21. kedd, 18:55 (#)

napos2600: nyilvánvaló provokáció volt, csodáltam is, hogy még senki sem ugrott eddig :-)

7

Gr0, 2004. december 21. kedd, 22:43 (#)

"arra gondolok, hogy a filmben általában esznek isznak alszanak, etc., tehát végeznek egy csomó köznapi műveletet, de pisilni csak akkor szoktak, ha annak a dramaturgiában kifejezett szerepe van (általad hozott példák ilyenek). "

Naja. Meg szarni is csak akkor szoktak, meghalni, megszületni, sőt, dugni is. Ezek az ún. "privát szféra" részei, ezeket nem szokták csak úgy, bele a nagyvilágba, míg inni, enni, neadjisten aludni igen. Sztem itt lehet az eb elhantolva.

Ami a holdbázis illeti, már alig várom, hogy újra lássam. És ha még a The Invaders ("David Vincent látta őket..." :)))) is lenyomják valahol, nos, feleym, az lesz a Nirvána :)))

A nyolcvanas évek második felében volt egy francia sorozat ideérkezett, de titokban itt élő idegenek kalandjairól szólt. Emléxik valaki a címére?

Gr0

8

Gr0, 2004. december 21. kedd, 22:49 (#)

Ami meg a "Start Trek"-et illeti, anno, mikor vmelyik magyar adón adták, még a jó régi részeket, néztem belőle köbö fél órát, esxm, hogy nézhtetetlen volt - többek között a technikai töketlenségek miatt. Az elején vmi sziklaomlás volt, eleve látszott, hogy a hatalmas sziklafal köbö másfél méteres modell, mert elfelejtették lelassítani a felvételt, és a sziklák köbö fél másodperc alatt zuhantak elvileg több tíz métert. Amikor meg a fal alján menekülő főhősöket muatták a sziklazáporban, csak úgy pattogtak körülöttük a sziklatömbök, mint a gumilabda - nyilván, mert habszivacsból - or the like - voltak.
Olyan ismerősen bensőséges Pirx-hangulata volt :))))

Gr0

9

Deansdale, 2004. december 22. szerda, 20:05 (#)

A Star Trek-ből a Next Generation volt jó, a többi szemét. De az (főleg eredeti nyelven) nagyon rulez.
Sajnos a francia sorozatra amit Gr0 kérdez nem emléxem, de van helyette egy másik kérdésem: ki emléxik a Victory (egyszerűbben "V") sorozatra? Hogy eltűnt a süllyesztőben a Gor filmekkel együtt, pedig milyen jók voltak :)))

10

totalrecall, 2005. február 1. kedd, 00:08 (#)

A nyolcvanas évek második felében volt egy francia sorozat ideérkezett, de titokban itt élő idegenek kalandjairól szólt. Emléxik valaki a címére?

Nem a "Victory"-ra gondolsz ?

11

Gr0, 2005. február 1. kedd, 00:42 (#)

Nemtom, nem emléxem a címére. Az maradt meg, hogy volt az idegeneknek - akik persze embernek néztek ki... - valami "időstop"juk, vagy mi, amvel meg tudták állítani az időt az emberek számára, miközben nekik nem.. Érdekes teória :)))

Gr0

12

Tony, 2005. június 5. vasárnap, 20:45 (#)

Sziasztok keresem a V for Victory fil-
met valaki tud segíteni nekem scifi
Tony

13

Zsuszi, 2006. május 27. szombat, 19:34 (#)

V for Victory sorozat érdekelne
ha valaki tudna segíteni örök hála+1

14

joczek, 2009. augusztus 24. hétfő, 14:15 (#)

Sziasztok. Most vagyok itt először, elég régen nem járt itt senki. Ennek ellenére megpróbálok segíteni Gr0-nak. Szerintem A látogatók c. film lehet az, asszem hat részes volt, minden egyes rész egy-egy kopasz idegenről szólt (Zarko Alambda Pirvi Kirin Memno Reka), és ha jól emlékszem, két állandó főszereplője is volt valami Arkim és Tolrak - nem biztos hogy helyesen írom:)

15

bpm, 2009. szeptember 13. vasárnap, 23:30 (#)

joczek;
en a Latogatokat keresem mar regota; nem a csehszlovakot, hanem a franciat; szoval azt, amirol beszelsz;
megvan ez valakinek/valahol? :)

16

bazi, 2013. november 20. szerda, 22:10 (#)

@bpm sikerült megszerezned a francia látogatókat?
Mi a címe?


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork