Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Verzió: Elvtársi segítség

eszpee cikke a Művház rovatból, 2004. december 4. szombat, 21:50 | 3 hozzászólás

Na, megvan a fesztivál eddigi legrosszabb filmje. Egyetlen előnye, hogy rövid, egyébként buta, sulykoló propagandaanyag. Továbbmegyek, az "ügy" érdekeit tekintve káros is a film.

A film ismertetőjében is azt állítja, hogy Kínában a nyilvános kivégzések áldozatainak szerveit használják fel átültetéseknél. Súlyos vád, de nem elképzelhetetlen. Brutális leleplezésekre készülve ültem be a moziba.

Ehhez képest kaptam:
- videofelvételeket és fotókat nyilvános kivégzésekről
- pár fotót jelöletlen kisteherautókról
- egy kikockázott filmrészletet autóbol felvéve, amint bekanyarodik egy (a narrátor szövegéből következtethetően) kórház udvarára
- a rendező monológját

A legnagyobb gond, hogy semmivel nem bizonyítja a rendező, hogy a szervátültetéses vád igaz. Nem azt mondom, hogy ebből arra következtetek, hogy nem igaz, de ha valaki annyi egy filmnyi energiát szán arra, hogy bebizonyítsa, és nem sikerül neki, akkor felmerülhet a kétely bennem is, hogy mi van, ha nincs igaza. És ebből fakad a film károssága is, ugyanis tegnapig ha olvastam volna egy cikket amiben elhangzik ez az állítás, simán elhiszem - mostantól kezdve már bizonyítékokat várok.

Másik, hogy a rendező lazán elkeni, hogy köztörvényes vagy politikai foglyokat végeznek ki a filmben. Erősen sugallja, hogy politikaiakat, de konkrétan nem állítja - miért?

Azért elkeserítő ez az egész, mert az emberi jogok súlyos megsértésének tartom a nyilvános kivégzéseket, ez a téma önmagában, minden bizonyíthatatlan körítés nélkül is nagyon jó alap lehetett volna egy filmhez - de nem, kellettek mellé a szervátültetések, politikai foglyok, stb is. Ami, ismétlem, lehet igaz, de erről a filmnek nem sikerült meggyőznie.

Még egy dolgot ha lehet, tudom, csúsztatás, de talán nekem is szabad. Hatásosnak beállított számként hangzik el, hogy Kínában, ha jól emlékszem 2003-ban 2500 kivégzés volt. Ez egymillió lakosra számítva körülbelül 2 kivégzést jelent. Oklahomában ugyanebben az évben 14 kivégzés volt, ez egymillió lakosra számítva 4 kivégzést jelent.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (3)

1

yves, 2004. december 5. vasárnap, 00:27 (#)

Arról nem is szólva, hogy nagyon praktikus dolog a frissen kivégzettek (egészséges) szerveit felhasználni átültetésre. Nekik már úgysem kell.

2

ses, 2004. december 5. vasárnap, 00:43 (#)

A fesztivál honlapja szerint:

" A nyilvános főbelövések felvételeit orvosok és más tanúk beszámolói kísérik, amelyekben többek között fény derül arra is, hogy egy kórház garázsában, száz méterre a műtőtől, ahol épp szívműtét zajlott, főbelőttek egy foglyot."

Na, ez mind, úgy, ahogy van, nem volt benne a filmben. Mit láttak a prospektusírók? Talán több verzió készült?

3

yves, 2004. december 5. vasárnap, 12:34 (#)

Több verzió? Stílusos lenne... :D


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork