Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Jönnek a kínaiak

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. január 8. szombat, 21:03 | 17 hozzászólás

De még hogy! Nem csak jönnek, hanem sok esetben suhannak, repülnek, szárnyalnak a fejünk fölött. De ezúttal mégsem kell tartani tőlük: a kedvenc kínai színésznőimről lesz szó.

A kínai nők, hogy, hogy nem, viszonylag ritkán képezik a nyugati férfiak álmainak tárgyát. Tegyük a szívünkre a kezünket: valahogy nem döbbenünk meg, hogy képviselőjük évről évre hiányzik a Miss Universe dobogójáról. Jó, persze nem tudhatjuk, milyen alapon döntenek odahaza a részvételről: de józan számítások szerint ekkora országban csak akadnia kell egy pártmuftinak, akinek szép a lánya! És mégse. Nincs mese, fokozatosan elkönyveltük, hogy a karib-tengeri országokat a kínaiak nemcsak salsában nem fogják megszorítani.

Meg ahogy azt mi képzeljük! A fenti lapos közhely látványos cáfolataként a képen látható három hölgyről és a közöttük tekergő, vágóistváni összekötő szálakról fogok mesélni nektek.

20050108_chinese.jpg

Gong Li

Gong Li valójában istennő, csak mi nem tudunk erről. Ha létezik a celebrity fogalma a népi Kínában, akkor azt ő testesíti meg. A kínaiak számára Gong Li a Színésznő. Mondjuk, Julia Roberts népszerűsége Meryl Streep színészetével kombinálva, kábé olyasmi. Több, mint egy csinos arc: mindenféle karaktert eljátszott már. Ebbéli törekvésében feltehetően nem akadályozta az a körülmény, hogy hosszú éveken át az egyik legismertebb kínai rendező, Csang Ji-mu (Zhang Yimou) múzsájának illetve partnerének számított, így felkérésekben nem kellett szűkölködnie. Ha ennek a gyönyörű, alighanem a legszebb, érett női éveit élő hölgynek nem láttátok egyetlen filmjét sem, akkor kénytelenek lesztek pótolni, mielőtt legközelebb jobb ázsiai társaságba szeretnétek keveredni.

Su Csi (Shu Qi)

A tajvani születésű Su Csi szegény családból indulván a saját erejéből igyekezett felkapaszkodni. A "másik Kína" kapitalista környezetében a szex kínálta a legkönnyebb kiutat. A határozott leányzó még gyermekfejjel neki is állt ruhátlanul fotóztatni magát, holott ruhában is meglehetősen jól néz ki. Később a tevékenységét kiterjesztette a soft pornó iparágra is: e sorok írója sznobsággal vegyes sajnálattal teszi hozzá, hogy ezen alkotásait csak mások híradásaiból ismeri. Lényeg, hogy előbb-utóbb rátalált egy menedzser, akinek az irányításával hamarosan rendes filmszerepeket kapott, és elindulhatott az imidzsváltás rögös útján. Őt láttátok például Luc Besson Transporter című, élvezetes fércmunkájában. A leányzónak egyébként érdemes lenne elgondolkodnia azon, hogy lecseréli a menedzserét, aki nem tűnik a szakma csalhatatlan orrú királyának. A Crouching Tiger, Hidden Dragon című, sikeres Ang Lee film forgatásáról például több hetes munka után húzta ki a védencét azzal, hogy inkább Coca-Cola reklámot kellene csinálnia Japánban.

Csan Csi-ji (Zhan Zhiyi)

Azzal, hogy nem Su Csi lett a Tiger ifjú főszereplője, megnyílt az út a még nála is fiatalabb Csan Csi-ji előtt, hogy adott esetben nemzetközi csillag váljék belőle. Ő pedig a filmben is látható módon vett repülőrajtot. Ebben segítségére volt sportos múltja: 15 éves koráig a híres pekingi balettakadémia tanulója volt, ahol, ha információim helyesek, a nagy Jackie Chan is csiszolta egy ideig akrobatikus képességeit. A kamaszkor közepén aztán a kislány nagy szerencsénkre ráunt a padödőre, és a színészetre váltott. A Tigris és Sárkányba már tapasztalt kínai filmesként érkezett, és azóta sem lehet őt levakarni a mostanában divatos, misztikus kínai kalandfilmek stáblistájáról. Elképzelhető, hogy a zsúfoltabb forgatási időszakokban damillal a derekán alszik. Tánctudásának példájaként tekintsétek meg új filmje, a House of Flying Daggers visszhang-játékos jelenetét, amelyben fájdalmas könnyedséggel emeli lábát 6 óra állásba.

A kör bezárásaként pedig egy még készülő alkotást ajánlok a figyelmetekbe: az általam egyre kevésbé kedvelt Steven Spielberg vászonra viszi a világsikert aratott Memoirs of a Geisha című regényt, a filmben Csan Csi-ji és Li Gong együtt játszik majd.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

eszpee, 2005. január 9. vasárnap, 08:14 (#)

A két szélsőt a 2046-ban, az új Wong Kar Wai filmben is láthatjátok (majd).

2

madbal, 2005. január 9. vasárnap, 23:37 (#)

Én Miriam Yeung Chin Wah-t jelölném, aki a Szerelmi elixír című bájos film főszerepében csillogott. Ha jól tudom, popsztár volt, de a születésétől fogva büdös hercegnőt is kiválóan játszotta, amellett, hogy csinos.

3

blumi, 2005. január 10. hétfő, 00:17 (#)

Csakis Maggie Cheung, az In The Mood For Love-ból! Ő is játszik egyébként a 2046-ban.

4

Ali, 2005. január 10. hétfő, 15:11 (#)

"A kínai nők, hogy, hogy nem, viszonylag ritkán képezik a nyugati férfiak álmainak tárgyát."

Hogy ezt honnan vetted...

5

Lac, 2005. január 11. kedd, 11:40 (#)

Én már láttam. Hát speciel ismét valami fenomenálisat alkottak. Na persze akit Wong Kar Wai rendez... :)

6

pravda, 2005. január 11. kedd, 12:55 (#)

nekem képezik a tárgyat. melegen ajánlom mindenkinek a hős c. eposzt, meggyőző.

7

norb, 2005. január 17. hétfő, 14:05 (#)

Szerintem Shu Qi a virtuális hajnalban(so close) is nagyon jól játszott,és a fehér ruciban durván nézett ki.A film másik főszereplője Vicky Zhao Wei-nek is vannak jó fehér ruhás jelenetei

8

tmnk, 2005. január 18. kedd, 19:48 (#)

Csatlakozom a Hős c. eposz ajánlótáborához.
(5 hónapja tudom, hogy meg kell néznem, szombaton végre is hajtottam. Legközelebb esélyes, hogy újból ezt veszem ki a tékából... :) )

9

luired, 2005. január 23. vasárnap, 23:41 (#)

Én ma láttam a 2046 cimü alkotást, és bár ismeretlen volt számomra mint a fent emlitett szinésznők (istennők:) tábora, mint maga a rendező, mégis egy nagyszerű élménnyel lettem gazdagabb :) köszönöm nektek, akik egyáltalán emlitettétek ezt a filmet.. ha tudtok ajánlani hasonlóakat, kérlek tegyétek meg :) rengeteg hely van még az emule traszfer-listámon :)

10

nyn, 2005. március 10. csütörtök, 14:35 (#)

A kínai nők igenis szépek,sőt gyönyörűek,legalábbis én így gondolom...csak van még valaki,aki egyetért velem. :)

11

Li Pong, 2005. március 10. csütörtök, 22:41 (#)

Igen, én például tökéletesen egyetértek!

12

Woody Allen, 2005. március 10. csütörtök, 22:43 (#)

Csatlakozom!

13

GB, 2005. augusztus 2. kedd, 14:55 (#)

A pekingi balettiskolával kapcsolatban nem stimmel az infó, Jackie Chan ugyanis nem a magyar nyelvű források szerinti pekingi operaiskolába járt, hanem pekingiopera-iskolába, de Hongkongban...

GB

14

ses, 2005. augusztus 2. kedd, 20:41 (#)

GB, gratula, hogy ilyeneket tudsz, és köszi az infot! az ilyenekért imádom az újságunkat :)

15

Gr0, 2005. augusztus 2. kedd, 23:42 (#)

És ebben az újságban mit kap az a szerkesztő, aki kihagy egy szokásos heti rovatot? (GYK: keddi kvíz)? :PPP

Gr0

16

Ali, 2005. augusztus 2. kedd, 23:50 (#)

Én azt hittem, hogy Gr0 a kvízfelelős... :)

17

Gr0, 2005. augusztus 3. szerda, 00:06 (#)

És ő el is látta feladatát: vagy 6-8 kvíze lapul a főszerk fiókjában, legutóbb épp tegnapelőtt küldött újat, és most is egy másikon dolgozik :)

Ja, és örül, ha néha más forrásból is jön kvíz, így legalább ő is tud játszani velük, mert szeret :)))

Gr0


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork