Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Tóték

Madbal cikke a Művház rovatból, 2005. február 8. kedd, 00:56 | 2 hozzászólás

Vasárnap a Radnótiban volt minden: kokaskukorékolás, libatömés, köldöktetkó és férfisegg, drámát viszont csak a büfében éreztem. Nehéz ügy a Fábri-Latinovits-Sinkovits háromszöget felülmúlni.

Nem vagyok nagy színházas, évente egy-egy darabot,ha megnézek. Inkább a kevesebb utánajárást igénylő mozit vagy dévédét választom, mint a kiöltözős, jegyelővételes műfajt. Ennek ellenére úgy érzem, nekem, alkalmi usernek is lehet szavam, hiszen nekem is megengedték, hogy jegyet vegyek, nem kellett tesztet kitöltenem, bérletet váltanom vagy egy ÉS-t lobogtatnom.

Tótékat mindenki ismeri, Édesjó Lajosom itt lakik a szomszédban Mariskával, Örkényt egy perc alatt meg lehet szeretni, és a kisregényből készült mozi is ékes bizonyítéka annak, hogy létezik csorbátlanul filmre vitt irodalom.

Lehet, hogy túlságosan is belémivódott Latinovits Zoltán őrülten hiteles őrnagy alakja, Sinkovits Imre csodás tutyimutyogása és Fónay Márta szőranya figurája, meg azok a színek és vágások. Lehet, hogy én vagyok a hibás, hogy azt várom a színházi darabtól, hogy újat mond egy olyan darabról, amiről a filmes triász már mindent elregélt. Lehet, hogy csak be kellett volna ülni, mint az a pár zakóhoz tornacipőt húzó gimis, akik valószínűleg a hétfői kötelező olvasmányt abszolválták.

De akkor minek rendez valaki? Mert azér éreztük ám, hogy Gothár most valami újat, aktuálist mondani. Például azzal, hogy élő állatokat rak a színpadra. Kár, hogy a darab közelebbhozása helyett engem tényleg az élő kisállatok bűvöltek el, kacsaliba, és az őrnagy úr antréja közben is inkább a galambot nézegettem a kalitkában. Kár, hogy teljesen öncélú ennek a műnek mai környezetbe helyezése, (incl. Őrnagy Úr katonaruházata a sarki militari boltból, Ágika köldöktetoválása, meg az a rettenetesen erőltetett kazettásmagnó) mivel ez a mű a nyilasokról és a háborúról szól, adott kor, adott helyzet és annak a tanulságai (a jelenre). Sekélyes belegondolással értelmezhetetlen a második felvonásban a 90fokkal elforgatott színpad, mélyebben meg nem éri belegondolni, hiszen azt hívjuk izzadtan erőltetettnek.

A színészek persze teszik a dolgukat, Hegedűs DG zsírprofi, néha teljesen a Sinkovits elevenedik meg, néha nagyon önmaga, Csomós Mari maradandóbb, mint Fónay Márta, Csonka Szilvia bohón bájos, Szervét Tibor hiperüberzseniálisan bárgyú autista postás, és Csányi is jó, habár néhol még hiányzik neki az az idő, ami az igazi érettséghez kell (de csajok figyelem, van jelenete feszes alsónaciban, több is!!)

Ez még nem is lenne baj, a színészek elvinnék a hiányos, erőltetett rendezést is, egészen második felvonásig és a csúcspontig. Ott azonban összeomlik a mű, összecsapja a befejezést, semmi kitartott dráma, és én hazafele semmit nem érzek, semmit, csak arra gondolok, hogy két doboz üdítőn és egy perecen mi kerül kilencszáz forintba.

20050208_totek.jpgÖRKÉNY ISTVÁN: TÓTÉK

TÓT - HEGEDŰS D. GÉZA
TÓTNÉ - CSOMÓS MARI
ÁGIKA - CSONKA SZILVIA
ŐRNAGY - CSÁNYI SÁNDOR
POSTÁS - SZERVÉT TIBOR

DÍSZLET/RENDEZTE: GOTHÁR PÉTER

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (2)

1

Skulo, 2005. február 26. szombat, 17:45 (#)

Most akko' ne nézzem meg?
Pedig megakartam, bakker. :(

2

madbal, 2006. március 27. hétfő, 13:25 (#)

Ma este, a TV-ben http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=3637618&i_where=1&i_where_tv=1


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork