Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Super Size Me

stsmork cikke a Művház rovatból, 2005. március 9. szerda, 09:25 | 13 hozzászólás

McDagi

Ezt az amerikai lakosság elhízásának okait firtató filmet tuladjonképpen Michael Moore-nak kellett volna forgatnia, ha ő maga nem volna máris olyan kövér, mint a disznó. Nem ér egy cingár pasast egy hónapig csak a mekiből etetni! A végén naná, hogy úgy fog kinézni, mint az óriáskígyó a Kis Hercegben, aki épp most nyelt le egy elefántot.

Nem akarom ízekre szedni a filmet, pedig van benne egy-két ziccer (az évek óta napi három Big Mac-et fogyasztó interjúalany tök sovány, hiába fürkészi hastájékon a kamera többször is egymás után) egyébként sem törekszik sem a teljességre, sem a tárgyilagosságra; szerintem az egész film úgy indult, hogy Spurlock fogadott valakivel hogy brahiból egy hónapig csak McDonaldos kaját eszik.

Az igazi tanulság a filmből az, hogy ezeknek a cégeknek mind ugyanarra srófra jár az agyuk: ha a termékről netán kiderül, hogy káros az egészségre vagy a környezetre, akkor nem a terméket kell megváltoztatni, hanem a közhangulatot. Ezt a stratégiai játákot játszák ma is nagyban a dohánygyárak, erre bazírozott anno az ólmozott benzint gyártó konszern és ebben utazik most a McDonald's is. Hiába, a részvényárfolyam még egy ország egészségénél is fontosabb. Áttételesen ugyan az elhízás óriási költségeket generál az egészségügyben, de az nem jelenik meg a veszteség oldalon a McDonald's üzleti könyveiben, így nyugodtan figyelmen kívül hagyható.

Ha egyszer összeomlik az emberi civilizáció és mind egy szálig kipusztulunk a földről, az is csak azért fog bekövetkezni, mert valakik gennyesre keresik magukat a dolgon.

Tudom, hogy ez úgy hangzik, mintha Marxtól idéztem volna, de igazából nem vagyok ennyire borúlátó, van ugyanis halvány remény. Az ólommentes benzin betiltását gyakorlatilag egyetlen ember harcolta ki (igaz, rá is ment az egész élete), és dohányozni se dohányoznak már Amerikában csak a szegények és a külföldiek. Elvileg ugyanez megtörténhet a gyorséttermi kajával is. (Érdekes lenne felderíteni, hogy vajon hogyan sikerült visszaszorítaniuk a dohányzást?)

De kanyarodjunk vissza a hamburgerekhez: a film példáján felbuzdulva ugyanis ünnepélyes fogadalmat szeretnék tenni. A mai naptól kezdve nem egy hónapig, hanem egy teljes évig be sem teszem a lábam McDonald's étterembe, és soha, sehol, semmilyen körülmények között sem fogok a nevezett gyorsétteremlánc termékeiből fogyasztani.

Ezt csinálja utánam Morgan Spurlock!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (13)

1

eszpee, 2005. március 9. szerda, 09:47 (#)

És akkor megszerzed majd maganak szponzorként a Burger Kinget? :)

2

Gr0, 2005. március 9. szerda, 10:00 (#)

Alapvetően tetszett a film, egy bajom volt vele: az előzetes hírekből tök úgy lehetett kivenni, hogy faszi az egy hónap alatt szarrá hízza magát - ehhez képest, bár látszott a hízás - semmi "extra2 nem következett be.

De a amúgy télleg jó.

Gr0

3

Gr0, 2005. március 9. szerda, 10:02 (#)

Amúgy, stsmork szaki, könnyű olyan fogadalmat tenni, amit nem tudunk ellenőrizni, hogy betartod-e :)))))

Gr0

4

lipilee, 2005. március 9. szerda, 10:20 (#)

volt 2 év az életemből, amikor konkrétan minden nap Burger Kingben ettem: sajtos western whopper menü, super size (illetve go large), plusz mayo... mondom, két évig. elég gyakran vacsi is valami ilyesmi volt. és nem híztam el. aztán volt még egy év, amikor minden nap mcd's, nemegyszerű menük, reggelire, ebédre fixen, és gyakran vacsorára. és nem híztam el tőle.
ha nem mozogsz, punnyadsz otthon, stb., akkor bármit csinálhatsz, el fogsz tunyulni és egészségtelen leszel. köcsög dolog minden sarat a gyorséttermekre kenni, bár kétségtelenül kényelmesebb.
hozzáteszem, nem láttam a filmet. a probléma a közhangulattal van.

5

peter, 2005. március 9. szerda, 10:23 (#)

Wowzers, esetleg a SubWay -t teszteld addig :)

6

peter, 2005. március 9. szerda, 10:32 (#)

"Ha egyszer összeomlik az emberi civilizáció és mind egy szálig kipusztulunk a földről, az is csak azért fog bekövetkezni, mert valakik gennyesre keresik magukat a dolgon."

"The only thing that stops God from sending another flood is that the first one was useless."

- Nicholas Chamfort

7

ses, 2005. március 9. szerda, 10:50 (#)

"... dohányozni se dohányoznak már Amerikában csak a szegények és a külföldiek. Elvileg ugyanez megtörténhet a gyorséttermi kajával is."

Már meg is történt, legalábbis annyira igen, mint a dohányzással. Az amerikai mekik belsejét és az ott található közönséget nehéz összehasonlítani mondjuk a Nyugati pályaudvari egységgel. :)

8

mr m, 2005. március 9. szerda, 14:52 (#)

"Az ólommentes benzin betiltását gyakorlatilag egyetlen ember harcolta ki"
Ezzel valami baj van.
Van az híres mondás miszerint: Guns don't kill people, people do. És ennek a cáfolata: Both guns and people kill; guns make it easier.
Szerintem ugyan ez igaz a gyorsétterem láncra. Ha rosszul csinálod, elhízol, meghalsz.

9

Boca, 2005. március 9. szerda, 16:35 (#)

A film nemcsak az elhizasrol szolt, hanem az egeszsegtelen anyagokrol is, ha jol emlekszem.

10

stsmork, 2005. március 9. szerda, 21:46 (#)

Boca, én nem emlékszem rá, hacsak arra nem gondolsz, amikor kísérletképpen üvegedényekbe raktak egy adag "hagyományos" és egy adag mekis sültkrumplit és figyelték, hogy mi történik. (A mekis krumpli még két hónappal később is ugyanúgy nézett ki, mint az első nap, a másik meg teljesen megpenészedett már az első hét után).

11

Boca, 2005. március 10. csütörtök, 08:53 (#)

Nem emlekszem pontosan, csak olyasmire, hogy dokik kimutattak mindenfele durva koleszterin- meg egyeb szinteket, a csavo meg egy ido utan tok rosszul volt. Vagy ezt csak egy hozzavalo cikkben olvastam?

12

Ali, 2005. március 11. péntek, 10:04 (#)

A dohányzás visszaszorulásáról az (összeesküvés)elméletem: annyira rossz a levegő (és annyi az allergiás, asztmás a városokban -- márpedig városi a fejlett civilizáció), hogy a bagósokat már nem viseli el. A dohánylobbi alulmaradt az olajlobbival szemben, pedig jobb európai városok példája mutatja, hogy autó nélkül is lehet élni...

13

peter, 2005. március 11. péntek, 14:00 (#)

A szanalmas.hu -n szörfölve nyomtam rá egyszer ennek a festőnek a linkjére.

warrning: dohányosok inkább ne nézzék meg.

http://members.tripod.com/NoSmokingArt/Paintings.htm


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork