Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


El maquinista - A gépész

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. április 26. kedd, 01:01 | 4 hozzászólás

Szűts Lajos sorállományú szakaszvezető kulturális programajánlatait pallérozatlan nyelvhasználat, ugyanakkor tömör, célratörő fogalmazás jellemezte. Filmkritikái, amelyeket rendszerint a hosszú folyosó végére állva, verbálisan publikált, mindig felkeltették a jól meghatározott célközönség figyelmét.

Szűts ismerte és becsülte hallgatóit, ezért nem pazarolta az idejüket terjengős körmondatokkal. Értékelései mindig a szóban forgó alkotás kulcsfontosságú jellemzőire szorítkoztak. A gyakorlatban az eredmény valahogy így hangzott:

Ötödik század, figyelem! A harmadidőszakos állománynak gyülekező a kettes körletben: kurgyalós film megyen a tévében!

Kíváncsi vagyok, vajon mit tudott volna mondani Szűts szakaszvezető a Gépész című filmről. Ez a kérdés a Westend mozitermének csendes magányában jutott eszembe a film közben, amely a masiniszta minden igyekezete ellenére már egy órája nem haladt semerre. Ez a töketlenkedés a későbbiekben sem változott, ezért van, hogy a cikkben sem nagyon másról beszámolni. Pedig a felütés még vállalható is lenne: van egy ember, aki egy éve nem aludt (ugyanezt a problematikát lásd még az Insomnia című filmben), és mostanában furcsa dolgok történnek vele.

Brad Anderson rendező a jelek szerint néhány egyszerű lépésben készült fel a munkára. Elsőként néhányszor megtekintette a Fight Club című klasszikust, amelyre a saját történetének csavarjait építette fel. Ezután a karakterek előtanulmánya következett. A férfi főhőst a Memento, a női főszereplőt a Leaving Las Vegas című filmben találta meg: Jennifer Jason Leigh prostituáltja még külsőleg is hasonlít Elisabeth Shue prostituáltjára. A fények és operatőrmunka ugyanígy "adódott" valahonnan, de a forrás eddig nem jutott eszembe, pedig itt van a nyelvem hegyén.

Nos, ez a kavalkád még Szűts Lajost, az egyszerű gondolkodás bajnokát is zavarba hozta volna, ráadásul időnként szép női mellbimbók is láthatók a vásznon. Anderson legnagyobb húzása azonban még hátra volt: meggyőzte Christian Bale-t, a nálunk kevéssé ismert brit kultszínészt, hogy a szerep kedvéért módszeresen tegye tönkre magát.

Bale produktuma egyértelműen a film legnagyobb teljesítménye. Olyat már hallottunk, hogy valaki jól meghízik egy film kedvéért; olyat is, hogy megizmosodik. De hogy valaki csontsoványra fogy, az nekem újdonság volt. Mármint, hogy ennyire soványra. Bale egész egyszerűen félelmetes. Az alábbi kép messze nem a legjobb, de összesen ezt találtam a neten:

Christian Bale

Bale bordái és múmiateste mellett a film további jó pontja a gyár ábrázolása, ahol a gépész dolgozik. Ritkán látni ennyire nyersen, meggyőzően veszélyes munkahelyet.

Sajnos, mindezért még nem érdemes megnézni a filmet. Hacsak valaki nem eltökélt rajongója Jason Leigh menetrendszerű mozis meztelenkedéseinek, akkor tényleg nem tudom, mit tehetnék még a mérleg pozitív serpenyőjébe. De mégis, megvan: az imdb-n 7,6 ponton áll a film. Kutya legyek, ha értem az okát. Lehet, hogy Szűts mégis behirdette a századnak?

Ítélet: a jegy helyett inkább vegyél két korsó sört két emelettel lejjebb a TGIF-ben, ahol Köstritzert csapolnak!

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (4)

1

madbal, 2005. április 26. kedd, 09:48 (#)

Nekem közöm nincs a Szűcshöz, de hiába láttam már ilyet (Harcosok klubja, Mementó) mégis napokig hatott, a 7.6 teljesen reális pontszám. Talán, ha Dosztojevszkij és az egy-fejes-dráma kategória felől közelítesz, akkor más eredményt ad, talán.

De ez IMHO, ízlésről ugyebár nem vitatkozunk. Én csak Kis Szűcsként mondanám mégis, hogy "kár lenne kihagyni".

2

mic414, 2005. április 26. kedd, 12:01 (#)

Most látom, hogy Christian Bale volt a főszereplő az American Psycho-ban is, ott is nagyon tetszett. Arra a filmre is sokat edzett.
Egy kép onnan: http://us.imdb.com/gallery/ss/0144084/Ss/0144084/1-8.jpg?path=gallery&path_key=0144084

A masinisztában (Gépész) pedig így néz ki, és ezek még előnyös képek is! Az igazán sovány kinézetű képeket sehol sem találtam a weben:
http://us.imdb.com/gallery/ss/0361862/KEYSETPHOTOLOWK_373_.jpg
http://us.imdb.com/gallery/ss/0361862/KEYSETPHOTOLOWK_370_.jpg

28 kg-t fogyott a filmre... elképesztő. Teljesen úgy nézett ki mint egy etióp éhező.

(A film mint film nem jó, viszont a főszereplő karaktere baromi jó, Bale alakítása elképesztő. A többi színészi alakítás is OK, csak valahogy a történet nem üt, ami nagy kár, mert a kifakított képek, a hangulat megvolt. Lynch valószínűleg egy nagyon jó filmet csinált volna belőle, sajnos itt a zene is erőtlen volt.)

Egész jó interjú Bale-lel:

http://actionadventure.about.com/od/celebrityinterviews/a/aa100404.htm


You once said that you were in unhealthy shape for American Psycho.
... Yeah, I guess the diet that you have to go on for the vanity side of it, that ain’t healthy. It’s all this protein and crap. This one (szerk: a Gépész) wasn’t healthy either really I suppose. I didn’t feel terrible to be honest. I felt quite fine once I got beyond the pangs of hunger et cetera. Your stomach shrinks and you get used to it. And interestingly, I did find that mentally it was very, very calming being that skinny, because you really didn’t have any energy for expending on unnecessary things, so you just kept it simple. Life became very simple. Much like when you are ill, you just do what is essential and that’s it. But I actually never felt sick really. That really happened actually in putting the weight back on. It wasn’t in losing it, it was putting the weight back on. I was a little bit too eager to eat afterwards and I rushed that. That wasn’t wise.

How much did you exercise? I started off exercising with just running. Actually, I became very good at being able to run very long distances but very slowly. I had no oomph to me, but I could just go and go and go. But then I got to a point where it actually all started falling apart and I really couldn’t run any longer. It just got too stupid. I looked like a 90 year old man trying to run and I just couldn’t do it after a while. I have a couple of scenes in the movie where I do have to run and I just hated those days so much because it was so tiring, and so after a while it pretty much just became about sitting still and smoking cigarettes really instead of eating.

What daily tasks became impossible in that state?
Well firstly, I didn’t really socialize a great deal. The temptations, the smells, socializing generally involves drink or food or whatever, and that was just something I didn’t want to tempt myself with. Being in Barcelona was not a wonderful thing in those terms because they have such fantastic food over there. Walking, you know. I just didn’t much enjoy it really. I could do it but it had to be at my pace which was very, very slow. It was a real snail’s pace. I drew and I read. I didn’t actually sleep a whole lot during the filming, so I would often just find myself sitting up in bed at nighttime and read a complete book.

How did you still act? Well, it helped it really because that was what Trevor was going through and I had to isolate myself a little in order not to have all the nice food temptations, and so I found myself very much in my own head much more than usual in life. And that’s certainly where Trevor finds himself, so I think it helped it really.

3

Vica, 2009. február 21. szombat, 02:17 (#)

Nos, szerintem ha őszinték akarunk lenni, valóban nem az a típusú film, amiért leülünk szombat este a TV elé. Ugyanakkor kifejezetten jó film. Christian Bale színészi játéka feledteti a hiányosságokat. És valljuk be őszintén, akit valóban érdekelnek a filmek és nem csak az, hogy szórakoztató-e vagy sem, hanem a színészi játék, a környezet és az egész egyvelege, az igencsak pozítívan értékel még egy ilyen jellegű filmet is. Ha valami mélyebb mondanivalót is szívesen meglátunk egy filmben, akkor ez a film kifejezetten jó.

4

Author Profile Page ervin, 2009. február 22. vasárnap, 10:42 (#)

Vica, miért beszélsz többes számban? Csoportvélemény? :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork