Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Életfa

stsmork cikke a Művház rovatból, 2005. április 28. csütörtök, 13:06 | 15 hozzászólás

geppisztolycsövekMegunt géppisztolyát most előnyös feltételekkel varrógépre cseréljük! Minden megoldás érdekel! A Christian Aid nevű karitatív szervezet a Transforming Arms into Tools program keretében igyekszik begyűjteni a mozambiki lakosságtól a polgárháború több, mint egy évtizede után visszamaradt fegyvereket. A mindennapi életben hasznos dolgokat ajánlanak cserébe: építőanyagokat, bicikliket, szerszámokat, varrógépet és hasonlókat. Az így összegyűjtött fegyverek megsemmisítésére pedig igazán elegáns megoldást találtak: műalkotásokat készítenek belőlük.

A szobrokból néhány jelenleg a British Museumban van kiállítva, többek között az életfa nevű monumentális alkotás:

Életfa

Közelebbi vizsgálódás során kiderül, hogy a fa gyorsvágóval miszlikbe darabolt kalasnyikov géppisztolyokból áll:

Részlet

Ismerős alkatrészekre bukkanunk a madár hajában:

Madár

És a szöcske szárnyaiban is:

Szöcske

Kalasnyikov elvtárs büszke lehet, találmánya eljutott a világ legtávolabbi sarkaiba is.

Egy brit újságíró (John Simpson, a BBC riportere) egyszer interjút csinált az idős fegyverkonstruktőrrel, és komolyan meglepődött azon, hogy az öreg semmi bűntudatot nem érez azért, hogy egész Afrika lakossága az ő találmányával gyilkolássza egymást. Mint ahogyan a náci haláltáborok őreinek is mind tiszta volt a lelkiismeretük, egyszerűen arra hivatkoztak, hogy ők mindent parancsra tettek, felelősség így nem terheli őket. Kalasnyikov ugyan nem felső utasításra állt elő a géppisztoly tervével, de neki is könnyen találhatunk hasonlóan egyszerű felmentő formulát: honnan gondolhatta volna ő a második világháború idején, hogy ez a fegyver ennyire átütő sikerű lesz? De az se sokat változtatna a képen, ha nem létezne az AK-47-es, elvégre a ruandai népirtást is bozótvágó késekkel követték el.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (15)

1

bede, 2005. április 28. csütörtök, 16:36 (#)

Egy fegyver feltalálóját bármilyen szinten SS-tiszthez hasonlítani hülyeség szerintem.

2

madbal, 2005. április 28. csütörtök, 16:49 (#)

Ezt én is láttam a Britishben! :-) A kiállításban mégis nekem az volt a legmegindítóbb, amikor egy malawi(?) trón mellé odatették a mozambiki művész alkotását, mely ugyanúgy fegyverből készült.

http://href.hu/x/aac

3

Nero, 2005. június 15. szerda, 00:26 (#)

meglepődött azon hogy az "öreg" nem érez bűntudatot????? Mi az hogy "öreg"??? Jobban kéne tisztelni ŐT! És ugyan mért kéne bűntudatot éreznie? Hisezn nem a fegyver öl hanem az ember..... Kalasnyikov kiváló konstruktőr és nincs is nála jobb bárhogy is fáj nektek! (nem véletlen hogy az ő általa tervezett fegyverek a legelterjedtebbek az egész világon) Az meg hogy Kalasnyikov-ból csinálnak műtárgyat az nem művészet hanem barbárkodás...és beteges fantáziára vall!!! + még valami: A Kalasnyikov nem "géppisztoly" hanem gépkarabély!
Nah ennyit erről.....

4

Gr0, 2005. június 15. szerda, 08:57 (#)

"Hisezn nem a fegyver öl hanem az ember..... "

No, ennél azért komolyabb érvet, ha lehetne... egy késre még lehet azt mondani, hogy azzal sok, valóban hasznos dolgot lehet csinálni, elég pölö az operációkra gondolni. De egy géppisztollyal??? Most őszintén, mire tervezte szted ő azt??? Kertművelésre? Nyilvánvalóan gyilkolásra. Azt az embert meg hadd ne tiszteljem már, aki gyilkolásra való eszközt tervez. bármilyen jó szakember is volt.
Azt mondani, hogy nem a fegyver ö9l, hanem az ember, köbö olyan, minth azt mondanád, hogy nem a drog árt, hanem az, aki terjeszti.

5

Gr0, 2005. június 15. szerda, 09:00 (#)

És még valami: korrekt szakmai megnevezést nem szakembertől elvárni minimum nem bölcs politikaszvsz. Voltam katona, tudom, hogy a kalasnyikov gépkarabély, de eszembe nem jutna annak hívni a való életben, mert a népetimológiában, a köznyelvben az géppityu, és kész.
Vagy te akkor is szólsz, ha valaki pölö kocsit mond gépjármű helyett?

Nah, ennyit erről.....

Gr0

6

Nero, 2005. június 16. csütörtök, 01:43 (#)

Látom hogy sugárzik belőled a fegyverellenesség.....
Nah, akkor egy késsel is lehet gyilkolni és gyilkolnak is, viszont én még nem nagyon láttam vele operációt! Persze primitívebb helyeken lehet hogy erre használják (esetleg te is wehehe) Ha tudsz logikusan gondolkorni akkor meg kéne értened hogy nem a fegyver öl hanem az ember. Igaz az öléshez mindkettő kell. De akkor sem a fegyver a gyilkos mert az ember húzza meg az elsütő billentyűt. A géppisztolyt (gépkarabélyt) nem csak gyilkolásra találták ki. (pl.: egy fegyveres biztonsági őr)Tény hogy a fő funkciója a gyilkolás dehát ezt el kell fogadni, mert fegyvrek mindig is voltak, vannak és lesznek HA TETSZIK, HA NEM! - nem véletlenül ugyanis van rá igény az emberek természetéből eredően, amit ugye nehéz megváltoztatni! Nem Kalasnyikov adta az emberek kezébe az első fegyvert, ő csak hatékonyabbat adott/tervezett éspedig azért hogy kevesebb orosz katona haljon meg (értelem szerűen elavult felszereléssel kisebb az életbenmaradási esélye az embernek) A drogról csak annyit, hogy nem a terjesztő árt. A felhasználó és a drog eggyütesen árt a felhasználónak. Hiszen csak a vásárlón múlik hogy megveszi-e a drogot és be adja-e magának vagy nem. A népetimológiában géppisztoly? - wehehhe - biztos jó katona lehettél wehehe. ///Vagy te akkor is szólsz, ha valaki pölö kocsit mond gépjármű helyett? //// nah, erre csak annyit hogy a kocsi és a gépjármű rokonértelmű szó! a géppisztoly és a gépkarabély baromira nem! Te voltál katona és nekem kell elmagyaráznom hogy az mért nem géppisztoly??? Hát jó! Tudod az úgy van hogy a géppisztoly pisztolygolyót lő ki (pl: 9X19mm Parabellum) a gépkarabély pedig vagy puskalőszert vagy a külön hozzá tervezett nagyobb teljesítményű lőszert használja.

Üdv: Ádám

7

stukkerrr, 2005. november 17. csütörtök, 10:02 (#)

ez elege fontos dolog ahoz kepest hogy nem talaltam semit

8

cica, 2006. április 18. kedd, 05:43 (#)

Felesleges olyan emberekkel beszélgetni akik nem fogják fel, hogyha nem lennének fegyverek akkor az emberek puszta kézzel ölnék meg egymást! Agyilkolás genetikailag benne van mindenkiben, csak most divat titkolni. Senki nem szereti bevallani, hogy igen is van olyan élethelyzet (valós, vagy kitalált)amikor bárki képes ölni.
Az AK család egy technikailag nagyon jól kitalált (megkonstruált, összeolvasztott, összerakott stb)mechanikai szerkezet , amely a lőpor kémiailag kötött energiáját mechnaikai energiává alakítja át. Csodálatos. Vannak akik az autókat imádják, azzal is lehet embert ölni, kell egy kis alkohol, drog, észnélküliség és kész a baj, mégis kevesebben haragszanak ezekre mint a fegyverekre! Üdv minden peace lelkűnek!

9

ses, 2006. április 18. kedd, 11:14 (#)

cica (8),

"Agyilkolás genetikailag benne van mindenkiben" - írod. Alá tudod támasztani valamivel ezt az állítást?

Aztán meg gondolj bele, hogy mennyivel macerásabb és időigényesebb puszta kézzel öldösni egymást. A csodálatos AK szerkezeted viszont lehetővé teszi, hogy számolatlanul öljük halomra embertársainkat, ráadásul távolról. Már ez a tulajdonsága önmagában is elég - mármint szerintem - hogy ne gondoljuk nagyszerűnek a létezését, még akkor se, ha egyébként a puszta kezes emberölést sem helyeseljük.

10

BaBe, 2006. április 18. kedd, 14:03 (#)

Úristen, elözönlötték a disgráfias kamaszok a sesblogot?!

11

eszpee, 2006. április 18. kedd, 14:09 (#)

BaBe, dysgraphia vagy diszgráfia ;)

12

BaBe, 2006. április 18. kedd, 14:12 (#)

Igen, eredetileg én is ezeket a verziókat használtam, mostanában azonban gyakran találkozom ezzel a formával is...

Akkor most feltegyem újra a fejfogós kérdést, vagy érthető voltam így is?
:D

13

"Feribácsi", 2006. június 28. szerda, 15:50 (#)

Manapság divat a történelem "nemtudása!Hunédzerek magyarázzák 56-ot, a harmincasok a II.-VH-t. Akik benne voltak persze analfabéták, szerintük! A fegyverek a bunkósbottól kezdődően a különböző modern változatukig bezárólag, az erőszak ellen, az erőszakra, vagy talán a megélhetés hez is hozzájárulnak.
Ami a történelmi része:Honnan ered a 72 lövetü PPS? Ha láttatok régi amerikai filmeket,maffiózókat, akkor máris nyilvánvaló! Melyik fegyvernek a hasonmása a Kalasnyikov? Hát a "Sturmgewernek", ami a II. VH vége felé jelent meg a frontokon, egy "rövidített" Mauser puskalőszerrel együtt.Csupa fém és nehéz volt,kipróbáltam, nagyon pontosan hordott.Történelem mindörökké!!

14

yaanno, 2006. június 28. szerda, 21:03 (#)

Kedves Feribá, a 44 mintájú SturmGewehr (Rohampuska, v. -karabély) valóban előfutára a Kalasnyikov mintájú fegyvereknek, ugyanakkor műszakilag eltérő megoldásokat tartalmaznak az utóbbiak.

Töri pl. itt: http://www.kalasnyikov.hu/kulfoldi.htm
És még egy szakmaibb írás itt: http://www.bevetes.hu/cikkek/a_kalasnyikov-gepkarabelyok

15

katmandu, 2006. június 29. csütörtök, 01:09 (#)

Szerintem, aszondja a form. Hm, szerintem teljesen igaza van annak, aki gépkarabélyra pontosítja a megnevezést. Próbálja csak meg bárki "anyahajó"-nak titulálni pl. a USS Nimitz-et egy cikkben, rövid pálcával bolygat darázsfészket :)

Ugyanakkor bárcsak minden fegyver annyira okafogyottá válna, hogy művészeti alkotássá alakulhasson... Ha a békevágy az ilyen műalkotások üzenete, akkor respekt, de ha már kisker forgalomban is nyomatnák, akkor elveszne ez a töltése (stílszerűség, vigyáztam! :) ).

Ami az AK-t és kétes dicsőségét illeti: felesleges kiemelni a többi fegyver közül, ha így nézzük. Így visszamehetünk az M16-ostól az Uziig, sőt akár a távolból ölésre szintén alkalmas repeszbombákig, seregbontó ágyúkig, számszeríjig, ballisták és trebuchetek a sor végére.

Ja, és én is szolgáltam a dolgozó népet anno, sose hívtuk az AMD-65-jeinket (nekünk az volt rendszeresítve) géppityunak.

Hanem csúzlinak.
:)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork