Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fagyi kérdés

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. május 26. csütörtök, 10:32 | 50 hozzászólás

fagyiNe figyelmezz a nyaranta úton-útfélen járdára kitett jégkrémhűtőkre: műparfé lakik azokban, nem igaz magyar fagylalt. A helytelen olasz feliratokkal csábító, gépből folyatott borotvahabra szemeidet ne vesd. Olvassál tovább ehelyett, hogy bizonyságot lelj.

Néminemű keserédes nosztalgiával veszem tudomásul a régi nagyok elhullását - vagy legalább a halványulásukat. Ott van ugyebár a budai Auguszt, ahová anno a gimiben azokért a rizs- és túrófagyikért jártunk, amelyek földöntúli minőségükkel egészen bizonyosan hozzájárultak a kommunista rendszer összeomlásához. A hely ugyan továbbra is harcos rendszerváltó - a múltkori ottjártamkor alig találtam a fagyilapot a polgári információk tömegében - a fagylalt azonban nem a régi.

Ott voltak aztán a nagyágyúk a Felszab Ferenciek tere környékén. a Gelato, amely alighanem tulajdonosváltozáson ment keresztül, és az üzlet során valahogy elkallódott a szederfagyi know-howja. A Marcipán, amely Szamos-franchiseként tartja a színvonalat - azért az a mogyoró, az mogyoró! - ugyanakkor szezonban nem lehet hozzáférni a japán turistáktól.

Ahová te ezek helyett igyekszel, az az Oktogon legyen. Két okot is adok rá.

A Butterfly a villamosmegállóval egy magasságban, a körút burgerkinges oldalán van. Egyetlen sikátorbejárat az egész üzlet, és nem tévesztendő össze a mellette álló versenyzővel, amely az előnyösebb fekvésből adódóan sikeres copycat-bizniszt folytat. Tessék az utcafronton felnézni, és ha egy lepkét látsz magad fölött, akkor nyertél. Nehéz konkrét ajánlattal élni, mert az leszűkíti az élvezetet, hiszen minden jó; de mondjuk a grillázs vagy a puncs súlyos érv az egység rendszeres látogatása mellett.

És a végén jön a nosztalgiafagylalt. Ebből az általam mostanában kóstolt legjobbat egy kis családi cukrászdában főzik - tényleg főzik - eggyel beljebb, a Jókai utcában, a Dessewffy sarka mellett. Odabent is meglehetősen régicukrászdás a hangulat, itt értelemszerűen elsősorban a klasszikus választékot ajánlom a figyelmedbe. Gondolj bele, anno sem sárgadinnyefagylaltot ettél. Viszont a málna, na az olyan, amilyenre emlékszik az, aki még emlékszik az egyforintos gombócra. És a slusszpoén: ugyanabban a retro tölcsérben jön az áldás, mint egykoron.

Különben én nem is szeretem annyira a fagyit. De most sajnos mennem kell, dolgom van.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (50)

1

Mazsi, 2005. május 26. csütörtök, 12:21 (#)

Igen, igen, de azért a Szépvölgyi úti Daubner fagyijairól se feledkezzünk meg. Az az eper is nagyon ott van, és a modern ízeket (somlói, sacher) is érdemes kipróbálni!

2

ses, 2005. május 26. csütörtök, 16:29 (#)

Ma tudományos vizsgálattal erősítettem meg a cikkben említett retro-tölcsér autentikus mivoltát!

Háromgombócos fagylalttal megtöltve a tölcsér laffadási ideje percre pontosan annyi, mint 25 évvel ezelőtt volt: a kötelezően alulra kért csoki és a fölötte elhelyezkedő citrom (egyes vidékeken vanília) határvidékére érve ázik át az ostya, és onnantól kell először két oldalról nyalogatni, majd később alulról már inkább szívni. Mint ismeretes, az utóbbi tevékenység hatására a tölcsér alja elpuhul és begyűrődik, szakszóval csoffad.

3

mr m, 2005. május 26. csütörtök, 18:35 (#)

A csoffadás nevezetes jelenség, attól lettem gyerekkoromba tiszta maszat.
Kivéve amikor súlyos eksztra forintok feláldozásával édestölcsérben kaptam a jeges nyalnivalót, mert akkor annak a béna illesztéséből származó lyuk, és a fagylalt olvadásának sebessége járult hozzá a polóim utólagos színezéséhez.

4

Anibell, 2005. május 26. csütörtök, 18:44 (#)

csak leteszteltem a Daubnert ma is, és bizony még mindig nagyon jó, sacher nem volt, és még nem is láttam sosem, ami extrák vannak: fahéjas dió, tejszínes mandula, epres joghurt, tiramisu

a csoffadós tölcsérről meg eszembe jutott a vödör alakú (csoffadásra szintén hajlamos) alján négy részre osztott, abba adták a 3 gombócot

5

Gr0, 2005. május 26. csütörtök, 22:12 (#)

Természetesen csatlakozom a Daubner-klikkhez, de nekem még a Szeptemb is bejön, az a túró/rizs még mindig az a túró/rizs biza.

A Gelato meg már elég régóta szar, a régi színvonalhoz képest, persze.

Gr0

6

Mazsi, 2005. május 27. péntek, 08:39 (#)

A Gelato színvonala kritikán aluli az utóbbi években, idén már kísérletet sem fogok tenni egy kóstolóra náluk.

Szeptembről még nem hallottam, de kipróbálnám a túró/rizst, ha adnál róla közelebbi infot Gr0.

A világ legjobb csoki-citrom párosa viszont nálunk van Kispesten a Fő utcában, ahol ráadásul még le sem húzzák az adagoló aljáról a plusz fagyit, hanem azt is megkapja a vásárló. (két gombóc áráért három gombócnyi adag)

7

Mazsi, 2005. május 27. péntek, 08:50 (#)

Azt még elfelejtettem, hogy a Daubneres fahéjas dió erősen nosztalgikus élményeket ébresztett bennem. Az óvodai fahéjas tejbegríz pontosan ilyen ízű volt.

8

ses, 2005. május 27. péntek, 10:41 (#)

Mazsi, ezt jól megetted :) - részletek Gr0tól.

9

Balage, 2005. május 27. péntek, 15:11 (#)

Na, elmentünk fagyibeszerző túrára az Oktogonhoz. Ott kezdődött, hogy a lepkéset nem találtuk meg. :-( Nyilván bénák vagyunk, de minden kapualj előtt felnéztünk, és sehol nem volt lepke, viszont ahhoz nem volt kedvünk, hogy mindenhova bemásszunk szétnézni. Ezért inkább felgyalogoltunk a Dessewffyig, és ott megtaláltuk a főzött nosztalgiát.

Nos, ilyen jó fagyit valóban nem ettem. Még a haverom, aki "Miii? A Gelatóban szar a fagyi, hát a haverjaid mind hülyék!" felkiáltással indult neki a túrának, elismerte, miután belenyalt a citromba, hogy "#&@!#@&@!, ez tényleg jobb, mint a Gelato". Én egy Puncs, eper, pisztácia mellett döntöttem: mindegyik nagyon finom volt, csak a puncsban volt némi jég és a pisztácia érdekes módon nem zöld volt, ami persze lehet attól is, hogy nem adták hozzá az E843 -- 'pisztáciazöld, kérjük ne használja, fokozzan rákkeltő' -- ételszínezéket. A tölcsér is csak a végén lyukadt ki, akkor viszont jól össze is ... a trikómat, pedig nagyon vigyáztam rá, mert ma még emberek közé megyek. Eh. :-P

10

Balage, 2005. május 27. péntek, 15:12 (#)

*"ilyen jó fagyit valóban nem ettem" --> ilyen jó fagyit valóban régen nem ettem.

11

ses, 2005. május 27. péntek, 17:48 (#)

Lehet, hogy helyesbítenünk kell - és nem lepkét hanem a Butterfly feliratot kell keresni a bejárat fölött? Arra járók világosítsanak fel :)

12

Mazsi, 2005. május 28. szombat, 09:23 (#)

Azt nem tudom, hogy mi van a bejárat felett, de az biztos, hogy a kérdéses hely a nagy édessüteményes cukrászda közvetlen szomszédságában található, és rengeteg magyar híresség dedikált fotója van a falán.
És nem is feltétlen egy kapualjról van szó, csak ahogyan ses írta az eredetiben: "Egyetlen sikátorbejárat az egész üzlet"...szóval kicsike, na.

13

Balage, 2005. május 28. szombat, 11:38 (#)

Tegnap osztálytalálkozóm volt, és éjfél körül kerestünk egy helyet, ahol szabad téren le tud ülni 10-15 ember és beszélgetni tud (nem nagyon találtunk, ami elég rossz fényt vet Budapestre, de ez mos lényegtelen). Viszont mikor épp az Oktogonnál autóztunk el, elkezdtem mondani, hogy tudok egy jó fagyist, mire az autóból ketten is rávágták: "a Butterflyt?" :-P

Vagy ismerik, vagy olvasnak sesblogot.

14

ses, 2005. május 28. szombat, 11:57 (#)

Remélem, ott helyben intézkedtél, hogy az utóbbi legyen! :)

15

Cirio, 2005. május 30. hétfő, 08:20 (#)

tegnap arra jártunk és vasárnap, pláne gyereknap, pláne hőség ellenére zárva volt. bejárat felett egyébként lepke alakban fagylalt felirat van, nem túl dekoratív.

16

Ikeagirl, 2005. május 30. hétfő, 13:22 (#)

A Daubner valóban kitűnő, a tejszínes mandula üt, mint busz!
A Butterfly is régi kedvenc, itt a grillázst ajánlom, rengeteg kis grillázs-darabkával, de választhattok bármit, mert a gyümölcsösek is fincsik, de a vanília se gyenge! Ja és van rizsfagyi is!

17

Gr0, 2005. május 30. hétfő, 14:09 (#)

A túró/rizs két külön értelmezendő ízverzió, túró fagyi / rizs fagyi.

De én is mindig együtt kértem a kettőt, úgy is király :)

Gr0

18

Mazsi, 2005. május 31. kedd, 08:36 (#)

Én is így értelmeztem,csak a hely nevével vagyok gondban azóta is.
Már ha a Szeptemb egy fagyizó...azért köszi Gr0

19

dmiki, 2005. június 6. hétfő, 20:20 (#)

"budai Auguszt" - ez a Fény utcai, vagy pedig az, ami fent van a temetőnél?

20

cziczas, 2005. június 6. hétfő, 22:25 (#)

Bocs, de nagy haspók vagyok, már ami a jó fagyit illeti...
Az a Pillangó nevű oktogoni csoda igazi főzött fagyit csinál??:-OOO
Mert akkor lejárom a lábamat, hogy megtaláljam!:-)))

21

Gr0, 2005. június 6. hétfő, 23:18 (#)

dmiki,

a piacnál lévő. Iagzából nem is tudtam, hogy van másik. Az Astoriánál volt egy rövidi ideig, és úgy tudtam, hogy azelőtt nem volt másik. A tulaj lányával egy csoportban voltam az egyetemen, ő mondta anno, hogy végre lesz másik Auguszt is.

Gr0

22

Gr0, 2005. június 6. hétfő, 23:19 (#)

dmiki,

a piacnál lévő. Iagzából nem is tudtam, hogy van másik. Az Astoriánál volt egy rövidi ideig, és úgy tudtam, hogy azelőtt nem volt másik. A tulaj lányával egy csoportban voltam az egyetemen, ő mondta anno, hogy végre lesz másik Auguszt is.

Gr0

23

Gr0, 2005. június 6. hétfő, 23:20 (#)

Ifjak, csiszolni kéne a cenzoron. Először nem engedte benyomni a fenti beszólást, aztán másodszorra, minden változtatás nélkül elfogadta.

Gr0

24

eszpee, 2005. június 7. kedd, 08:00 (#)

Nekem úgy tűnik átment az elsőre is... :)

25

ses, 2005. június 7. kedd, 10:26 (#)

Gr0-t hagyd, ő passzióból szeret néha beégni a kommentgépünkkel :)

26

Gr0, 2005. június 7. kedd, 11:20 (#)

Akkor azért kéne csiszolni rajta, mert kiírja, hogy ejnye-bejnye egy olyan szövegre, amiben, ha megfeszülök, sem találok kimoderálnivalót. Ráadásul nem jelzi, hogy a hozászólás sikeres. Ezt lehet tréfával elütni (avagy, ses, stop knocking down my hobbies :))), de ettől még szar.

Gr0

27

dmiki, 2005. július 15. péntek, 22:11 (#)

Ma (néhány év után ismét) kipróbáltam a Butterflyt - nekem túl krémes. Ezzel szemben a szegedi Palánk fagyizó ízei (elsősorban a gyümölcsök) kifejezetten üdítők.

A soltvadkerti fagyizóról van valakinek naprakész infója? Már sok-sok éve nem voltam arra, de régen legenda volt.

28

Gr0, 2005. július 15. péntek, 23:35 (#)

Na, most már kezd izgatni: ez a Butterfly az a butterfly, amelyik az Oktogonnál pont a 4-6os megállójával szemben van, és egy baromira igénytelen, gagyi kinézetű, köbö 3 négyzetméteres "fagyizó", aminek a bejárata fölé az van kiírva, hogy Butterfly? Mert, ha igen, akkor az, aki szerint ott van a legfjobb fagyi a városban, sztem nem próbálkozott még más helyen. Az a fagyi sztem a legjobb harmincban nincs, pedig nem is vagyok nagy nyalgép, sztem a fagyizók köbö harmadát ismerem...

Gr0

29

BaBe, 2005. július 15. péntek, 23:53 (#)

Én nem ismerek más Butterfly-t...

30

ses, 2005. július 16. szombat, 00:11 (#)

Időnként be kell szólnom, nehogy a beszélgetés irreleváns területre tévedjen :) - a legjobb fagyizó a Jókai/Dessewffy sarkon van egy kicsivel beljebb. Mióta megismertem őket, a Butterfly egyre kevésbé izgat, pedig.

Igen, Gr0, az az.

31

BaBe, 2005. július 16. szombat, 00:24 (#)

ses, nem értem az előző hozzászólásodat... :(
:)

32

ses, 2005. július 16. szombat, 11:14 (#)

BaBe, ez csakis akkor lehetséges, ha még nem próbáltad a jókais fagyit :D

33

BaBe, 2005. július 16. szombat, 12:21 (#)

Ööö... valóban nem... de most 29 fok van, talán itt lenne az ideje. Az igazság viszont az, hogy köt egy nagyon régi ígéret a Butterfly-hoz, talán előbb mégis ott kéne fagyiznom :) Aztán jöhet a Jókai-féle is.

34

ses, 2005. július 16. szombat, 14:38 (#)

Ha muszáj mindkettőbe menned, akkor mindenképpen ez a helyes sorrend, mert fordítva a vége csalódás lenne :)

35

BaBe, vitéz szabóleány, 2005. július 16. szombat, 23:00 (#)

Muszáj-fagylalt? Olyan nincs :) Egyébként most hogy írod, nem is olyan rossz ötlet, előbb enni egy fagyit a fiatalemberrel a Butterfly-ban, aztán átsétálni a Jókaisba, és ott is kóstolgatni. Két fagyit ütni egy nyalásra! Ez igen!

36

BaBe, 2005. július 17. vasárnap, 23:30 (#)

Ma délután az Oktogon környékén jártam, de elbuktam... a Butterfly vasárnap nincs nyitva, a Jókai-Dessewffy saroknál lévő cukrászda (amennyiben a "Hambi" volt az) sajnos bezárt.
Maradt a Szamos Marcipán a Párizsi utcában, grillázs-erdeigyümölcs-csokoládé triót nyaltam, nekem finom volt.

37

eszpee, 2005. július 18. hétfő, 09:01 (#)

Nem Hambi hanem HamDi, és hétvégén ők is zárva vannak. Gyere vissza ma! :)

38

dmiki, 2005. július 18. hétfő, 16:35 (#)

Hogy felejthettem el eddig megemlíteni a (szerintem) egyik legjobb budai fagyizót?!? Csaba utca, Városmajor

39

BaBe, 2005. július 18. hétfő, 21:43 (#)

#37: eszpee, azt hiszem, ma mar nem fogok arramenni :))) (Bár a Butterfly előtt elvillamosoztam, de nem volt kanalam leszállni... :)
De ki fogjuk próbálni a _HamDi_-t, most már csak azért is!:)

40

ses, 2005. július 18. hétfő, 21:45 (#)

képzeljétek, a hamdiban eltűntek az eredeti retrotölcsérek! rémület. remélem, csak ideiglenesen.

41

BaBe, 2005. július 18. hétfő, 21:56 (#)

Űristen, ez mit jelent, azt, hogy a régi, hagyományos, ízesítetlenek? Tehát hogy csak _édestölcsér_ van? Akkor nem megyek oda. Punktum. Ggrrrrr...
(BaBe nem szereti. Most morcos. Mhmmmm.)

42

ses, 2005. július 18. hétfő, 22:00 (#)

Nemcsak édestölcsér, ej már. Ízesítetlen az, de jelenleg nem a régi, egyenszoci verzió, ami általában van náluk. Sok a duma, BaBe, menj kóstolni! :D

43

Gr0, 2005. július 18. hétfő, 23:20 (#)

eszpee,
a csaba utcai tényleg nem rossz (már, amennyiben arról van szó, amelyik a templomtól "idébb", a Moszkvás felé van icipicit, az utca túloldalán). Jó másfél évig volt alkalmam tesztelni, addig laktunk úgy 3 percre tőle :)

Gr0

44

dmiki, 2005. július 23. szombat, 12:41 (#)

Na, itt is van:
http://www.exit.hu/kajapia/kajapia_gyujto/kajapia_ajanlo/2436

45

ses, 2005. július 23. szombat, 16:12 (#)

Offtopic: az ajánló jól mutatja az EXIT magazin - szerintem tudatos és erősen szánalmas - kísérletét arra, hogy a "fiatalok nyelvén" megszólalva küzdje fel magát a Pesti Est versenytársává.

"Csülkösbableves-tesztet tolni" - mennyire gyalogos fogalmazás ez már. A nyomtatott verzióban is burjánzanak a hasonló "laza dumák", nálam többek között ezért lett elég rövid életű a magazin pályafutása.

46

jeges nyalat, 2008. május 4. vasárnap, 10:39 (#)

Fagyi imádók!
A BUDAPESTI csúcs a VÁRI CUKRÁSZDA XVI.ker a CSÖMÖRI út végén az OMV kúttal szemben.
Csak néhány különleges íz: CÉKLA,CSIPKERÓZSA,CHILIS CSOKI,TOKAJI ASZUS,BIRSKÖRTÉS,
Kihagyhatatlan!!!

47

Penálen, 2008. május 4. vasárnap, 13:02 (#)

Na, bloggazdik, erről döntsétek el, hogy önreklám, vagy csak egy elégedett vevő ajánlata... :)

Amúgy az aszus hány puttonyos? :)

48

Author Profile Page ervin, 2008. május 4. vasárnap, 13:50 (#)

Penálen, itt nem annyira érdekes, ez egy olyan cikk, ahol elférnek a különféle ajánlatok. Nekem egyébként eléggé reklámszagú, bár lehet, hogy csak jeges nyalat kiabáló stílusa nem tetszik.

49

drszaszpeter, 2009. május 2. szombat, 15:02 (#)

Az Auguszt cukrászda azért még mindig viszi! Ők még mindig ugyanazt a fagyit árulják mint régen, és ez esetben ez nálam jó pont. Nem kell a porfagyi, az adalék és műíz!
A farkasréti Auguszt cukrászdában amúgy új ízek is vannak, úgy mint: Kakkukkfű fagylalt, csilis túró, mentás eper! mInd mind isteni finom!

50

maria, 2010. április 13. kedd, 21:24 (#)

ettetek már ebből a "műanyag" jégkrém-drazséből? ice-go vagy mi volt nem nagy adag viszont legalább nem olcsó . a kiscsaj a marketing szöveget elmondta hozzá ezért vettünk csak , kár volt inkább ettem volna fagyit


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork