Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Lucas Evangéliuma

Bright cikke a Művház rovatból, 2005. május 20. péntek, 15:56 | 12 hozzászólás

George Lucas elmegy a jó francba. Olyan kényelmes és egyszerű lett volna egy vállvonással kiiktatni a komplett Episode I-III trilógiát a bennem élő Star Wars-univerzumból... Erre csinál egy élvezhető filmet.

Nem, korántsem tökéletes a mű. Az első háromnegyed óra kivágható töltelék, és ez a blokk asztmás robottal, szabályos Tarzan-üvöltést bemutató vukival és egyéb blődlikkel hozza az első és a második epizód színvonalát – talán nem én vagyok az egyetlen, aki az eredeti trilógia megcsúfolásaként élte meg ezt a két opuszt –, ráadásul a dialógusok is sírnivalóan bugyuták, s helyenként a venezuelai szappanoperák felé kacsintgatnak. („Anakin, a lelkembe tiporsz!”, illetve „Mondd, miért nem tudunk őszinték lenni egymáshoz? Utazzunk el valahova, csak mi ketten!”) Mégis, az utolsó másfél órában – nagyjából az „execute order sixty-six” elhangzása után – A Sith-ek bosszúja egészen filmszerűvé válik: olyan történések követik egymást, amelyek felidézik a régi Star Wars-kánont, Lucas nem rest megadni az ehhez dukáló párhuzamos cselekményszál-vezetést és vágásokat, ráadásul helyenként igen eltalált szimbólumokat dob be, zavarba ejtő könnyedséggel. (Fel is merül a kérdés, hogy vajh’ miért nem muzsikálhatott végig ilyen kottából az új filmtriász.)

Nem, korántsem volt tökéletes az eredeti trilógia sem. A Jedi visszatérben is borzadhattunk magát Johnny Weissmüllernek képzelő vukin, és bizony majdnem harminc évvel ezelőtt is döccentek a párbeszédek (ha nem is olyan mértékben mint az első három epizódban). De valamiért ütött, és ma is üt. Onnan tudom ezt, hogy a minap múltidéztem a régi Star Wars-filmekkel, amelyekben a Han Solóban testet öltő vagányság és az erős nőalak – Jabbát puszta kézzel megfojtó Leia – csak két olyan kellék, ami nagyon hiányzott az utólag hegesztett előzményekből.

Ahogy én látom, George Lucas producernek elsőrangú, rendezőnek tisztes, de önfejű iparos, forgatókönyvírónak pedig csapnivaló kókler. A gondom az, hogy Lucas, a rendező több ízben gátlástalanul lefeküdt Lucasnak, a producernek. Erre már A Jedi visszatérben is volt példa (noha akkor más ült a rendezői székben, de nyilvánvaló, hogy ki lehetett az igazi főnök) – igen, az ewokokra gondolok. Aztán minden messzi-messzi galaxisok szülőatyja az Episode I-II gyártásakor annyira el akarta kerülni a PG-13-as korhatár-kategóriát (amit egyébként A Sith-ek bosszúja most megkapott, teljes joggal), és annyira ki akarta szolgálni az új, tehát legfeljebb tinédzser Star Wars-nézőket – hiszen abban biztos lehetett, hogy a régi, időközben felnőtt rajongók akkor is megnéznék a filmet, ha kétórányi monoszkópot vetítene le nekik Episode I címén –, hogy a végeredmény olyan lett, amilyen; Jar-Jarostul, gumilabda-Yodástul, zöldellő réten andalgó (leendő) Darth Vaderestül. Éppen ezért egyszerre dicséretes és zavaró, hogy a harmadik rész második – nagyobbik – felére Lucas, a rendező magára talált. A Sith-ek bosszúja egy elfogadható előzmény, kérem szépen.

Csak helyet kell szorítanunk neki a bennünk élő Star Wars-univerzumban.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

Alfi, 2005. május 20. péntek, 16:19 (#)

Bright,egész jól Újságírsz!:-)))

2

dmiki, 2005. május 21. szombat, 07:24 (#)

Igen, nekem is ilyesmi érzésem volt - klassz cikk!

3

mzperx, 2005. május 21. szombat, 08:51 (#)

Sith happens

4

ses, 2005. május 21. szombat, 09:52 (#)

Megnéztem, de a döntésemet perszen nem akarom Brightra kenni :)

Ez egy gyenge film. Szerintem. Lehet, hogy jobb, mint az előző kettő, de azoknál mi nem jobb? Azon felül viszont semmi újat, izgalmasat, meghökkentőt nem hoz, amit ebben a műfajban azért illene.

Aztán sehol egy nyílt színi, napfényes megaütközet, amitől a klasszikus epizódok olyan epikusak tudtak lenni. Fájóan klausztrofób az egész, a jelenetek 96,3%-ról üvölt a blue box.

A párbeszédek harmatgyengék, de legalább erőltettek, és majdnem mindig úgy vannak betuszkolva két csihi-puhi közé, mint a használt ruhák egy sietősen pakolt hátizsákba.

A gépes harci jelenetek és sok kardozás is olyan kapkodóra vannak vágva, hogy csak videojátékhoz szokott galambszemmel lehet kivenni őket (jézusom, öregszem!).

A programozók előtt viszont le a kalappal: a látványelemek ülnek. De 2005-ben ez a mesefilm-kategóriára elég, a sci-fire nem.

Szó szerint végül is egyetértek vendégmunkásunkkal: elfogadható előzmény. De semmi több.

5

Alfi, 2005. május 21. szombat, 10:41 (#)

A 80-as éveben voltam tizenéves és akkor láttam a Star Wars-t,
lenyügözött.A Commodore64 is lenyügözött.A nagynénéném férje Libiában dolgozott és ő vett az ismretségi körömben előszőr videót,a harmadik másolású kazetták is lenyügöző történeteket hordoztak.
Summa summárum a kezdetek teljesen mások mint a végek.
Nekem a Hőskorszakban való részvétel nagy élmény volt.A rajongás megmaradt,csak már máshogyan és máshova osztom.:-)))

6

ikeagirl, 2005. május 21. szombat, 11:24 (#)

Először könyvben olvastam a Star Wars-t (voltam vagy 12...), persze egyből lázadó űrpilóta akartam lenni és a játszótéren mindig visszafoglaltuk a rakéta-mászókát a gonosz birodalmi erőktől...
Tán nem meglepő, de a filmet is imádtam - mármint az első hármat.
Kismilliószor láttam zsenge gyermekkoromban és később fenőttként is, és igen, tényleg bugyutábbnak tűnt akkor már, de valahogy szerethető maradt nekem és vén lóként is vártam a beígért folytatást.

Megnéztem az első epizódot, nem tetszett.
Megnéztem a másodikat is, hátha, de nem tetszett, sőt, rettenetes volt.
Most láttam a harmadikat is: ez CSAK egyszerűen rossz.
Valóban jobb, mint az első kettő, de ez se menti meg attól, hogy rossz.

Egy nagy mítosz véget ért, a számomra biztosan.
Kár érte...

7

Alfi, 2005. május 21. szombat, 11:32 (#)

Hát akkor, hagyd a fenébe az előzményt és azt szeresd ami tetszik benne.:-)))

8

ikeagirl, 2005. május 21. szombat, 11:46 (#)

Hát igen, mindig van választásom...
:)))

9

lipilee, 2005. május 23. hétfő, 10:05 (#)

szerintem szar a III.

10

mzperx, 2005. május 29. vasárnap, 09:22 (#)

Ez viszont nagyon király: http://www.lego.com/starwars/moviepop2005.aspx?movie=trailer1&size=QTlo

11

Obi-Wan, 2006. november 29. szerda, 14:57 (#)

Star Wars RAJONGÓ VAGYOK!!!
És sztem a SW összes része tökéletes.
George Lucast meg ne merje senki se gyalázni külön féle megjegyzéssel!!!

12

Obi-Wan, 2006. november 29. szerda, 14:59 (#)

Mellesleg a III. Rész az egyik legjobb.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork