Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


B13 - Bűnös negyed

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. június 21. kedd, 00:02 | 8 hozzászólás

B13 - filmLehet, hogy akkor járunk jól, ha lemondunk arról, hogy Luc Besson új filmjeit továbbra is a Nagykékség-Nikita-Leon szentháromsághoz hasonlítsuk, és ehelyett szépen tudomásul vesszük, hogy ilyen csoda csak egyszer háromszor történik. Mentsük, ami a mesterből menthető.

Teljesíthetetlen elvárásainkat feladva már nyugodt szívvel ülhetünk be a B13-ra, amely kellemes meglepetéssel szolgál. A cím ez esetben nem a mű kategóriájára utal, ami megannyi mostanában készült Besson-mozi esetében igaz lenne. Pörgős akciómoziban van részünk, amely egy fontos különbség híján akár remek grafikájú videojátéknak is elmehetne. Vannak mozgatható főhősök, rengeteg csihipuhi, elnagyolt széplány, látványosan kidekorált gonosztevők, időre teljesítendő küldetés.

Az a bizonyos egy, nem elhanyagolható különbség a francia lezserséggel előadott humor. Akik még emlékeznek a régi idők magyar filmimportjára, azok tudják, hogy a "francia humor" sokáig a táskacserélős idiotizmust jelentette, amelyet például Pierre Richard testesített meg. Itt egyáltalán nem erről van szó, a poénok erős elemei a filmnek.

Besson alighanem igyekezett a szerencsésebb kimenetelű akciófilmjeiből építkezni. Van itt harcművészet a Sárkány csókjából, nemzetiségi nagyarc a Taxiból (aki ezúttal íróként is közreműködött), kicentizett fegyverkoreográfia a Transporterből, no és rengeteg ugrándozás a kevéssé értékelhető Yamakasiból.

Történet pedig itt sincs, mint ahogy azokban sem volt. Csak apró poénok tömkelege. Ennek talán az lehet az oka, hogy a mester rendezőként már nem érdekelt az iparágban? Meglepő, de Besson ebben az évtizedben még nem rendezett filmet: írt és szervezkedett helyette, és a számokból úgy tűnik, hogy elsősorban a mennyiségre utazott. Ha pedig másokkal elvitetheti a balhét a legzsengébb forgatókönyveiért is, akkor minek küzdjön?

A B13-nál Besson szerencsére kialudta magát, vagy jó kedve volt. Randevúra is ajánljuk, gyorstesztünk szerint a lányoknak is tetszeni fog. A végére az istenkáromlás: én sokkal jobban szórakoztam rajta, mint a másnap látott Galaktikus Útikalauzon. Sokkal.

Ítélet: csak tessék, tessék, folyvást-folyvást.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (8)

1

Ali, 2005. június 21. kedd, 01:13 (#)

Az ötödik elem még azért befért volna a megemlíthetők közé...

Nem nagyon vagyok benne a témában, a Nikita is kimaradt a fent említettek közül, úgy általában nem jött be nekem az, amivel a francia filmipar támadni tudott, bár a Yamakasi és a Wasabi elkerülhetetlen volt. :)

2

Alfi, 2005. június 21. kedd, 09:05 (#)

Az amerikai filmdömpingnek az európai filmipar nem tud ellenállni,mondjuk nem is kell.:-)))
Marad a minőségi megoldás csúcsrendezőkkel,jó filmek felturbózva illetve finoman kidolgozva.
Tehát Luc Besson jöhet az összes filmjével.:-)))

3

BaBe, 2005. június 21. kedd, 10:02 (#)

ses! és Eric Serra a zeneszerző, ugye?... Mondd, hogy igen... :(

4

ses, 2005. június 21. kedd, 11:45 (#)

Ali, az Ötödik elemet szándékosan hagytam ki. Bár tetszett a film, szerintem az már egy napon sem említhető a bessoni gigant-trilógiával - klassz hollywodi akcióscifi, de már az új világ kezdete :)

Babe, nem tudom - viszont, ha európai zeneszerzőkre akarsz izgulni, akkor vesd bele magad Andrea Guerra munkásságába, aki Ferzan Özpetek utóbbi filmjeihez szerezte a zenét, és szvsz zseniális :)

5

BaBe, 2005. június 21. kedd, 14:48 (#)

Köszi ses, mar keresem is, Serrarol viszont nem mondok le - a film oldalat meg nem neztem meg, ott biztos kiderul. Eddig Besson mindig Serraval dolgozott (a Az otodik elemben is), az Atlantisz komoly kedvencem. :)

6

tmnk, 2005. június 21. kedd, 20:24 (#)

+ szvsz a Metro és az egyik (első?) korai, apokalipszisközeli helyzet utáni nihilben játszódó filmje is ott volt, aminek most sajnos nem jut eszembe a címe.
zeneszerző ügyben: engem a (t.k.) Julio Medem és Pedro Almadovar filmjeihez (is) komponáló Alberto Iglesias művei szoktak ledózerolni - tökéletesen aláfesti a megható jeleneteket.

7

kereszt, 2005. június 22. szerda, 10:03 (#)

tmnk
igen! élethalálharc magyarul, első filmje, huszonvalahány évesen rendezte. legjobb.

8

ses, 2005. június 22. szerda, 13:49 (#)

a "legjobb" minősítéssel vitatkoznék, ha lehetne ízlésről vitatkozni. szerintem az még kissé szemcsés. de megengedem, jean reno már abban is jó. :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork