Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


NE ESS PÁNIKBA!

Myreille cikke a Művház rovatból, 2005. június 16. csütörtök, 11:22 | 17 hozzászólás

Kicsit több mint két éve olvastam először Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvét. Megvan az a „rossz” tulajdonságom, hogy fontos könyveket nem csak olvasni, hanem birtokolni is akarom. Rendszeresen járom az antikváriumokat – iszonyatos pénzeket költök könyvekre, és előbb veszek könyvet, mint ruhát - és nagyon boldog voltam, amikor megtaláltam ezt a könyvet a KOZMOSZ FANTASZTIKUS KÖNYVEK kiadásában. (Olyan mókás, hogy a fantasztikus nem csak műfaj, hanem jelző is.) Ezek után kíváncsi kétkedéssel vártam a könyvből készült filmet.

Embereknek, filmeknek, könyveknek megadom a lehetőséget - bármilyen prekoncepcióval is rendelkezem -, hogy bizonyítsanak. Nem gondolom, hogy egy könyv után csak rossz lehet a film, hiszen Maugham Színház című könyve ugyanolyan jó műfajában, mint a belőle készült Csodálatos Júlia. Viszont elképzelni nem tudtam, hogyan lehet filmre vinni Douglas Adams zseniális mondatait és szófordulatait. Félelmem igaznak bizonyult. Sehogyan. Talán, ha nem szeretném annyira a könyvet, akkor a filmet tudnám szeretni. Talán, ha nem ismerném a könyvet, akkor a filmet nem csak halvány lenyomatának érezném. Fordot és Marvint egészen másnak képzeltem a betűk alapján és a vásznon végig idegenek maradtak. Szerencsére nagyon sok poént átmentettek a filmbe is, így élvezhető, de inkább olvasd, mint nézd.

Én, ha idén nyáron nevetésről van szó, akkor a Madagaszkárra esküszöm.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (17)

1

ses, 2005. június 16. csütörtök, 13:49 (#)

A trailert idétlennek tartottam, de most te sem csináltál több kedvet hozzá :)

Különben DA írásai közül a non-fiction kategória talán még jobb, mint a szépirodalom. Szerintem.

2

till, 2005. június 16. csütörtök, 14:26 (#)

Én személy szerint a Madagaszkártól is többet vártam. Lehet, hogy sokat rontott a színvonalon a magyar szinkron, mindenesetre én azt sem javaslom.

3

Alfi, 2005. június 16. csütörtök, 14:30 (#)

Kb.480db sci-fit olvastam beleértve a
kitűnően megszerkesztett GALAKTIKA
magazint.Van mit olvasni.:-)))
Tetszik a téma.:-)))

4

Gr0, 2005. június 16. csütörtök, 19:14 (#)

Az a baj, hogy én Clarke-n nevelkedtem, már, ami a sci-fit illeti. Sajnos utána már nem sok szerző köti le az embert, már, ami a sci-fit illeti. Tudom, hogy Douglas Adamst nem annak kéne tekinteni, de akkor minek? Ha a humorát kéne értékelni, akkor Woody Allenhez kéne hasonlítani, és akkor is ő maradna alul :)))

Nekem kicsit unalmas volt a könyv, így a közepe felé egyszerűen kikopott a kezemből, emléxem, végre megtaláltam egy könyvet, amit már régóta kerestem, és inkább azt kezdtem el olvasni. Egyszerűen nem éreztem rá arra, amire valószínűleg sok más ember igen, mert nem élveztem a könyv olvasását.
A filmet valszín megnézem azért :)

Gr0

5

Baggio, 2005. június 16. csütörtök, 23:18 (#)

Kung Fu Hustle, ha nevetes kell. Azert a GUS-t is megtekintem, aztan egyszer el is olvasom talan...

6

Balage, 2005. június 17. péntek, 00:21 (#)

Furcsa egy film. Kicsit Monthy Pythonos az egész. Se eleje, se vége, és közben sem történik semmi említést érdemlő. Helyenként jókat röhögtünk a gageken. Aztán felálltunk és hazamentünk mosolyogva és fejcsóválva.

7

geri, 2005. június 17. péntek, 22:58 (#)

A Galaxis Útikalauzt - mármint a könyvet - lehetetlen megfilmesíteni, mert Adams oldalanként lő egy olyan körmondatot, ami önmagában megtöltene egy filmet...

Jelen adaptációt viszont el kellett fogadnom egész jónak, főleg, hogy kanonizált: Adams írta a forgatókönyvet, és a regény elsőbbsége sem áll, mert először a rádiójáték létezett.

Sajnos ahhoz, hogy befogadható hosszúságú film legyen belőle, ki kellett csontozni a sztorit, és ráhúzni a szokásos kergetőzős-szerelmes dramaturgiai vázra.

Ténlyeg a Monty Python-alkotásokat idézi, meg nagyon angol. Nem tudom eldönteni, hogy ez előny-e, avagy hátrány. Mindenesetre mulatságos.

Nektek feltűnt már, hogy az Útikalauz majdnem pont olyan, mint a Wikipedia?

8

Mortigen, 2005. június 18. szombat, 13:59 (#)

A Solarisról mint könyvről mi a véleményetek. Szeritem nem lenne rossz csak marha sok benne a "földrajzi" leírás(10-20 oldalak fejezetenként) ami marha unalmassá tesz az egészet. Oly annyira, hogy inkább átlapozom azokat a részeket, pedig nem szokásom. De amúgy nagyon tetszik.
Állítólag a film gyatra lett, már az új verzió George Cloone-val, viszont a régi 60-as évekbeli élethűen vissza adja a könyvet.

9

GeeDawg, 2005. június 19. vasárnap, 13:20 (#)

Ki kell álljak a film mellett, miután tegnap éjszak megnéztem!

Ad1. Mint ahogy Geri írja, a H2G2-nek nincs 1 db változata, hanem legalább 4-5, a filmet megelőzően.
Ad2. Douglas Adams egy szemét cambridge okostojás, aki a regényében jól bemutat a filozófusoknak, fizikusoknak, meg úgy általában a társadalmi szabályoknak. Ezért olyan jó.
Ad3. Douglas kívülről néha részt vett a Monty Python, belülről a Dr. Who szerkesztésébe, az angol 60-as évekbeli abszurd színház csúnya kigúnyolásában.
Konklúzió: Thehát, ha még mindig azt gondolod, hogy a H2G2 lightos, poénos kis könyv, ami ráadásul sci-fi, akkor már a film is segít kirázni ebből a hülyeségből. És, ha nagyon akarod, odaadom a rádiójátékot.
Utóhang: Ugye emlékszünk a petúniára? Na ugye!

10

geri, 2005. június 19. vasárnap, 17:39 (#)

A petúnia és a cet nagyon ott volt...

Volt ebben a movieban még pár ügyes filmes megoldás. Pl. az átkötés a Föld felrobbantása után, az Útikalauz megjelenítése, a bolygógyár - bár az inkább a látvány miatt-, és nekem az Arany Szív is bejött, ennyire eredeti (hülye) formájú űrhajót még nem láttam.

Zaphodot nagyon nem így képzeltem el, de a róla szóló híradórészleteken is megfetrengtem.

11

ses, 2005. június 20. hétfő, 10:03 (#)

Alighanem sok paradicsomot indítok útnak magam felé, de az őszinteségből nem engedünk: engem nem varázsolt el.

Helyenként tréfás, de sokszor kicsit egyszerű. Nem tudtam értékelni ezt a gyerekjáték-robotos-űrhajós vicceskedést, meg az 50-es évek sci-fi paródiája jellegű díszleteket sem.

Egynek elmegy, de annak hosszú. Nem sci-fi, talán valami vígjátékféle. Sebaj, megvolt.

12

wice, 2005. június 20. hétfő, 15:13 (#)

ez egy amolyan "egesz jo" film volt, 7/10 monnyuk, lenyegeben vegig vicces, es nagyon helyes, h nem probaltak egy az egyben atvenni a konyv tartalmat. a latvany tokeletesen el lett talalva, persze en se ilyennek kepzeltem marvint, de tetszett, ahogy megcsinaltak.

problemak: a regenyben nagyon vicces mondatok itt nem mindig utnek, foleg idozitesi problemak miatt, helyenkent mar-mar bosszantoan kaotikus jelenetek (foleg az arany sziven, amikor zaphod orjong ossze-vissza, itt jobban kezben kellett volna tartani a dolgokat), + az ujonnan belerakott szerelmi szal, bar - eloiteleteim ellenere - igeretesen indult, a vegen atcsapott nyalba, sajnos.

ezekert levontam 3 pontot, de amugy jol szorakoztam, lehet, h megegyszer megnezem, foleg a vogonok miatt, akik egyszeruen tokeletesek. adjunk halat (kosz) az egnek, h babokat hasznaltak hozzajuk, nem cgi-t.

13

wice, 2005. június 20. hétfő, 15:15 (#)

btw, aki szerint woody allen humora jobb, mint douglas adamse, az... ehh, hagyjuk, olvasgass csak clarke-ot. mar ami a sci-fit illeti.

14

Bright, 2005. június 20. hétfő, 16:36 (#)

"aki szerint woody allen humora jobb, mint douglas adamse, az..."

...az más ízlésű mint te. Ugye, ez a mondat vége?

15

wice, 2005. június 20. hétfő, 18:11 (#)

ez is egy ertelmezes.

16

ses, 2005. június 20. hétfő, 19:31 (#)

a szépprózát meg filmeket illetően én speciel sokkal jobban szeretem woody allen humorát, publicisztika kategóriában viszont ő nem is indul. hja, mind mások vagyunk.

17

support, 2005. július 29. péntek, 11:49 (#)

A Galaxis utikalauz stopposoknak Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban kiadott kötete csak a "trilógia" (ami 5 -mások szerint 6- részből áll) első része. A film természetesen nem csak az első részből készült. Szerintem roppant jó filmre sikeredett. Douglas Adams utánozhatatlan.
Clarke nagyon jó sci-fi-ket írt, bár egy idő után meglehetősen egyformának tűnnek a történetek. Nem kellene leragadni nála. Ajánlom még Ray Bradbury-t (Marsbéli krónikák alapmű véleményem szerint), vagy Asimovot... Kezdetnek...
Tiszteletem


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork