Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Sic transit

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. július 4. hétfő, 21:46 | 28 hozzászólás

Alkotmány mozi

Alighanem a mai volt az Alkotmány mozi utolsó naplementéje.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (28)

1

Gr0, 2005. július 4. hétfő, 21:59 (#)

Bssza, szted ah holnap kimegyek Újpestre, még lekaphatom? Gyűjtöm a barakk emlékeit a mai városképben, kár lenne erről lemaradni :(((

Gr0

2

ses, 2005. július 4. hétfő, 22:09 (#)

hát, (kora) reggel még bizonyára, nem tíz perc lesz a művelet. meg lehet, hogy van neki még egy kis ideje, de nem esküdnék meg rá.

szegény. :( a világunk egy darabja is vele megy.

3

avenger, 2005. július 5. kedd, 00:47 (#)

en itt lattam a Birodalom visszavag es Az elveszett frigylada c. eposzokat. :/... ahogy angelday mondana: a kibaszott vilag...

4

r.a, 2005. július 5. kedd, 02:24 (#)

"Hová lettek gyerekkorunk régi jó mozijai"-ügyben ellenvéleményt nyilvánítanék. Ezekben a "régi jó mozikban" láttuk persze az első Bud Spencer-filmet meg minden, ugyanakkor lássuk be, nem véletlen, hogy év(tized)ek óta nem járunk beléjük. Kényelmetlenek, büdösek, nem jók a látási viszonyok, gyakran vannak idegesítő technikai malőrök, és még csúnyák is. Ha műemléki értékük van, akkor őrizzék meg, mint műemléket, de hát a legtöbb régi mozi a szocreál "közösségi" épületek rosszabbik fajtájához tartozik. Egyszerűen azért szűnnek meg, mert a kutya sem járt már beléjük; éspedig azért nem, mert itt Budapesten eléggé el vagyunk kényeztetve mozifronton: az egyik fajta közönséget tök jól kielégítik a plázák, a másik fajtát (amibe én is tartozom), az Artmozi-hálózat.
Az ilyen "ó jaj, már megint megszűnt egy régi mozi" típusú nosztalgiázások mögött gyakran az van, hogy "bár minden olyan volna, mint gyerekkoromban, kivéve persze azt, hogy legyen minden olyan kényelmes meg modern meg stb., mint ahogy mostanában hozzászoktam." De a "felnőttséghez" hozzátartozik, hogy elfogadjuk, hogy e kettő nem megy egyszerre.
Egyébként az a régimozi vs. csúnyarosszmultiplexek ügy hasonlít a sarki fűszeres vs. gonosz bevásárlóközpontok vitához, amiről itt olvasható egy jó kis cikk (közgazdaságtani szempontból, de érthető): http://www.ingyenebed.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=100

5

cziczas, 2005. július 5. kedd, 07:38 (#)

én is jobban szerettem a régi, jó, büdös, " Kisbolhás"-nak becézett mozit, mint a mostani plázást:-(((((((
pattogatott kukorica, légkondi, coca és óriási ricsaj a jelenlegi, szinte rosszul vagyok, mire a film végére érek...
illenek hozzá az amerikai filmek:-(

6

Balage, 2005. július 5. kedd, 10:44 (#)

Sem a Bartók, sem a Május 1 nem volt sem kényelmetlen, sem büdös, emlékeim szerint. Jó, malőrök voltak, de ez hozzátartozott az élményhez. Mindkettőhöz meghatározó gyerekkori élmények fűznek. :-(

7

mr m, 2005. július 5. kedd, 10:53 (#)

na tessék, pont az ilyenek miatt nem halad előre a világ.
ami 30 éves kor után ártatlan nosztalgiának vagy régi emlékek féltésének tűnik, az később átcsap begyöpösödött konzervatív nézetekbe...

8

BaBe, 2005. július 5. kedd, 10:56 (#)

Öööö... biztosan népszerűtlen lesz, amit írok, de én szerettem a régi mozikat is, és az újakat is majdnem... :) A régi mozikra szerintem nemcsak az volt a jellemző, hogy fapados és kisbolhás. Nyugodtan idézzük magunk elé a nagyobb mozik vetítőtermeit is. Nekem rögtön itt volt a Kőbánya mozi, ahová a teljes általános iskolám befért, úgy 5-600 fő. Itt tartottuk ugyanis a minden évben kétszer, háromszor elkövetkező "ünnepi" vetítéseket. Ha jól emlékszem, november 1-jén, március 15-én és április 4-én (Apám szülinapja, érthető:) jártunk ilyenkor "kollektíven" moziba, piros és kék nyakkendőben, amit persze a vetítés alatt már mindenki fejpántnak meg csuklópántnak használt. Sok jó filmet itt láttam először, családilag valószínűleg nem néztük volna meg ezeket: az "A vörös grófnő" és a "Herkulesfürdői emlék" ugrik be így kapásból. Mindkét filmet nagyon szerettem. Persze ilyenkor még nagyobb volt a ricsaj, mint akkoriban általában, hiszen háromszékenként tuti renitensek ültek, de még így is élvezet volt ezeket a filmeket nézni. Arról nem beszélve, hogy ha mozi volt, akkor elmaradt az ünnepi rizsa, amit ezennel "tömegszerencseként" értékelek.

Más nagy mozik is voltak, pl. a Szikra a Nyugati mellett, ami most Metró, ha jól emlékszem. Amikor ez nyílt, Mama, aki a kettesmetróért is rajongott, azonnal elvitt filmet nézni, hogy megnézzük az új és nagyon modern mozit. :) A filmre már nem emlékszem, csak arra, hogy micsoda áhítat volt, mert valamilyen újfajta (akkor) hangrendszere volt - talán Dolby? Ez nem maradt meg. Azt hiszem, ott láttam az "Egy szoknya - egy nadrág"-ot Latabárral és Mamával... :)

Volt még az a mozi a körúton, aminek nem ugrik be a neve – nem sokkal a Szikra előtt, egy szálloda belső udvaráról nyílt, és nyitható volt a teteje. Tudom, erről már biztos sokaknak beugrik a neve, segítsetek. No, hát a felújítás után oda is a technikai csoda miatt vitt el először a Mama, azután meg csak simán a filmek miatt... Csizmás Kandúr a világ körül, megvan? ")

A Kőbánya Moziról a családi élmények ugranak még be, a közös családi albumot kell ilyenkor kinyitnom a fejemben. Rengeteg Bud Spencer - Terrence Hill filmet láttunk itt, és baromi jó volt a hatalmas vetítővásznon látni. Először is egy olyan világot láttam, amit nem ismertem, másodszor pedig olyan méretben, ami miatt azonnal a retinámra égette magát a film hosszú időre, azokból a képkockákból még most is tudok magam elé idézni. Pedig ezek ugye nem filmtörténeti csodák. :) Az ilyen családi mozizások értékét nem kis mértékben növelte a már akkor is marha drága "Marcipán burgonya", amit minden egyes alkalommal megkaptam, már kérni sem kellett, az ősök tudták, mit választanék. (Most láttam itt a közértben hasonló kiszerelésben, 450.- feletti áron, kb. 5 dkg.)

A Kőbánya Mozit sok év enyészet után megvásárolta a Magyar ATV, és úgy tűnik - már amennyi az állványzat alól látszik - hogy színvonalasan újítják fel az épületet. Az biztos, hogy jobban örültem volna, ha újra mozi, de úgy látszik az 1200 forintos jegyárak nem kedveznek a kőbányai lakosoknak (sem).

Kispesten volt a Kossuth mozi (itt most megint töprengek a néven), amit nemrég zártak be. Igazán sajnálom, mert még egy-két éve is voltak 300 forintos vetítéseik, ami igazán jó ár. Az biztos, hogy ahhoz, hogy valaki életben tartson egy kis mozit, családbarát, vagy inkább nézőbarát áron, szép kis tőkére lenne szüksége.

A Bárka mögött is volt régebben egy mozi, ott láttam életem első és egyben utolsó japán gimiscsajsziba-szerelmes-a-motoroslánybanda-főnökcsajszija-aki-leszbi-és-erőszakkal-smárol témájú filmjét, hát nem kívánom senkinek. A mai napig nem értjük, hogyan ülhettünk be rá, hacsak azért nem, mert az volt a film címe alatt, hogy „japán akciófilm”… :)

Az új mozikkal nem feltétlenül az a bajom, hogy van pattogatott kukorica és tripla árú kóla (mi becsempésszük a saját üdítőnket:). Néha zavar, ahogyan mások csócsálják a kukit, gyakrabban zavar a saját hangom illetve vihogásom... :) Mindennél zavaróbb azonban, hogy a harmadával telt nézőtér dacára dupla hangerőt kapunk. Én értem, hogy a dolbiszörrand az fasza, na de könyörgöm, nem minden terem ugyanakkora... Volt olyan vetítés, aminek a végére egészen konkrétan _fájt_ a fülem. Na ez baromság a javából. Az is sokat ront, hogy egy-egy spec. effekt után egyszerűen bedugul az ember füle, és utána a sima párbeszédnél úgy kell fülelnie, mint a nyolcvankét éves Mariska néninek.

A Corvint pl. kifejezetten szeretem, mert a film kezdetéig van egy csomó látni-enni-venni-olvasni-nézni való. Ott van a presszó jobboldalt lenn, aztán a könyvárus, van bizsus is (az én spec. örömömre:), és van Odeon-téka, amit tökre szeretek, bár a Hollán Ernő utcai a kedvenc.

És ha már Hollán Ernő utcai, akkor ott az Odeon Lloyd, "őt" is azért szeretem, mert többfunkciós. Nem plazamozi, há'stennek, hanem régi-új (alkalmam volt a felújítás alatt látni), és ez szerencsésen érződik is rajta. Jó a kis kávézója, és a tékát itt is imádom. Nem sokkal a mozi mellett van egy speckó kis könyvesbolt, ahol a filmvilág és a konyhaművészet furcsa elegyedésének lehetünk tanúi, ötletes, nívós, és jogos párosítás. (Itt sem elhanyagolható a gyomor, a túloldalon van a Vanilin cukrászda, nem szabad kihagyni!)

Szóval ha mozi, legyen az régi vagy új, mindenképp használni kell. És ha lebontják, akkor pedig megörökíteni. Mint teszi ezt ses, és remélem még sokan mások. Nem hinném, hogy a régi mozik siratásával bárki is a régi időket sírná vissza, max. a régi jegyárakat, és egy kicsit több európai filmet...

9

ses, 2005. július 5. kedd, 11:47 (#)

mr m (7), szia - húzz bele, ez elég erőtlen, tőled markánsabbat szoktunk meg.

10

Balage, 2005. július 5. kedd, 12:16 (#)

Ó, megfeledkeztem az Olimpiáról, Kelenföld legrulezebb ex-mozijáról! Az első sorból teljesen nézhető volt a film, rengeteget jártunk oda az öcsémmel! Mi minden láttam ott, például a Csillagok Háborújának, eredeti két részes (félidőben szünet) vetítését.

Nem értem, hogy az hogy zárhatott be, pedig, ha jól emlékszem, még a Duna Plaza előtt megtörtént. A kelenföldiek nem jártak moziba?

A plázamozi volna a haladás? LOL!

11

Gr0, 2005. július 5. kedd, 13:18 (#)

mr m.,

a "mindent fikázok, ami elém kerül" életfelfogásnál már százszor inkább a konzervativizmus.
Köszöntem.

Gr0

12

kereszt, 2005. július 5. kedd, 13:34 (#)

itt írnak az alkotmány moziról http://www.ujpest.hu/ujsag/2005_6.pdf - 9. oldal,
itt a helyére épülő házról http://www.ujpest.hu/ujsag/2005_7.pdf ,
+ egy régi és egy tegnapi kép a moziról:
http://kereszt.hajdok.hu/?image=crw_1532
http://kereszt.hajdok.hu/?image=crw_4226

13

Gr0, 2005. július 5. kedd, 13:41 (#)

BaBe,

"Volt még az a mozi a körúton, aminek nem ugrik be a neve – nem sokkal a Szikra előtt, egy szálloda belső udvaráról nyílt, és nyitható volt a teteje."

Amennyiben az nem a szikra volt (a ami Nyugatinál volt), hanem a bástya (ma Erste Bank, a New York palotával szemben), akkor az említett mozi nagy valószínűséggel a Vörös Csillag (egykor Apolló) lehetett. a leírás stimmt. Hatalmas mozi volt, az én fejemben mindig külön dimenzió, amihez tán csak a Corvin, majd az "ultramodern" Kossuth érhetett fel :)))

Amúgy én emléxem, gyerekkoromban volt ún. mozitérképünk, ami ilyen kis füzetke volt a Bp-i mozik listája, mindegyikhez külön kis térkép,m megközelíthetőségek, telefonszámok, komolyan monodm, szolgáltatás volt, na :))) És nem kicsit volt vastag, ha nem volt 40 mozi a városban, egy se...

Gr0

14

stephen fry, 2005. július 5. kedd, 15:42 (#)

Itt a a valasz: A belso udvarrol nyilo mozi 100% a Voros Csillag volt, mara elnyelte az egyebkent gyonyoruen felujitott Royal Szallo. Ott volt mellesleg az "Izek Utcaja" nevu gasztronom fantasztikum. Itt lattam tobbek kozt a Dzsungel Konyvet, a Macskfogot, meg az Akli Miklost (Hirtling Istvan foszerepleseben!?!).

Egyebkent annyukam meselte, hogy a hatvanas evekben a Szikranak is eltolhato teteje volt. Kepzeljetek milyen lenne forro nyari esten szabad eg alatt nezni a filmet. Nem igaz, hogy ne tolongananak. Sot, mellekesen a Peterffy utcai korhaznak is ugy terveztek a tetejet. Miert nem becsuljuk meg Budapest csodalatos epiteszet??

Visszaterve a mozira, valaki felvetette a Barka mogotti hajdani mozit, Alfanak hivtak. Bruce Lee filmek ugranak onnan be. A Corvinrol meg annyit, hogy ott egy futballpalya meretu kepernyon megnezni a Jedi Visszatert kilenc evesen nagyjabol orgazmikus elvezet volt.

Nemcsak nosztalgia, a regi mozik a kozosseg reszei voltak. Belesimultak meg az utcakepbe is (ki ismeri pl a volt Ugocsa mozit a XII-kerben) Tudom, hogy a multiplexek meg a bevasarlokozpontok kellenek meg a fejlodest jelentik, de azert ne hagyjuk pusztulni a koztereket es becsuljuk meg a szepet. Ugyhogy hajra Corvin, Kossuth
(a Nyugati mellett) meg Odeon Lloyd (nekem mar csak Duna marad).

15

cziczas, 2005. július 5. kedd, 15:53 (#)

GrO: nálunk is volt vagy 4 a szabadtériről nem is beszélve:-(((.ma meg 1 plázás+1 nagyteremből kialakított.hol van már a filmmúzeum, ami klubszerűen működött...:-(((..
.néha olyan jó lenne nosztalgiázni!

16

ses, 2005. július 6. szerda, 01:21 (#)

Gr0 (13), én emlékezni vélek egy olyan állapotra, amikor Budapesten több mint 70 mozi volt - mintha egyszer megszámoltam volna a gimiben.

17

Gr0, 2005. július 6. szerda, 01:59 (#)

hát, a 70 több, mint 40, úgyhogy lehet mindkettőnknek igazunk :)))

UI: Jó izgalmas óráid lehettek a gimiben :)

Gr0

18

sbodi, 2005. július 6. szerda, 08:34 (#)

Pedig már mióta csak állt ott. Utoljára talán akkor voltam ott moziban, amikor még a kabátot a fenekem alá kellett hajtogatni, hogy elég magas legyek és lássak...

19

Balage, 2005. július 6. szerda, 11:54 (#)

A Dzsungel Könyvével rendkívül érdekesen jártam: valahányszor megnéztem moziban, mindig beteg lettem utána. Szeretném továbbá kiemelni, hogy a tegnap esti És megint dühbe jövünket szintén az Olimpiában láttam először (persze elolvastam előtte a Fazekas Attila rajzolta képregényt talán a Füles évkönyvben?! :-P)

20

napos2600, 2005. július 6. szerda, 21:05 (#)

a duna mozinak is elhúzható teteje volt, délutáni előadásnál - míg el nem kezdődött a filmvetítés -, a reklámok alatt nyitva hagyták. persze itt asszem nekem is kellett valami a seggem alá, mert a csúnya magas bácsitól nem láttam:)

mellesleg le a székrugdosó, viselkedni képtelen emberekkel:)

21

Deansdale, 2005. július 7. csütörtök, 13:40 (#)

A régi mozikban sok volt a malőr?!?!
Nemrég valami nagyobb multiplexben premierközel dobtam ki több mint egy ezrest (talán a Constantine-ra), azért, hogy a film felső egyötöde ne látszódjon... A legutóbbi Arthur király filmben meg egy függőleges zöld vonal mászkált, ez a miskolci HMPLX-ben volt talán. És hadd ne soroljam...

Régebben ha voltak is technikai problémák, azé' a kezelőszemélyzet talán lelkiismeretesebb volt.

22

Zuzu, 2005. augusztus 15. hétfő, 13:25 (#)

Rákospalotai, újpesti lokálpatrióták! Hiányolom a felsorolásból szüleink és részben az én fiatalságom két fapados moziját a Béke mozit (remélem nem keverem az Árpád útival) amely a 12-es villamos végállomása környékén volt fellelhető, aztán a Csokonai mozit amely az Eötvös és Szerencs utca sarkán. Ezekhez képest a Alkotmány mozi egy mozipalota volt. Aztán szintén az Árpád úton volt egy még fapadosabb mozi, most nem jut eszembe a neve, ahol valami sivatagos - állatos filmet néztünk meg és szégyelltem, hogy bőgtem a végén, mert 5 arc borult rám, hogy Te sírsz????? Egyébként megőrülök azokért a mozikért ahol a kijárat rögtön az utcára nyílik. Ma talán az Örökmozgó, meg a Vörösmarty bár az utóbbiban már évek óta nem voltam, és azóta fel is újították. Amit jól tesznek, mert az utóbbi időben a Művészben, Toldiban meg lehet fulladni és büdös is van. Tisztára mint a színházak.

Egyébként nem sorolom magam snobish művészmozisnak, igenis vannak olyan filmek amiket meg lehet nézni multiplexben is, főleg ha az ember valami nyári limonádéra vágyik, de azért egy két helyen becsempésznek jó filmeket is, ráadásul egy forró kánikulai napon még jobb is mint egy levegőtlen helységben szenvedni. Aztán pedig vannak kedvenc multiplexeim, ilyen az Új Udvar. Haláli mozi, alig vannak, hogy miből élnek meg, ki tudja..., aztán a Duna Plaza termeinek első öt sora (utálom ha mellettem ülnek), a MOM Park kora délután, Isteni :) Szerintem az sem igaz, hogy állandóan zaj van egy multiplexben, maximum a kukoricás zebe-zaba. A Galaxis utikalauzon például olyan csönd volt, hogy rémesen hangzott nevetésem :)

Mozik amiket leginkább kényelmi szempontból kifejezetten nem szeretek: Puskin (mintha egy kakasülőn ülnék, írtó zavaró), Corvin (mint egy ömlesztett charterjárat), Westend (itt a tahók miatt)... a teljesség igénye nélkül...

23

BaBe, 2005. augusztus 15. hétfő, 14:34 (#)

Zuzu, próbáld ki az Európát, utcára nyílik az ajtaja, gyakran van 400.- illetve 300 forintos jegyár. Tiszta, pici, mégis levegős. Szó szerint, mert vendég sincs sok, a lábad nyugodtan nyugtathatod az előtted lévő soron :)

24

Zuzu, 2005. augusztus 15. hétfő, 15:40 (#)

BaBe, a Rákóczi úton? Még sosem mertem oda betenni a lábam... Kösz a tippet :) És melyik az ami a körúton van közel a Blahához és olyan a WC-je mint egy indiai utca?

25

Kenny, 2005. augusztus 15. hétfő, 18:09 (#)

Zuzu, a Blahához közeli körúti sztem a Hunnia. Legalábbis volt ott régen egy ilyen nevű mozi egy nagyon jó kis kávézóval fölül, de már régen nem jártam arra.
A körútról eszembe jutott, hogy több budapestitől is hallottam már azt a táj jellegű változatot hogy kőrút. Hallotta más is ezt?

26

stsmork, 2005. augusztus 15. hétfő, 18:25 (#)

A körút szó hoszú ő-vel ejtése elterjedt pesti szokás, mint ahogyan a postát is szokták hosszú ó-val ejteni, sőt írni is. ("Sétáltam a kőőőrúton és bementem a póóóstára...")

27

Zuzu, 2005. augusztus 15. hétfő, 23:37 (#)

Igen! Pontosan a Hunnia! Köszönöm!

28

ses, 2005. augusztus 16. kedd, 10:08 (#)

stsmork, ennyiből is látszik, hogy nem vagy teljesen pesti :) a hosszú ő-s körút nem annyira szokás: ha fülelsz, gyakrabb a rövid ö. ráadásul aki hosszú ő-vel mondja, az meg inkább lerövidíti az u-t: "kőrut", a két hosszú magánhangzó ezek szerint sok egy szóban, ha meg lehet úszni nélküle.

a posta meg országszerte tud pósta lenni - talán Borsod kivételével? :)


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork