Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Da download deal?

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. augusztus 23. kedd, 00:29 | 5 hozzászólás

Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen: a havi broadband-alapdíjban benne foglaltatik a korlátlan zeneletöltés és cserélgetés lehetősége - és persze nem úgy, ahogy ma is, hanem legálisan. A PlayLouder MSP és a Sony-BMG megoldása akár előremutató is lehet, de azért felteszünk egy-két kérdést.

1. Mi lesz a használt formátum? A nyilatkozat kreatívan fogalmaz: "PLMSP also ensures that all of the music it has licensed is always available in high quality encoded formats". Ez eddig lehet sima mp3, de valami rettenet saját kiterjesztés is, ami nyilván nem mindegy.

2. Mennyi zene lesz fent? A teljes SONY-katalógus? Egyelőre csak neveket sorolnak, ami nem erre utal. Viszont 150 lemezből egy idő után unalmas dolog korlátlanul töltögetni. Ugyanakkor más kiadók is ott figyelnek, pl. a Ninja Tune, ami nem rossz, nem rossz.

3. Pontosan mit jelent a korlátlanság? "PLMSP's unique position as the world's only licensed music ISP allows it to control the flow of music files over its network ensuring that all file-sharing traffic stays within its 'walled-garden'." Na, ez ijesztően hangzik, mindenféle formátummegkötések, DRM-gúzsbakötés és egyebek sejlenek fel a háttérben. Meg nem is értem pontosan: ha adott a zenei anyag, és csak ezt lehet cserélgetni, akkor kit érdekel az egymástól töltögetés, amkor a központi szerverről úgyis minden leszedhető? Ez a legkétesélyesebb pontja a dolognak, de az idő majd megmutatja, mire gondoltak a szervezők.

Ám addig is, drága technoguru és egyéb olvasóink, bátran nyilatkozzatok oda, hogy jó dolog-e ez nekünk, még ha csak a falon túlról, a magyar ADSL-ünk végéről nézegethetjük is a fejleményeket?

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

Kelt, 2005. augusztus 23. kedd, 01:23 (#)

A faq szerint a playlouderMSP-nek a playlouder.com meglevő zeneboltja fogja biztosítani a zenéket. Ez a bolt viszont mp3-makat (192-320 kbit/s vbr) árul, amibe a legjobb tudomásom szerint nem lehet drm-et plántálni. Ha ez tényleg így van, akkor a net előfizetéssel megvásárolt zene elhozta az új kánaánt, és ez a módszer a következő nagy ugrás a melegvizes zuhany feltalálása óta.
Annyira szép, hogy az már gyanús, tehát valahol tévednem kell. :)

2

tekatana, 2005. augusztus 23. kedd, 08:23 (#)

hatarozottan izgalmasnak igerkezik. mondjuk mintha a registeren mar beharangoztak volna ezt korabban. sok kerdest vet fel, viszont cory posztjabol kicsit tobbet meg lehet tudni: http://www.boingboing.net/2005/08/22/customers_of_new_uk_.html
szamomra o hiteles forrasnak szamit. 3-azt irja nem lesz drm, hanem egy progival fogjak "kovetni" a zenek mozgasat es ez alapjan pengetnek a kiadoknak. 2-varhatoan tobb uj kiado csatlakozik (gondolom ha beindul, rohamosan no a valasztek) 1- barmilyen formatum megengedett lesz :).
es ha azt vesszuk, hogy ezt mind tulajdonkeppen egy broadband szolgaltatas kereteben kapja az elofizeto, akkor igazan fair dealnek tunik.

3

tekatana, 2005. augusztus 23. kedd, 08:40 (#)

engem azert tobbek kozott az a kerdes izgat, hogy a fentieket alapul veve, hogy a fenebe tudjak egy szoftverrel azonositani/szurni, hogy pl. melyik zene sony-bmg, melyik nem.

4

Boca, 2005. augusztus 23. kedd, 09:21 (#)

Kar, mert a bevezeto alapjan egybol arra gondoltam, hogy ha ennel az ISPnel fizetek elo, akkor nem basztathatnak a zenei kiadok filecserebere miatt.
De igy ez csak egy sima osszecsomagolas, szelessav+zeneletoltes cellux-szal atkotve.

5

bede, 2005. augusztus 23. kedd, 10:54 (#)

A Playlouderben en bizom alapveteon. Nem csak a Sony van benne a dealben jelenleg, hanem egy csomo fuggetenlen kiado is.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork