Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53955 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Rómáról, ínyenceknek

stsmork cikke a Művház rovatból, 2005. augusztus 22. hétfő, 22:28 | 10 hozzászólás

Ahogy most visszaemlékszem középiskolás történelemóráinkra, a Római Birodalom története csak egy villanás volt. Jóformán még ki sem tört a pun háború, a következő hétre már cakk-pakk össze is omlott az egész birodalom, mi pedig folytattuk az osztálytársadalmakban feszülő antagonisztikus ellentétek tanulmányozását. (Ahol, mint tudjuk, éleződik a tőke-munka ellentét...)

Így most, felnőtt fejjel vagyok kénytelen behozni a klasszikus műveltség terén mutatkozó lemaradásomat, s eközben bukkantam rá három, témába vágó gyöngyszemre.

Az első a The Roman Record című fiktív bulvárlap, amely a brit tabloid újságok stílusában tárgyalja a Római Birodalom történetét. Poénos szalagcímek vannak benne, de ezeket igazán csak akkor lehet érteni, ha az olvasó ismeri a bulvárlapok fogalmazási stílusát és hozzá nagy vonalakban Róma történetét is. (Nekem a címlapon olvasható apróhirdetés a kedvencem: "Chariot insurance - best rates ever")

Sokkal komolyabb olvasmány a Rubicon: The Triumph and Tragedy of the Roman Republic, ezt a narrative history kategóriába sorolta valamelyik kritikusa, szerintem leginkább is krimi, méghozzá olyan, aminek előre tudjuk a végét, mégis izgalommal olvassuk végig. Vajon mitől van ez? A szerző annyira tisztán, egyszerűen és világosan fogalmaz, hogy a könyv elolvasása után még vagy két hétig emlékeztem a történet főbb szereplőire – ki, mikor, kivel, hányszor és ki ellen szövetkezett –; pedig eléggé szövevényes a történet.

A harmadik könyv (A római konyha) igazi ínyencség: történelemkönyvbe oltott szakácskönyv, antropológiai lexikonnal keresztezett napló, olasz nyelvkönyv és római útikalauz egyben, amely nem csak nyomtatásban, de a Magyar Elektronikus Könyvtár jóvoltából online is olvasható. Őszintén irigyelem Lénárd Sándort, nem csak azért mert nyilván többször is végigette a könyv összes receptjét, vagy mert lefordította latinra a Micimackót, hanem mert szeretnék feleannyi dologhoz legalább fele olyan jól érteni, mint ő.

Mellesleg, a könyvet németül írta (gondolom épp ez esett neki kézre), így csak fordításban olvashatjuk. Ezt egyébként egész addig nem lehet észrevenni, amíg a fordító lábjegyzetben be nem szól valamit; például udvariasan kijavítja a szerző valamilyen apró tévedését. Látni kell, hogy nem akármilyen szerzővel van dolgunk, ha téved is, fordító legyen a talpán aki észreveszi. A Pasta és Lencse (csicseriborsó - bab) receptnél a könyv ezt írja:

Köztudomású, hogy a hüvelyeseket célszerű már a felhasználásuk előtti estén beáztatni. A csicseriborsóval Rómában megcselekszi ezt a pizzicagnolo, vagyis csemegekereskedő (aki persze egyetlen olasz szótárban sem lelhető meg a fenti néven).

Alatta lábjegyzetben: "A szerző nem tudhatta: Herczeg Gyula Olasz-Magyar-szótárában szerepel a szó." Az ilyen fordítói megjegyzéseknél szoktam én előrelapozni a könyben és megnézni, hogy ki ilyen aprólékos? Ilyenkor általában Tandori Dezső neve áll a belső oldalon; és most is: Hungarian translation (c) Tandori Dezső and Tandori Ágnes, 1986 (Róla egyébként Combfixszel már értekeztünk egy korábbi post beleszólásai közt.)

Befejezésül itt most a töltött paradicsom leírása következne, de így, hogy a könyv megvan a hálózaton, lusta leszek és inkább belinkelem. Persze elsőre nem úgy sikerült, ahogyan azt elképzeltem, a rizs ugyanis nem puhult meg teljesen (ilyen esetekben azzal szoktam vígasztalni a családaomat, hogy "erősíti a rágóizmokat"), de második alkalommal résen voltam és előfőzött rizst használtam, úgy teljesen korrekt lett.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (10)

1

eszpee, 2005. augusztus 23. kedd, 08:38 (#)

Lénárd Sándortól ha jól emlékszem a Völgy a Világ Végén-t is élvezettel olvastam anno.

2

BaBe, 2005. augusztus 23. kedd, 09:28 (#)

Nekem most Steven Saylor a kedvencem ebben a témában, nem véletlenül. Úgy írja meg a könyveit, hogy egyvégtében vagyok kénytelen elolvasni. A dög. :)))

Magyar kiadó: http://www.agavekonyvek.hu/konyveink.html
A szerző oldala: http://www.stevensaylor.com/
Letölthető 1-2. fejezetek: http://www.agavekonyvek.hu/downloads.html

3

baksapista, 2005. augusztus 23. kedd, 09:36 (#)

A legnagyobb élményem ebben a témában:
Robert Graves: ÉN, CLAUDIUS és CLAUDIUS, AZ ISTEN. Mindenkinek ajánlom ...

4

ses, 2005. augusztus 23. kedd, 09:40 (#)

Ha könyvajánló, legyen könyvajánló. Lion Feuchtwanger: A zsidó háború vagy ugyanő: A hamis Néró. Nagy, hosszú könyvek, amelyek külön világot teremtenek, a hátukra vesznek benne, és csak lebegsz, mint egy matracon a tó vizén, csak sose érjen véget :)

5

BaBe, 2005. augusztus 23. kedd, 10:03 (#)

#3-4: igen, igen, igen, igen.
És tényleg az lenne a jó, ha sosem érnének véget. :(

6

wice, 2005. augusztus 23. kedd, 10:59 (#)

BaBe: keblemre! Steven Saylor az isten. V Gordianus az isten, es Steven Saylor az o profetaja. Ilyesmi.

7

BaBe, 2005. augusztus 23. kedd, 11:28 (#)

Drága wicém, nem ez az egyetlen közös pont az életünkben, ha még emléxel Bender figurájára, bár ugye ő egészen más kategória :)
Nálam a zisten még mindig Dave Gahan (bocs:), de az tény, hogy ennek a Saylorgyereknek valami isteni sugallata lehet folyamatosan. Az agavésoknak is, már ha a mammon az ő istenük, hogy nem átallanak teljes fejezeteket közzé tenni, mert tudják, hogy ha egyszer rákattansz - és rákattansz, ez biztos - akkor meg is veszed a könyvet... :
(És tovább is ajánlod.)

8

Anibell, 2005. augusztus 23. kedd, 13:21 (#)

a libris link sztem nem jó, talán ez:
http://www.libri.hu/cgi-bin/libri/htmlos.cgi/06257.5.253049792027900706?

amúgy az alexandra online ( http://www.alexandra.hu )általában és ez esteben is kicsit olcsóbb (nem 5, hanem 15% kedvezményt adnak)

9

stsmork, 2005. augusztus 23. kedd, 13:34 (#)

Anibell, kicseréltem a Libris linket Alexandrásra, kösz hogy szóltál!

10

Zuzu, 2005. augusztus 23. kedd, 14:52 (#)

Ha net akkor a legolcsóbb a Bookline, www.bookline.hu. Budapestre ingyen kiszállítással, vidékre is csak 399.- Ft.
http://www.bookline.hu/control/donewsearch2


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork