Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53914 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Island - A sziget

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. szeptember 3. szombat, 13:33 | 47 hozzászólás

A szigetBevallott sci-fi junkie lévén remek időzítésűnek gondoltam ezt a most behozott filmet, hiszen talán a Riddick 2 óta nem volt értékelhető alkotás ebben a kategóriában. (Ha kifelejtettem valamit, javítsatok ki, de a Csillagok vagy a Világok háborúját nehogy beírjátok!) Ígéretes szereplők, jó alaptörténet, sokat sejtető bukás az amerikai mozikban - ebből nagy baj nem lehet. Gyerünk!

A film élvezetének elengedhetetlen feltétele a megfelelő felkészülés. Kitartóan ismételgessétek magatokban: "Ez csak egy akciófilm, ez csak egy akciófilm. Nem várunk tőle semmi mást. Michael Bay rendezte, aki mindig mindent és mindenkit felrobbant. Mi is a látványra utazunk."

Ha szorgos mantrázás után ültök be a moziba, nem fogtok csalódni. Tényleg minden felrobban, a jó győz, a gonosz veszít, a férfiak szeme sármosan csillog, Scarlett Johanssonról pedig még a Cinematrix kritikusa is észreveszi, hogy nő. Ez utóbbit onnan tudom, hogy a filmet bemutató elemzésében az említett kritikus a következőket találta írni:

Scarlett Johanssonon most először látszik hogy nő, most viszont nagyon.

Nos, ez az állítás személyes szinten akár igaz is lehet - feltéve, ha valaki ebben a filmben látja őt először, mint ahogy ez a moziban mellettem ülő testvéremmel is megtörtént. Igaz, ő nem is írt kritikát egy portálra. A szerzőnek viszont legalább a Lost in translation című, a sesblog értő elemzése révén itthon is híressé vált alkotást a figyelmébe ajánlom: egyrészt, mert remek film, másrészt pedig rögtön a legelején kiderül belőle, hogy nincs igaza. De az ínyencek talán vissza tudnak emlékezni a Girl with a pearl earring című Vermeer-történetre is; tenyerestalpas parasztlány ritkán gerjeszt ilyen férfiérzelmeket.

Scarlett Johansson

Scarlett Johansson korábbi filmjeiben, amikor "még nem látszott, hogy nő"

A sziget valószínűleg egy csúcsot is megdönt a mozizás történetében, jelesül a teljességgel lehetetlen helyzetekben való életben maradás kategóriájában. Ahonnan a két főhős leesik, amennyi golyó nem találja el őket, amilyen üvegfalakon áttörnek puszta testtel, azt még egy Michael Bay sem gondolhatja komolyan.

A pozitív vonások között említsük meg Steve Buscemit, aki mellékszerepében ugyanazt játssza, mint a legtöbb filmjében, és megint jól. A negatív vonások között pedig szólnunk kell a szégyentelen szponzornyalintásokról, amelyekből szerintem sokkal több van az ilyenkor megengedettnél. Olyan olcsó módon villantják a szemünkbe a történetbe beilleszteni se nagyon próbált reklámokat, hogy az már ciki. Nekem Benny Hill emlékezetes "Cheapo Films" paródiája jutott eszembe, a testvéremnek pedig Andorai Péter örökbecsű termékelhelyező mondata a Szerelmes szívek című, színes magyar zenés filmből:

A közönség annyira érzékeny, mint ez a Fuji-film!

Ezek mellett nekünk fel sem tűnt az, amit a BBSpot észrevett - állítólag a film folyamán Ewan McGregor homlokán oldalt vált a pattanás:

Ewan McGregor

Figyelem: spoiler ebben a bekezdésben! Mondjuk el még, hogy ez a film sem talál ki meggyőző elméleti megoldást arra az alapproblémára, amely6be minden klónos témájú alkotás beleszalad: hogy tudniillik a klónokat hirtelen kell megnöveszteni felnőttnek, nem pedig természetes úton hagyni megnőni őket 20-30 év alatt. Ezúttal is kilóg a lóláb, bár az igaz, hogy nagyon látványosan vezetik elő a dolgot.

Ítélet: most, hogy már minden lényegeset tudtok a filmről, kezetekben a döntés. Szerintem megér egy késő nyári estét, pláne ebben a scifi-ínséges időszakban.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (47)

1

ststofi, 2005. szeptember 3. szombat, 14:27 (#)

Egyetértek veled, valóban van benne egy-két hihetetlen merlinis trükk de így itthon megnézve a lopakodó c. film után nagyon ütős volt nekem. :)
Egyébként tudományosfantasztikus vonalon azért volt egy-két klassz süti mostanában is (alone in the dark például de gondolom azt is diszkriminálod;)

2

Shift, 2005. szeptember 3. szombat, 18:20 (#)

A műfajból utoljára talán a Solaris (2002?) tetszett, mégha alaposan meg is nyirbálták a történetet.
Erről hallottatok valamit?:
http://us.imdb.com/title/tt0408060/

3

ses, 2005. szeptember 3. szombat, 21:12 (#)

ststofi, az alone in the darkról nem is hallottam, ezért megnéztem az imdb-n, és szerintem életemben nem láttam ennyire lepontozott filmet: 2,2! ez persze nem érv semmi mellett, de érdekesség. :)

4

ses, 2005. szeptember 3. szombat, 21:14 (#)

... ezzel az erdménnyel 45. helyezett a Bottom 100 listán: http://www.imdb.com/chart/bottom

5

Kenny, 2005. szeptember 3. szombat, 21:42 (#)

Az Alone in the dark a Rotten Tomatoeson 1%-ot kapott, ez alapján a valaha készült egyik legrosszabb filmnek kell lennie.

6

Gr0, 2005. szeptember 3. szombat, 23:31 (#)

Nos, aki nejm akar spoilereket olvasni, az ugorja át
ezt a kommentet.

Szal... Azért az a film nem volt semmi... Nagyrészt azokat a dolgokat tudnám mondani, amiket ses, csak kicsit hangsúlyosabban. A flim minden bizonnyal easy dobogós a célt tévesztő golyó/fő kategóriában, menekülő párunkra csak kicsivel lőnek ki kevesebb töltényt, amint ahányat a második vilgáháborúban összesen, ezekből nulla talál. Az a laza köbö-százméteresnek tűnő esés egy R betű társaságában sztem paródia akart lenni, mert más magyarázatot nem találok rá - hogy a szerző ezt komolyan gondolta, azzal úgy vagyok, mint paraszt bácsi a Mátrixról kijövet: "Ezt azért már mégsem hiszem!"

Sajna több olyan baki is van a filmben - pedig én ritkán találom meg a hibák nagy részét első látásra -, amit nem írhatunk a kidolgozás slendriánságának számlájára, ahol egyértelműen hülyén gondolták el a történetet. Pölö, hogy hogyan kerülnek a civil Ewan MegGrega gondolatai, emlékei klón-bratyójának fejébe, ezt azért sztem illett volna megmagyarázni. Szintén további részletezést igényelt volna az az ötlet, hogy mi a rákért száguld tovább egy kocsi egy oylan tréler mögött, amiről vonatkerekek pattognak le elé az útra. OK, meg voltak fizetve, de mekkora az a pénz, amiért az ember belemegy a biztos halálba??? De legalább megtudhattuk, hogy a trélereken az ilyen, extraveszélyes, és legurulásesélyes rakományt egyetlen hevederpárral rögzítik csupán. A "valódi" McGregának is eszébe juthatott volna, hogyan bizonyítsa be a - számára - végső jelentben, hogy ő a muster: egyszerűen fel kellett volna hívnia a figyelmet a "thermal implant"-ra, ami neki nem lehetett, a klónnak viszont volt. Pölö. És még volt ilyen dolog jópár.

A reklámok... A mintegy harmadik percben elővillanó párszáz Puma-cipő sztem tökéletesen felkészítette az embert arra a reklámáradatra, amit aztán meg is kapott. Az Aquafina ásványvíz környezetbe simulása max a National Trasure-ben bemutatott vasszer-rekláméhoz hasonlítható, de sztem megállapodhatunk abban, hogy az MSN Search reklám mindent ütött ebben a filmben.

Pozitívum is volt, persze, egy nekem nagyon tetsző megoldás, a főnök írósztalán virtuálisan átpenderített virtuális félfamentes A4-es, két aranyköpés Istenről, illetve a nem létező télapóról, illetve nekem Sean Bean jött be leginkább az alakítások közül.

A filmet azonban egyérteműen megérte megnézni. Az ok a női hölgy. Tegnapig biztos voltam benne, hogy Kristiana Loken lesz a feleségem (amit ez itt: http://href.hu/x/ig7 sztem tökéletesen megmagyaráz). Most ez a hitem kicsit megingott (amit ez itt: http://href.hu/x/ig9 tökéletesen megmagyaráz). Sztem ezt az asszony is meg fogja érteni...

Gr0

7

Gr0, 2005. szeptember 3. szombat, 23:37 (#)

Kristina....

A feleségem lesz, oszt még a nevét se tudom... Királyul indul ez a kapcsolat :)

Gr0

8

Kenny, 2005. szeptember 3. szombat, 23:51 (#)

Gr0, rohadtul nem tudod a nevét, Kristanna-nak hívják. Szóval ne csodálkozz, ha nemet mond. :)

9

BaBe, 2005. szeptember 3. szombat, 23:55 (#)

Khm. Khm. Khm. Izé.
KRIST_A_NA.
Nem röhögök. Komolyan nem. De tényleg.
:)))

10

Gr0, 2005. szeptember 4. vasárnap, 17:01 (#)

Kenny,
nem igazán a nevére koncentráltam :)))

Gr0

11

xyz, 2005. szeptember 4. vasárnap, 17:41 (#)

Kenny: Nem is véletlenül tartják Uwe Boll-t napjaink Ed Woodjának... :-)

12

Kenny, 2005. szeptember 4. vasárnap, 17:51 (#)

Gr0, megértem, a nevén kívül sokkal érdekesebb dolgok is vannak a csajon. :D

13

Kenny, 2005. szeptember 4. vasárnap, 18:14 (#)

xyz, mint látom, ő rendezte a House of the Deadet is, ami 6%-ot kapott. Mivel azt a filmet láttam, el sem tudom képzelni milyen lehet az 1%, de most már tényleg meg fogom nézni az Alone in the Darkot, mert a maga nemében egyedülálló film lehet. :)))

14

Gr0, 2005. szeptember 4. vasárnap, 23:36 (#)

Hopp, még szó sem esett egy újabb erős pontjáról a filmnek: a magyar feliratozás. Alapvetően nem követtem, de azért nem egy feliratot elolvastam, hát, nem semmi. Az index adekvát topikjában is megírtam: sokszor egyszerűen nem azt írták, amit valóban mondtak. Érteniük kellett a szöveget a fordítóknak, mert nem hülyeségeket írtak, csak nem azt. De voltak szép lejterjakabok is. a topikban is említett két kedvencem (nem szó szerinti idézetek az angol sorok, de a lényeg átjön):

"They, like, own you."
"Ők azok, akik olyanok, mint te."

"i think of taking a boat down south... but after... i think of all the people who will die"
"Azt tervezem, hogy elhajózom délre... De csak azután... azokra gondolok, akik meg fognak halni..."

Gr0

15

ststofi, 2005. szeptember 5. hétfő, 02:14 (#)

a főszereplőkről elfelejtettétek, hogy ők hősök, akik golyóállóak. ;)
a james bond filmekben is szinte sérthetetlenek a jók!
ses: az alone in the dark nekem bejött, de a megjegyzem, hogy tetszett a resident evil is, úgyhogy óvatosan! :)

16

BaBe, 2005. szeptember 5. hétfő, 05:03 (#)

/jaj, végre valaki, akinek bejött a resident evil, már azt hittem egyedül vagyok a világon :) éljenek a zombiebácsik!/
//a slipknot pedig nem kicsit tesz rá a hangulatra//

17

Kenny, 2005. szeptember 5. hétfő, 08:16 (#)

A Resident evilben kétségtelenül van egy nagyon jó dolog. Milla Jovovich. :)))

18

blumi, 2005. szeptember 6. kedd, 01:39 (#)

Ok, most jovok a mozibol, szoval szerintem a Sziget egy nagy fos, gugye, sablonos es merhetetlenul unalmas film, egyetlen jo pont benne Steve Buscemi. Az pedig, hogy hogyan birt a Lost in translationban meg gyonyoru Scarlett Johansson mostanra ilyen kielt, kozonseges, ordas ribancca valni (arcberendezesileg ertem foleg, felfujt ajkak, jezusom), szoval azt nem ertem. De broaf.

19

Gr0, 2005. szeptember 6. kedd, 10:16 (#)

blumi,
azért elképzelem, amint Scarlett Johansson rádhajol, te meg undorodva félresöpröd...

Gr0

20

Gr0, 2005. szeptember 6. kedd, 10:17 (#)

BaBe,

egyet mondj meg nekem... hogy tud valaki a DM-től a Slipknotig eljutni??? Ekkora hanyatlás magától nem következik be, ennek valami oka kell, hogy legyen...
Már, persze, ha akarsz beszélni róla )

Gr0

21

blumi, 2005. szeptember 6. kedd, 11:30 (#)

Gr0, komolyan mondom, hogy a Sziget - SJ valtozasan keresztul - utolag kepes volt alaasni feltetel nelkuli rajongasomat a Lost in translationnal szemben. Egyebkent valoszinuleg az van, hogy ott egy no fenykepezte, finoman, itt pedig egy barbar allat (annak ellenere, h f550 maranelloja van :-), nezd meg pl. a pearl harbour noalakjait, hat azok is milyenek).

22

Gr0, 2005. szeptember 6. kedd, 12:19 (#)

blumi,
ha neked egy ordas ribanc úgy néz ki, mint ez a nő ebben a filmben, akkor valami nagyon elit környéken lakhatsz...

Gr0

23

ses, 2005. szeptember 6. kedd, 12:23 (#)

blumi (18), "felfújt ajkak" - vess egy pillantást a cikkhez mellékelt képre, amelynek jobb oldalán a kis johansson éppen holland parasztlányt játszik - a felfújt ajkak ott voltak már akkor is, meg a translationben is. gyárilag ilyen a lány (vagy műtőileg), csak neked most tűnt fel. michael bay minősítésébe viszont nem tudok belekötni. :)

24

blumi, 2005. szeptember 6. kedd, 13:10 (#)

ses, ezert irtam, h vsz az sokat szamit, h ki akarjak-e emelni ezt, eltulozni, vagy visszafogni, tehat h a rendezo mit akar. Itt egyertelmuen valami mangaisztikus heroin volt a cel.

25

Gr0, 2005. szeptember 6. kedd, 14:06 (#)

blumi,
heroine, de egyetértek :)))

Gr0

26

BaBe, 2005. szeptember 6. kedd, 15:50 (#)

Gr0, hát nyilván elmebajos vagyok, aki már alig 14 évesen rá van csattanva az Art of Noise-ra, az nyilván hibbant, '88 óta járkálok alkalomszerűen Makám koncertekre /mostanság már Tin Tin-re/, Annie Lennox hangjától bezsongok... most mit mondjak, nem vagyok én pszichoterapeuta, hogy magamat elemezgessem... :)

Van elég kedvencem, ilyen is, olyan is, nem tudhatom, hogy kinek mi szalonképes, mi nem az. De ettől még szeretem - a Slipknotot pl. nem maradéktalanul. Bár nem is azt írtam, hogy rajongó vagyok, hanem hogy sokat tett a zenéjük a film hangulatáért... "-P

Moziban is meglehetősen nagyot merítek kedvencekből, de az biztos, hogy egy csaj miatt nem fogok moziba menni, a Sziget témája pedig meglehetősen örökzöld, tehát majd csak sok más kihagyott film bepótlása után fog nálam következni.

Ajánljatok valami jó pasis filmet, hátha arra rácsattanok. :)))

27

BaBe - alkalmi konosz, 2005. szeptember 6. kedd, 16:06 (#)

Ja, eszembe jutott egy jelenet, ami igazán jól ellensúlyozza a fenti nyálfolyatást, illetve hozzáad: emlékeztek arra a jelenetre, amikor Will Smith ébred a film elején az I, Robot-ban? Na, az ott tökéletes. Már a teste. Az ott úgy van rendben, ahogyan kell - biztos vagyok benne, hogy nem egy nőnek jutottak eszébe akkor olyan gondolatok, mint nekem. Ráadásul megvan itthon. Mindjárt be is teszem.
:)))
Na, csávókáim, most beértelek benneteket. :)))

28

placid, 2005. szeptember 6. kedd, 18:46 (#)

jeah BaBe!
David Duchovny pornófilmes meztelenkedéseit SEMMI nem képes ellensúlyozni!

és hát ugye ott van még Christian Bale is az amerikai psycho-ban. a szoláriumos jelenetre gondolok. : )

29

Gr0, 2005. szeptember 7. szerda, 12:08 (#)

És Woody Allen abban a teniszes jelenetben?

Gr0

30

BaBe, 2005. szeptember 7. szerda, 14:45 (#)

Gr0, nem figyelsz, fiam, szigorúan _jó_ pasikról van szó, ülj le, a következő órára pedig készülj, vagy baj lesz.
:)))

31

Gr0, 2005. szeptember 8. csütörtök, 00:44 (#)

BaBe,
kész, feladom. Te egyszerűen valami utánozhatatlanul nagy formátumban veszed a poénokat.

Gr0

32

Gr0, 2005. szeptember 8. csütörtök, 00:45 (#)

És csak azt ne, lécci, hogy most megmagyarázod, léccilécci :)

Gr0

33

Ikeagirl, 2005. szeptember 8. csütörtök, 14:23 (#)

BaBe, hát jöttem ide üstöllést felmentő seregként, már tűrtem a pólóujjat felfelé veszett osztásra készülve, erre tessék, Gr0 kapitulál! Áááá, nincs igazság! :))))))))))

Egyébként meg bizti én is lesüllyedt vagyok, mert a Skinny Puppy-t is legalább annyira szeretem, mint a DM-et vagy mondjuk Wagner-t, vagy a Peter Gabriel-t, biztos azért, mert több irányú az ízlésem világa...

blumi, a film szerintem is egészen penetránsan pocsék, Scarlett nekem a Girl With Pearl Earring-ben tetszett, a többiben pedig már nem annyira.

34

Zuzu, 2005. szeptember 8. csütörtök, 14:37 (#)

Egy régebbi fantasztikus film adott ötletet olyan diagnosztikai módszer kidolgozásához, amely segítséget nyújthat belső szerveink betegségeinek gyógyításához. A "lenyelhető" videokamera nagy felbontású képeket ad, s az emésztőrendszer természetes működését használja ki az előrehaladáshoz. A kapszula-endoszkóp arra is képes, hogy a képeket rögzítse, sőt a megfelelő pontokon gyógyszert is adagoljon.

35

Bloodopal, 2005. szeptember 8. csütörtök, 15:50 (#)

Zuzu, az tényleg tök jó film volt (már ha az volt az első), a címére nem emléxem (öregasszony-vénasszony), többször okozott kellemes izgalmat... Valaki emléxik a címére? Ahogyan ott lavíroztak az ellenséges fehérvérsejtek közt... tök muris :)

36

BaBe, 2005. szeptember 8. csütörtök, 15:51 (#)

Húbocsánat, az előbb én voltam, mellényomtam a gyerek nickjét... :)

37

BaBe, 2005. szeptember 8. csütörtök, 15:53 (#)

Gr0, lehet, hogy utánozhatatlanul nagy formátumban, de drága, neked az a bajod, hogy Chesire Cat mosolyát folyton elfelejted a fejemre képzelni - pedig az ott bizony állandó. No csoki. :)))
(Három mosolynál többet már én is soknak tartok, ha ennyi jelzés nem elég... :)

38

Ikeagirl, 2005. szeptember 8. csütörtök, 17:03 (#)

Tényleg! Meg amikor bemennek az agyba!
De nekem is csak ennyi maradt meg...

39

blumi, 2005. szeptember 8. csütörtök, 17:32 (#)

Fantasztikus utazas a cime az elso ilyen filmnek, azt meg a Filmmuzeumban lattam anno, 66-os. Persze egy csomo hasonlo van azota, par hete ment valamelyik kereskedelmin egy ujabb.

40

Gr0, 2005. szeptember 8. csütörtök, 23:37 (#)

BaBe,
tudtam, hogy megmagyarázod... :P

A fantasztikus utazás aranyos mese volt, ha az ember figyelmen kívül hagyja a biológiát és a fizikát :)

Gr0

41

BaBe, 2005. szeptember 9. péntek, 07:01 (#)

Gr0, csakis úgy, hogyan is másképp? Bár amikor az ember még gyerekként nézi, akkor az egész olyan istenien "tudományos-fantasztikusnak" tűnik... Nagy élmény volt, az biztos.

Lehet, hogy az ilyen gyermekkori zsenge benyomások határozzák meg, hogy mit szeret az ember, én pl. a Jurassic Park-sorozatot is élvezettel bírom nézni, pedig... :) Na jó, nem alázom magam tovább, úgyis majd jól megmondod a magadét nekem :)))

42

blumi, 2005. szeptember 9. péntek, 07:40 (#)

Gr0, meg jo, hogy nem fizikaikonyvvel a kezemben szoktam filmet nezni. Mondj mar egyebkent egy filmet, ami nem hagy figyelmen kivul egy tudomanyt se.

43

Gr0, 2005. szeptember 9. péntek, 11:42 (#)

Nyilván nem emrnék ilyen filmre tippelni, mivel egyetlen tudományban sem vagyok annyira otthon, de A. C. Clarke műveibe azért kevesebbet lehet belekötni... Vannak olyan SF-szerzők, akik meg tudják úgy írni a műveket, hogy nincsenek benne alapvető fizikai/biológiai képtelenségek. Persze, egy regény/film még lehet nagyszerű attól, hogy képtelenségen alapul (a láthatatlan ember, aki nem is láthatna, hiszen szemény akadálytalanul halad át a fény, szupertörpék, akiknek a normál fül számára hallhatatlanul magas hangjuk kéne, hogy legyen, hisz ultrarövid a hangszáluk, óriások, akiket nem bírna el csontvázuk, stb...), de én többre bescülöm az olyanokat, amik nem :) Sztem a Fantasztikus utazás-féle filmeket nem is igazából tudományos-fantasztikus, csak simán fantasztikus filmeknek kéne hívni, és kész :)))

Ettől, mondom, még persze lehenek jó filmek! Lásd Szuperzsaru :)))))

Gr0

(PS: BaBe, a Szuperzsarut poénnak írtam!)

44

blumi, 2005. szeptember 9. péntek, 12:29 (#)

Fene tudja, en szorakozni jarok moziba :-)

45

BaBe - IQ 70, 2005. szeptember 9. péntek, 12:45 (#)

Gr0, "-P

46

Gr0, 2005. szeptember 9. péntek, 15:28 (#)

blumi,

Perverz :))))

Gr0

47

blumi, 2005. szeptember 9. péntek, 15:37 (#)

Gr0,
egyebkent egy hires szerzo mar pubikalt errol regebben a sesblogon:
http://sesblog.hu/archives/individual/012395-20041220.html


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork