Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


A föld titkos története

stsmork cikke a Művház rovatból, 2005. október 8. szombat, 22:47 | 12 hozzászólás

Lehet-e unalmas témáról érdekes könyvet írni? Mindenesetre a feladat fordítottja sokaknak sikerült már. Richard Fortey a nem kifejezetten izgalmasnak számító geológia tudományáról igyekszik érdekesen írni, lássuk milyen sikerrel.

Ügyes a könyv koncepciója. Meg sem próbál átfogó képet adni – másképp ez csak az első kötet lenne –, ehelyett inkább ellátogat néhány geológiai szempontból érdekes helyre, és az útleírásba illesztve mondja el, hogy a környék miről nevezetes. Tulajdonképpen útikönyv ez, megspékelve némi földtörténettel, ásványtannal és tudománytörténeti anekdotákkal. Persze Fortey csupa tuti helyre utazik: Hawaii, a Grand-kanyon, az Alpok, stb. Egyébként egy helyen említi is, hogy a földtörténeti kutatások a hatvanas években vettek lendületet, amikor a légiközlekedés a közönséges földi halandók számára is megfizethetővé vált, és így a kutatók viszonylag olcsón el tudtak jutni a világ távolabbi sarkaiba is.

Az első fejezet a Nápolyi öbölbe kalauzol el minket. Nem csak azért, mert oda EasyJettel olcsón el lehet jutni, hanem mert a környék geológiai képződményeinek vizsgálatával vált a geológia nagykorú tudománnyá. (Addig ugyanis csak brit arisztokraták kedvtelése volt az egész, ahogyan azt Bill Bryson könyvéből is kiderül.) A szerző magyarázatai nekem fantasztikusan hangzanak; kicsit olyan érzésem van, mintha sci-fit olvasnék. De minek is olvasnék sci-fit, amikor a valóság sokkal izgalmasabb?

Tudom, hogy ez nem egy földtörténeti enciklopédia, én mégis hiányolom belőle az alapvető dolgok rendszerezését. A könyv tele van a különféle földtörténeti korokra való hivatkozásokkal, és van ugyan egy áttekintő táblázat róluk az előszó végén, de abban mindegyik cella ugyanolyan magas, függetlenül attól, hogy az adott kor meddig tartott. Kénytelen voltam a teraszunk korlátján építeni magamnak egy méretarányos időskálát, hogy jobban el tudjam képzelni, mennyi idő telt el a föld keletkezésétől a Kambrium korszakig, vagy hogy mekkora ez az intervallum a Holocénhez képest.

A könyvet vegyes minőségű fényképek illusztrálják: a jobban sikerültekből lehetne kicsit több is, az amatőr felvételekből pedig kicsit kevesebb. Nekem a 336. oldalon található fekete-fehér fénykép a kedvencem; ezen a szerző látható, amint csőnadrágban, hegyes orrú csizmával a lábán és a hatvanas évek divatja szerint fazonírozott lobogó nagy hajjal áll valahol a sivatag közepén és nagy hetykén egy útjelző táblának támaszkodik.

Richard Fortey-ra a Majdnem minden rövid története című könyvben figyeltem fel, Bryson többször is idéz tőle, és egy interjút is közöl vele. Ennek alapján kezdtem figyelni rá, és csak ezt a könyvét lehetett kapni a könyvesboltban, amikor legutóbb Angliában jártam. (Két híres könyve van, az egyik a Life: an unauthorized biography, a másik a Tribolite)

Jellemző módon egyébként a könyv címlapját egy Bill Brysontól származó idézet díszíti: "Dazzling. Richard Fortey is without peer among science writers". Egyetértek, tényleg jó könyv, Bill Bryson saját könyve viszont sokkal olvasmányosabb. Persze könnyű volt neki, hiszen ő Richard Fortey és a hozzá hasonló szerzők műveiből mazsolázta ki az érdekes részeket!

Ítélet: csak vájtfülűeknek.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (12)

1

mr m, 2005. október 9. vasárnap, 10:29 (#)

zöld melegítőnadrágba és zsírfoltos atlétatrikóba öltözött pocakos férfiembert vizionálok, aki a socreál panel-erkélyen állva kék gumipapucsába, cigivel a szájában nézi az általa kartonpapírra készített, színes képekkel és ábrákkal díszített időskálát. nevetnem kell! :-))

2

ses, 2005. október 9. vasárnap, 12:29 (#)

a találati pontosságodon lehet is. :)

3

eszpee, 2005. október 9. vasárnap, 13:09 (#)

miért, a "férfiember" és az "áll" stimmelt! :)

4

Halál, 2005. október 10. hétfő, 16:04 (#)

mr m, ilyenekkel vagy körülvéve? Lehet, hogy jobb, ha megyek érted, mihamarabb.

5

Gr0, 2005. október 11. kedd, 13:57 (#)

"Az első fejezet a Nápolyi öbölbe kalauzol el minket ... mert a környék geológiai képződményeinek vizsgálatával vált a geológia nagykorú tudománnyá. (Addig ugyanis csak brit arisztokraták kedvtelése volt az egész, ahogyan azt Bill Bryson könyvéből kiderül")"

Avagy, sokkal hamarabb kiderült James Burke "The day the universe has changed" c. könyvéből/tévésorozatából, ugyebár :))) Szívesen kölcsönadom :PPP

6

Gr0, 2005. október 11. kedd, 13:59 (#)

mr m (#1),
eléggé mellélőttél. Sosem volt kék papucsa.

7

prez, 2005. október 11. kedd, 14:40 (#)

James Burke nagyon jó :)

8

stsmork, 2005. október 11. kedd, 16:01 (#)

Gr0, ugyan tök irreleváns a hozzászólásod (5), de igazad van, ezért utólag beszúrtam egy "is" szócskát a cikkbe. Az általad kifogásolt mondat ezentúl így hangzik:

"Az első fejezet a Nápolyi öbölbe kalauzol el minket ... mert a környék geológiai képződményeinek vizsgálatával vált a geológia nagykorú tudománnyá. (Addig ugyanis csak brit arisztokraták kedvtelése volt az egész, ahogyan azt Bill Bryson könyvéből *IS* kiderül")"

9

Gr0, 2005. október 11. kedd, 18:15 (#)

stsmork,
nem szántam azért én azt ilyen komolyan. Burke sincs sztem az első ezerben, akik erről a témáról írtak :)))

De Burke télleg rulez. Egyedül a Connections c. könyvét (a legjobbja) nem tudtam még megrendelni, mert már csak használtban kapható, azt meg nem szállít ide az Amazon :(((

10

stsmork, 2005. október 11. kedd, 18:44 (#)

Gr0, szerencséd, hogy öreganyádnak szólítottál, a Connections itt figyel a polcomon, a hét végén majd eljuttatom hozzád. (Nekem egyébként csalódás volt, én a "pinball effect" után olvastam, és ahhoz képest általános iskolás szinvonalú.)

11

Gr0, 2005. október 11. kedd, 21:34 (#)

stsmork,

ezer hála és köszönet.

Ha esetleg hajlandó lennél eladni nekem, még főzök és vasalok is rád.

Amúgy nekem először a tévésorozat volt meg - mármint azt láttam - és abból szerettem meg Burke polgártársat. Csak hintsd el sesnek a "kártolófésű" szót, than lay back and enjoy.

12

Lukáts István, 2005. november 30. szerda, 14:33 (#)

Jemes Burk Összegüggések című sorozat valóban meg van DVD-n?
Szeretnék hozzásjutni. Lehet-e?

tel.számom: 30/9599-625


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork