Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53885 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Fotókiállítások és -versenyek

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. október 21. péntek, 00:01 | 5 hozzászólás

Szezon van, így hát körbenéztünk a pályán. Az elmúlt időszakban egymást érték a fotókiállítások és eredményhirdetések; ezekből szemléztünk egy kicsinyt, kedvcsináló előképekkel együtt.

Nem kis részben olvasói noszogatásra ellátogattunk a Néprajzi Múzeumba, ahol november 1-ig még látható a World Press Photo 05 kiállítás. Nem csalódtunk. A sajtófotósok számára ez az év is olyan volt, mint a többi: vér, verejték, és könnyek.

saskajarasNéhány fantasztikus kivétel persze idén is akadt, például a kedvencem a sáskásban rohanó gyerekekkel; de ezekért - ha megelégedtek a számítógépes alternatívával - nem érdemes kiadni az 1200 forintot. Látogassatok el inkább a World Press Photo angol honlapjára, ami ingyen van, és ráadásul több kép is látható az idei nyertesektől. BaBe pedig jövőre majd kimegy maga, ha még mindig érdekli a dolog.

Bármit is sugall ugyanis a média, a világon nemcsak az imént említett testnedvek történtek az elmúlt évben, amire bizonyítékul nézzünk két másik aktuális fotóversenyt.

Máté Bence fotójaAz Év Természetfotósa elnevezésű vetélkedőt egyre többen ismerik idehaza is. Ez az a nemzetközi verseny, ahol a londoni Museum of Natural History valamilyen ürüggyel minden évben piedesztálra emeli a mi zseniális Máté Bencénket, és hogy ne legyen annyira feltűnő a dolog, időnként egy-két másik applikánsnak is kioszt néhány díjat.

Az ifjú magyar jedi idén az Eric Hosking különdíjat söpörte be olyan fotókkal, amelyeknek az elkészítése minden bizonnyal elképesztő tűrőképességet igényelt. A küzdő szürke gémekért például idestova egy hónapig éjszakázott a susnyásban egy kényelmes hálózsákban - úgy mínusz 20 fok körül. Egy biztos: ennek a srácnak a munkáira az életben nem fogom azt mondani, hogy "én is meg tudnám csinálni".

A vitaminPersze máshol is bőven akad olyasmi, amit még érteni se nagyon értek, nemhogy leutánozni tudnám. A Nikon Small World fotóversenyen elképesztő übermakrókkal indulnak a többnyire 4-5 magas szintű tudományos fokozattal rendelkező amatőr fotósok. Minden évben felbukkan néhány olyan technikai eljárás, amelyet még akkor se tudnék értelmezni, ha le tudnám fordítani angol eredetiből. Az idén például akadt olyan, aki "kvantumpontos fluoreszcencia"-eljárással világított meg mindenféle dolgokat, például egér-vékonybelet, ezt-azt. Hát, nem tudom - elég ijesztően hangzik. Nem szeretnék szembesülni egy ezt a kifejezést tartalmazó mondattal mondjuk egy rajtaütésszerű urológiai kivizsgáláson. Úgyhogy az illusztráció erejéig maradjunk egy békésebb és érthetőbb alkotásnál, amelyet szerzője szemlátomást a fertőrákosi kőfejtőben készített, majd alattomos módon "Kikristályosodott A-vitaminnak" nevezett el, amely trükköt a zsűri nemcsak megette, hanem egyenesen harmadik díjjal jutalmazta.

Sok van, mi csodálatos. A szerkesztőség kétharmadának fotoblogjait pedig ezúttal kivételesen nem kívánjuk belinkelni, pedig mi is nagyon ügyesek vagyunk.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (5)

1

.dot, 2005. október 21. péntek, 02:00 (#)

Megnéztem Bence honlapját... minden tiszteletem a srácnak!
Ha lehet linkelni személyes kedvencemet:
http://www.matebence.hu/content/Eric%20hosking1.jpg

2

BaBe, 2005. október 21. péntek, 07:24 (#)

...akkor én most idén nem nézhetem meg?
:(

3

ses, 2005. október 21. péntek, 11:00 (#)

de megnézheted, csak akkor minek küldtél ki minket? :)

4

BaBe, 2005. október 21. péntek, 13:40 (#)

Hát hogy tuggyam, hogy amit láttatok, hogyan írnátok le. :)))
Ja, és mi az, hogy _küldtelek_?... Azóta is itt vihogok - ugorgyá' le gyufájé, Öcsi!
"-)
/Egyébként ez a Máté gyerek igen rendben van, tényleg megkapóak a képei, pláne, hogy nem a vérprofi fotóst érzem rajtuk, hanem a valóban lelkes állatvilág iránt érdeklődőt. Először nem értettem, aztán elolvastam az "önéletrajzát", és így már összeállt a kép. Helyes kölyök, hajrá neki. :)/

5

spityu, 2005. október 24. hétfő, 00:28 (#)

a Sports Action: 1st prize stories dijat elnyero David Burnett kepeit azert erdemes megnezni nagy meretben is
itt irnak a trukkos kamerarol
http://www.washingtonpost.com/wp-srv/photo/essays/vanRiper/010706.htm


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork