Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53915 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Lost (season 1)

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. december 17. szombat, 21:28 | 26 hozzászólás

Végy egy történetet. Oszd fel 24 epizódra. A részek elején idézd fel a korábbi részek misztikus történéseit, és minden alkalommal szigorúan cliffhangerrel zárj. Mindössze ennyit kell tenned, és eredményül megkapod a kiváló 24 című sorozatot. Vagy nem? Hát, sajnos nem egészen.

Most fejeztem be a Lost című sikersorozat első évadját, és vegyes véleményem van róla. Rövid értékelésem lényege, hogy egyetértek eszpeevel, aki szerint érdemes megnézni, de sehol nincsen a 24-hez képest (vagy valami ilyesmi, majd belejavít, ha rosszul idéztem tartalmilag).

Nézzük részletesen, lehetőség szerint spoilerek nélkül. Pozitív körülmény, hogy viszonylag nagy arányban jól sikerültek azok a bizonyos cliffhangerek. Ennél fogva - szerintem - érdemes ezt a sorozatot is úgy nézni, mint a 24-et: azaz, ne tedd ki magad a heti kegyetlen várakozásnak, hanem várd ki a végét, és nézd meg egyben az egészet.

Jó egy-két karakter. Nekem Sawyer, a déli vagány a kedvencem, bár az évad végére elfogyott a lendülete; ahogy egyre pozitívabbá igyekeztek formálni a figuráját, úgy egyre kevesebb poént is mondott, pedig a sorozat elejét nagyjából ezért volt érdemes nézni. Szerencse, hogy a másik humorforrás, Hurley, jobban bírta szuflával.

Ahogy mentek előre az események, én egyre jobban megkedveltem a gazdag csajszi, Shannon tenyérbemászó kibírhatatlanságát; a párom meg egyre nyilvánvalóbban az enigmatikus Lockehoz vonzódott, elannyira, hogy a színész fokozódó jóképűségéről indított diskurzusba már nem is voltam hajlandó beszállni.

Fura, hogy a főszereplőként pozicionált Jack karaktere, meg az azt megformáló színész is, mintha nem bírná betölteni a vezető szerepet: egyedül a forgatókönyv tartja őt a középpontban.

A 24-hez hasonlóan, sőt annál még inkább, ismeretlen színészekre épített a sorozat. Itt még egy Sutherland csemete se bukkant fel, én összesen Naveen Andrewsra emlékeztem a Káma Szútrából, meg Michelle Rodriguezre a Kaptárból, utóbbi az egyik epizódban kapott csak egy rövidke cameo szerepet (eddig legalábbis). A szereplők külalakját elnézve viszont egyértelmű, hogy a repülőszerencsétlenségek túlélői között jelentős arányban találhatunk modelleket.

A parajelenséges-misztikus vonalra nem voltam vevő. Megkérdeztem erről egy megszállottat szakértőt, aki magabiztosan kijelentette, hogy mindennek meglesz a logikus magyarázata. Meglátjuk; eddig nekem sok volt a meseelem. Továbbá ne énekeljen nekem percekig Willie Nelson bágyadt kappanhangon, miközben a tábortűz fotosoppolt lángjai nyalogatják az aktuálisan pozitív hangulatú túlélők arcát. A máshol meg túl harsány, de mindenhol egyformán bosszantó minőségű soundtrack közepette a messze legjobb zenei momentum az volt, amikor Hurley kezében egyszer csak lehalt a discman.

A legnagyobb csalódást az okozta, ahogy a készítők teljes pofátlansággal semmibe vették az évad fogalmát. (A bekezdés hátralévő része spoiler!) Én megértem, hogy eleve többéves történetre játszottak. De ha már nagyobb egységekre osztanak valamit, akkor tessék tisztességes keretet adni a műnek. Példának megint a 24-et tudom felhozni. Ott megoldották, hogy vége is legyen a dolgoknak meg nem is. A Lost utolsó része viszont úgy végződött, hogy az alapján lehetett volna bármelyik más rész is az évadból. Gyenge megoldás.

A felemás érzeteimet abban is tükröződni láttam, hogy amikor elkezdtük nézni a részeket, akkor megvolt a tipikus "na, csak még egyet így hajnal fél háromkor!" érzésem; ugyanakkor - ellentétben a 24-gyel - a legnagyobb nyugalommal kihagytam napokat két session között, nem akartam másnap felébredés után azonnal folytatni a történetet. Eszpee azt mondja, a második évad jól kezdődik. Remélem, megint igaza lesz. De addig még hosszú kihagyás következik.

Egyébként ti láttátok? Kíváncsi vagyok, ti mit gondoltok róla. A hozzászólásokban jelezzétek, ha spoilereztek, legyünk tekintettel az utánunk jövőkre.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (26)

1

Boca, 2005. december 17. szombat, 23:05 (#)

Nem láttam egyik sorozatot sem. Úgy általában igyekszem kevés időt TV előtt tölteni és csak olyan filmet megnézni, amiről már előre tudom, hogy valamiért érdemes megnézni.
Annak tükrében is ajánljátok-e, hogy X órát elvesz az ember életéből? Jól sejtem-e, hogy azért ezeknek a sorozatoknak a sztoriját érdemi veszteség nélkül le lehetne adni tizedannyi időben is?

2

eszpee, 2005. december 18. vasárnap, 00:29 (#)

Boca, 24.

3

ststofi, 2005. december 18. vasárnap, 00:33 (#)

Nem fejtetted ki, hogy amerikai dubot nézel vagy a jóval gyengébb minőségű magyart? :)
Az s01-et én is "egyben" néztem meg (így is több napi program volt időhiány miatt) viszont annyira megfogott, hogy elkezdük nézni páromal hétről-hétre az s02-t. Furcsa érzés, hogy várod, mikor lesz már a következő rész ámerikában, letöltöd, megnézed, várod a magyar feliratot, megnézed újra... kicsit addiktív műfaj ez a sorozat-dolog is. :P

4

ses, 2005. december 18. vasárnap, 01:21 (#)

ststofi, mindegyiket angol szöveggel néztem.

5

tiglis, 2005. december 18. vasárnap, 01:50 (#)

Boca, én sem kedvelem a tv sorozatokat de a 24-et nagyon élveztem, igaz főleg az első évadot!
Pörgős, izgalmas és ha az ember nem koncentrál, könnyű elsiklani kis jelzések felett.
Amolyan Colombo-s utúérzése is volt számomra.

6

mustar, 2005. december 18. vasárnap, 02:24 (#)

A sorozat-fanatikusoknak tudom ajánlani a Prison Break-et. Egyelőre csak 1 évad jelent meg (13 rész), de magasan veri mindkét említettet. Hihető, izgalmas, és végig pörgős. Gyakorlatilag nincs altató-rész.
A 24 jó, de néha kicsit erőltetett (lásd 2. évadban a bauer lány kalandjai az erdőben...). A Lost szerintem jobb, de néhány része nagyon gyengécske.
A prison break alatt végig úgy éreztem, hogy mindig kiváncsi vagyok a következő történésre, és mindig ezt is mutatják. Értsd: nem kezdenek egy másik, az előzőhöz képest érdektelen szálat, csak hogy az előző probléma megoldásával még várassanak.

7

tekatana, 2005. december 18. vasárnap, 03:23 (#)

többnyire egyetértően bólogatva olvastam a beszámolót. ez az a sorozat, amit minimum négyesével érdemes nézni.
én abszolút rákattantam, minek köszönhetően elnéztem az összes idegesítően gyenge jelenetet, megoldást stb. ellenben a második évad (amúgy tényleg nincs értelme évadról beszélni) elindult a lejtőn és egyre gyengébb, szerintem abszolút szétesett a történet - mintha fogalmuk sincs lenne, hogyan és hol folytassák és tényleg hétről-hétre ondöfláj csapnák össze. persze ettől még ugyanúgy meg fogom nézni a következőket. a frusztrációnál erősebb a függőség...

8

sztahanov, 2005. december 18. vasárnap, 04:19 (#)

Nekem is felemás érzéseim vannak, bár persze nézem, ahogy csak bírom. Shannon és Sawyer megítélésében nem értünk egyet, a ványadt gitározós részek ügyében viszont igen :-)

9

tamasko, 2005. december 18. vasárnap, 04:25 (#)

Hat igen, prison break. teljesen egyetertek mustarral, teljesen hiheto es nagyon addiktiv. Azert a losttal kapcsolatban annyit, hogy szerintem a lottonyertes hurley sztorija a legizgalmasabb (ki nem almodott 100+ millio dollart nyerni a lotton) es egyben ez fuzodik leginkabb a misztikus vonalhoz (hatch szamok, stb). Nagyon varom mar januart hogy a tobbi reszbol kideruljon mar vegre valami a dharma-projectrol. Amugy erdemes vegignezni a kulonbozo fan-websiteokat, egyesek tenyleg tul sokat spekulalnak ;)

10

HH, 2005. december 18. vasárnap, 13:18 (#)

A második évad kicsit gyengül. Nem tudom, mennyire érdekel bárkit is, de kiírják az egyik kulcsszereplőt - tök indokolatlanul. Ráadásul a sztori kicsit átcsap szürreálisba. A 24 negyedik évad meg egyszerűen ultragáz. Főleg a szerintem legjobb 2. évadhoz képest.

11

sztahanov, 2005. december 18. vasárnap, 13:55 (#)

Lehet, hogy tök indokolatlanul, mindenesetre én a levegőbe bokszoltam és azt üvöltöttem, hogy IGEEEN!!!!

12

Agent Bauer, 2005. december 18. vasárnap, 18:00 (#)

megidéztétek a szellemem, úgyhogy itt vagyok :-) a lost 2 szezonja szerintem harmatgyengén kezdődik, de mostanra végre kezd belelendülni.
a desperate-t senki sem nézi? pedig szerintem az is szenzációs. jó, a második szezon ott is fos volt egy ideig, de az 5. résztől szintén magára talált.
az indexen írtak a Rome-ról, letöltöttem, egész kellemes. hiába tudja az ember, hogy mi lesz a vége :-)))

13

Agent Bauer, 2005. december 18. vasárnap, 18:03 (#)

ja, és a prison break is jó nagyon, ami szégyen, hogy márciusig pihentetik...

14

mami, 2005. december 19. hétfő, 09:49 (#)

Én a Lost-ot az RTL klubon kezdtem el nézni, ami eleve sokat levon az élvezhetőségből, de működött a marketinggépezet, nagyon kíváncsi lettem, mi a szart hype-olnak annyira. Nálam a film gyenge közepes, fontolgatom, hogy abbahagyom a követést (nincs hozzáférésem az eredeti kivitelhez). Nem jön be nálam ez a minden részben más szereplőt emelünk ki dramaturgia, főleg amellett nem, hogy a nem túl nagy létszámú túlélők 70 százaléka csak egy-egy vágóképként jelenik meg.
A 24 mérföldekkel jobb, főleg úgy, hogy azt saját adagolásban néztem DVD-n (nem heti egy nyamvadt epizódot, ami esetleg el is maradhat, ha éppen dominót borogatnak). Ott eljutottam az első 3 sorozatig, egyik sem okozott csalódást. Ritkán szoktam a kölyköket kitiltani a szobából, ha valamit nézek, na itt megtettem (mármint azért, hogy teljes nyugalommal nézhessem).

15

juhaszelod, 2005. december 19. hétfő, 10:52 (#)

lost 2nd season gyengul sajnos, de meg igy is jobb azon cuccok 99 szazalekanal ami hozzank eljut a tv-be. meglepo modon a desperate hw viszont meg mindig hozza a szintet. ezeken kivul ami nagyon de nagyon rendbe van az a my name is earl. ajanlom rohadtul.

16

freak, 2005. december 19. hétfő, 11:30 (#)

Lost-al kapcsolatban van egy hatar, amihez kezdenek egyre kozelebb kerulni a keszitok: a kerdesek es rejtelyek jonnek dogivel, valaszok meg csak neha, akkor is 20 ujabb kerdest felvetve. Egy ido utan a nezok elvesztik az erdeklodest, hiszen "mar megint nem derult ki semmi, bakker". Masodik evad langyosan indult, de a legutobbi resz mar kezdi hozni a szinvonalat. En nem irom meg le (fanatikus vagyok egyebkent is).
Prison Breaket ma kezdem, Rome is itt figyel talonban... Battlestar Galacticat, Firefly-t nezett valaki? Bar utobbi vegleg behalt, BSG folytatodik januarban (varom csillogo szemekkel).

17

Sehonnani Bitang, 2005. december 19. hétfő, 12:54 (#)

Nem értem miért van ez a sorozat ekkora hatással mindenkire. Az egyik haver megállás nélkül nézte végig az egészet, pedig róla végképp nem gondoltam volna. :)

18

MegaZork, 2005. december 19. hétfő, 17:00 (#)

Én most nezem a Rome-t, valahogy jo a nyugisabb tempoja, a sok Prison Break meg 24 után:) Lostbol meg még egy reszt sem neztem meg :PP

19

CaveMaN, 2005. december 20. kedd, 17:51 (#)

BSG szimpatikus, sajnos a Fireflynak a nézetség lett a halála, pedig nagyon szépen kilóg a sorozatdömpingbőg, ráadásul pozitív irányba.

20

Tschöppy, 2005. december 20. kedd, 23:46 (#)

A Rome hamarosan indul a hbo-n. bár gondolom ezzel nem mondtam újat
Az elnök embereit nem nézi senki, csak én? :)

21

Tibi, 2005. december 28. szerda, 17:31 (#)

Hát meg ne haragudjatok rám,de a már sokszor említett Prison Break úhy haza vágta a Lostot Amerikában egy internetes szavazáson mint az állat.Ez lett annak a szavazásnak az eredménye:1.Prison Break,2.24,3.Joey.....9.Lost

22

Bombi cica, 2005. december 29. csütörtök, 15:40 (#)

Nekem tetszik a Lost, bár az s1 valóban jobb volt mint az s2 (de lehet hogy csak azért, mert az s1 során nem kellett várni a köv.részig, most viszont már elég lassúnak tűnik, főleg a mostani 1 hónapos szünettel).
Többi sorozatról nem tudok nyilatkozni, biztos kiválóak, de nekem pont elég 1 sorozat is, ez is elég sok idő a tv előtt.

23

pblue, 2006. január 20. péntek, 01:38 (#)

el ne vesszen eza thread :) nem tudom mi történt a téli szünetben, talán valami igazgatósági ülésen az abcnél mégis letettek a nyolc évados lost tervéről, de a szünet utáni két új rész (210,211) már-már az első évadot idézi. sőt válaszokban oly mértékben bővelkedik (mit bővelkedik, topzódik), mint az első évadban tíz egymás utáni epizód. persze értelmetlen párbeszédek, egydimenziós papírmasé karakterábrázolások, dramaturgiailag teljesen elbaszott szituációk így is bőven maradtak, de a sztori mintha kezdené összeszedni magát.

amúgy szerintem a második szezon első három része, és ezekközül is elsősorban a nyitójelenet az egész sorozat eddigi legütősebb momentuma volt. az egy gusztustalan nyálas szám, de amiatt a jelenet miatt egy hétig nemtöröltem az mp3 lejátszómból, mert mindig felidézte azt a hangulatot...

24

kriszwells, 2006. február 10. péntek, 22:41 (#)

Hi!
Nekem nagyon tetszik a Lost, bár szerintem van igazség abban is amit sokan hátrányként írtak a sorozatról, de még így is jó. Nekem ez előtt bejött a Taken is. De most Látom hogy egy új sorozat jön az rtl klubbon ha minden igaz, a Rejtélyek városa, a történet tetszik, de most akkor a Lost helyett fogják adni vagy mi? Tényleg lecseréli az rtl? Az nagyon nem jó húzás lenne tőle! Tud valaki konkrétabbat erről mondani?

25

pblue, 2006. február 11. szombat, 20:04 (#)

úgy néz ki az rtl klub egyelőre nem vette meg a lost második évadját, bár biztosat én sem tudok. ez, a lostot az rtl-en nézők számára nagyon rossz hír, előre szólok. (bár aki azzal a szinkronnal nézi, annak amúgyis csak kb a fele megy át ennek a sorozatnak.) amúgy a rejtélyek városa, azaz az invasion is elég jó sorozat szerintem, én rávagyok kattanva arra is, bár nincs olyan jó mint a lost.

26

cadaver, 2006. szeptember 28. csütörtök, 21:53 (#)

Hello, szerintem is jó a 24, de azért, kicsit erőltetett, nem gondoljátok, nyilván egyben jobb nézni (már most sokadjára), nem ugy mt ahogy a hülye kereskedelmik nyomják, de azért még kicsit tömör, az 1. évad eleje még tetszett, de nem hittem h ennyiszer lehet elrabolni egy kiscsajt, meg hogy ennyi zavart lehet berakni 24 órába...szóval nekem már túl sok...
a LOST2 meg szerintem kicsit többet ad,jelenít meg mint az 1.évad, bár nem tom meddig lehet még húzni, h "semmiigazánfontos" nem derül ki.
üdv. Cadaver


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork