Kispad

Kispad: közös blog
4230 cikk, 53959 hozzászólás
Szerzők | Tudnivalók | Feedek


Verzió: Utazások

Ervin cikke a Művház rovatból, 2005. december 4. vasárnap, 21:18 | 6 hozzászólás

A környéki ingázók naponta két órát vonatoznak Bombay üzleti negyedéig. Egy irányban. A vagon külsõ oldalán lógva. A városi vasút manapság négyzetméterenként átlagosan 22 utast szállít, és ennek fényében egészen fényes eredménynek tûnik, hogy ebbe évente csak négyezren halnak bele. Hihetetlen képeket láttunk, de az indiai filmesek ennél többet nem tudtak kihozni az alaphelyzetbõl, pedig az zseniális. Kár érte.

» Ugorj a hozzászóló ablakhoz

Megosztások Facebookon

Eddigi hozzászólások (6)

1

mami, 2005. december 5. hétfő, 09:51 (#)

Volt erről a témáról a Nat.Geo.-n is egy érdekes film, éppen azt mutogatták, hogy próbálnak javítani a fent vázolt helyzeten mindenféle mérnöki csodamegoldásokkal.
Ugyanezen produkció még egy fontos tanulsággal szolgált számomra, mivel betömte az általános műveltségem (egyik) hézagát, mert megtudhattam, hogy Bombay-t már Mumbai-nak hívják hivatalosan. Mik vannak.

2

ses, 2005. december 5. hétfő, 11:32 (#)

mami, ez így van már egy ideje :) egy darabig a BJP nevű nacionalista párt volt hatalmon Indiában, és ők nemzeti önérzet vonalon nagy bajnokai voltak többek között a városok "visszanevezésének" is. Így lett hivatalosan is Madrasból Chennai, Calcuttából Kolkata és Bombayból Mumbai.

3

mami, 2005. december 5. hétfő, 12:52 (#)

ses: Igen, rákerestem a weben, amikor ment a film, azt olvastam, hogy '97-ben keresztelték át (bár ez a keresztelés szó India esetében kicsit tájidegen :).
Igazándiból csak igen mérsékelten követem Dél-Ázsia eseményeit, ráadásul a várost úton-útfélen mindenki továbbra is Bombay-nek nevezi (pl. sesblog.hu :), nyilván ezért maradtam le ilyen csúnyán...Persze illet volna tudnom, de legalább nem hiába csesztem el az értékes időm tévézéssel.

4

ferenc, 2005. december 20. kedd, 06:32 (#)

volt egy jo dokumentumfilm az ingazokat kiszolgalo raffinalt szervezetrol: az etelhordo szovetkezetrol.

bicigli/vonat/atszallasok/bicigli: felcsipik anyutol otthon az etelhordot, az eljut a munkahelyre, majd ebedido utan az ures edeny felcsipve es utazik megyszer.

a csomopontokon atrendezve, atadva es ennek ellenere a szisztema meglepoen alacsony hibaszazalekkal dolgozik

5

ses, 2005. december 20. kedd, 08:40 (#)

ferenc, felteszem, a 6 sigma minősítést kiérdemlő dabahwallahokról beszélsz, akikről kiváló érdeklődés-felkeltő anyagot olvashatsz a sesblog című, mértékadó magazinban: :)

http://sesblog.hu/archives/individual/012973-20050217.html

6

ferenc, 2005. december 20. kedd, 11:28 (#)


valóban bár a név igy nem jutott rögtön eszembe. :)

a film elég alapos volt (nem mintha le akarnám szólni az önkéntes mérvadót:), meg a sesblogra meg csak mostanában szoktam rá.


plasztik kihalt, sztahanov eleg ergya itt meg mintha feljovoben lenne az anyag.


Hozzászólsz?

Igen

Hozzászólást csak névvel együtt fogadunk el. Ha linket írsz be, akkor előtte és utána hagyj egy szóközt, főleg akkor, ha zárójelbe teszed.


Az oldal tetejére | Szerzők, tudnivalók, feedek | sesblog és Kispad © 2003-2010 ervin, eszpee, stsmork